Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Προ των πυλών η «βαλκανική άνοιξη»

Όλοι θυμόμαστε τον χειμώνα που πέρασε σαν την περίοδο των κοινωνικών εξεγέρσεων στην Βραζιλία, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Μια άλλη εξέγερση όμως, που παραμένει στη σκιά της διεθνούς επικαιρότητας, διεκδικεί πλέον τα σκήπτρα της μακροβιότερης κοινωνικής αναταραχής.Μόλις ησύχασαν λίγο τα πράγματα στην Βουλγαρία άναψε φωτιά στην Βοσνία, ενώ η ανησυχία έφτασε και στα Σκόπια
Ο σκοπιανός Τύπος εκφράζει φόβους ότι «το σενάριο της Βοσνίας μπορεί να παιχτεί και στα Σκόπια». Στο Βαλκανικό Περισκόπιο αναδημοσιεύθηκαν αποσπάσματα από τις συζητήσεις που γίνονται στην γειτονική χώρα.Και στις οποίες συζητήσεις οι πολίτες, μέρα με τη μέρα, εκφράζουν την αγανάκτηση και την δυσαρέσκειά τους για την κοινωνική κατάσταση, που δημιουργείται εξαιτίας της κοινωνικής πολιτικής και κάθε μέρα, ολοένα πτωχεύουν οι οικογένειες των χαμηλότερων και μεσαίων κατηγοριών.


Μέχρι σήμερα, -σύμφωνα με το δημοσίευμα σλαβικής εφημερίδας- οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν λάβει μέρος σε κοινωνικές κινητοποιήσεις, όπως διαπιστώνει και έρευνα του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία (;), ότι το 70 % των πολιτών δεν έχουν λάβει μέρος σε οποιαδήποτε διαδήλωση. Ως πότε όμως θα συμβαίνει έτσι;Όπως διαβάζουμε στο Voria.gr, o κ. Βλαντίμιρ Μίσεφ, πολιτικός αναλυτής, σημειώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ενήμερη για την κατάσταση και τι θα μπορούσε να συμβεί, γι’ αυτό και λαμβάνει συνεχώς αποφάσεις για να κατευνάσει τους πολίτες.
Ο κ. Μίσεφ όμως λησμονεί να αναφέρει ότι τα αίτια των ταραχών στα Σκόπια μπορεί να είναι η διαφθορά, η κατάχρηση των δημοσίων θέσεων και η προστασία που παρέχεται στην ατιμωρησία, μέσω των μηχανισμών της εξουσίας.


Ακόμη, κι ένας από τους ηγέτες των αθιγγάνων, ο κ. Σάμκα Ιμπραϊμόφσκι, προειδοποίησε από το κοινοβούλιο των Σκοπίων ότι η κοινωνική εξέγερση είναι στα πρόθυρα.


Κοντά σ’ αυτά, υπάρχει και η ανησυχία, όπως δημοσιεύει το voria.gr, για τις αλβανικές διεκδικήσεις.Άλλωστε το όνειρο για τη “Μεγαλη Αλβανία” πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούννα πάρει σάρκα και οστάΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.