Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

REUTERS: ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ... ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ "ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ" ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 η Κομισιόν προτίθεται να απευθυνθεί στα ασφαλιστικά ταμεία των χωρών-μελών της Ε.Ε. για να συζητήσει το ενδεχόμενο χρήσης των προσωπικών αποταμιεύσεών τους για τη χρηματοδότηση των κρατών. 

 


Αυτό υποστηρίζει το Reuters, που επικαλείται «μυστικό σχέδιο» των Βρυξελλών για... αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς η ρευστότητα των τραπεζών έχει περιορισθεί σε χαμηλά επίπεδα. Δηλαδή, και σύμφωνα με το «μυστικό σχέδιο»... (κατά το RTPS), μετά τις ευρωεκλογές μπαίνει μπροστά ένας κεντρικός σχεδιασμός που άμεσα είτε έμμεσα θα επιδιώξει να αντλήσει κεφάλαια από καταθέσεις και διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων.



Προφανώς οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιοριστεί σε πολύ χαμηλούς τόνους μέχρι τον Μάιο, καθώς ο «εφιάλτης» ενός bail in θα ενίσχυε τα ούτως ή άλλως ευρω-σκεπτικιστικά κόμματα και τους πολιτικούς σχηματισμούς που αντιτίθενται στην επικυριαρχία των Βρυξελλών.


Η δικαιολογία που φέρεται να επικαλούνται οι της Κομισιόν είναι η χρηματοδότηση και τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Δηλαδή τους τομείς όπου αδυνατεί να συνδράμει κεφαλαιακά το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα υποχρεωθούν να ενισχύσουν οι ιδιώτες.


Η ουσία είναι πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια (ειδικότερα όμως μετά το bail in των κυπριακών τραπεζών), στην Ευρώπη έχει ανοίξει συζήτηση για τη χρήση των ιδιωτικών κεφαλαίων, θέμα που συντηρείται με δηλώσεις, αναλύσεις και διαρροές.


Σύμφωνα με το «μυστικό σχέδιο» (που επικαλείται το Reuters), η κρίση έπληξε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επενδύσεων.


Σύμφωνα με αυτό, η Κομισιόν προτίθεται να απευθυνθεί στα ασφαλιστικά ταμεία για να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης των προσωπικών αποταμιεύσεων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.


Οπως τονίζεται, η αξιολόγηση της καταλληλότητας των ευρωπαϊκών κεφαλαίων είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει για τα επόμενα δύο χρόνια. 
Ωστόσο είναι μια διαδικασία που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις -πιθανόν από τις ΗΠΑ αλλά και αλλού- αφού δεν αποκλείεται η Ε.Ε. να κατηγορηθεί για την παροχή ενός άδικου πλεονεκτήματος προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.


Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ από enet  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.