Συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη μετά την πτώση της
Χούντας. Ο κόσμος φωνάζει στο τέλος «Δώστε τη Χούντα στο λαό», ενώ στο
τέλος του βίντεο διακρίνεται πανό με την φράση «Λαού Γροθιά για την
Λευτεριά»....
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974
Στις 23 Ιουλίου 1974... πνιγμένη στο αίμα του εγκλήματος στην Κύπρο, η Χούντα της Αθήνας καταρρέει.
Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο συνεχιζόταν την Κυριακή, 21 Ιουλίου 1974. Στον Πειραιά, δυο πλοία ετοιμάζονταν για την Κύπρο.
Στις 5 το απόγευμα, άρχισε στο Πεντάγωνο σύσκεψη με τη συμμετοχή του
πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της χούντας, Αδαμάντιου
Ανδρουτσόπουλου και Κωνσταντίνου Κυπραίου.Τη νύχτα, διατάχτηκαν αεροπόροι να πάνε στη Λευκωσία. Στην Αθήνα, η σύσκεψη τέλειωσε γύρω στις 11. Μέσα στη σύγχυση, κανένας δεν σκέφτηκε να ειδοποιήσει την Κύπρο για τα αεροπλάνα που κατευθύνονταν προς τα κει.
Μεσάνυχτα Κυριακής, 21 του Ιουλίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Σίσκο, που βρισκόταν στην Αθήνα, ανακάλυψετον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Αραπάκη και, ως μεσολαβητής, του πρότεινε συμφωνία για κατάπαυση πυρός. Συμφώνησαν να ισχύσει από τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας, 22 Ιουλίου.
Στις 2.15 τη νύχτα, το πρώτο αεροπλάνο έφτασε στη Λευκωσία. Ανειδοποίητοι οι Ελληνοκύπριοι το κατέρριψαν: 28 οι νεκροί, σώθηκε ένας. Τα επόμενα δύο αεροπλάνα κατάφεραν να προσγειωθούν τσακισμένα, μέσα σε καταιγισμό πυρός. Οι πιλότοι ενημέρωσαν τους υπερασπιστές του αεροδρομίου. Τα υπόλοιπα, προσγειώθηκα ομαλά.
Πρωί Δευτέρας, 22 Ιουλίου, οι Τούρκοι έβγαλαν τανκς στην Κυρήνεια. Αλεξιπτωτιστές έπεσαν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Νέα πλοία παρουσιάστηκαν στη θάλασσα της Κύπρου. Ογδόντα αεροπλάνα προσγειώθηκαν στον αεροδιάδρομο που είχε επεκταθεί από Τουρκοκύπριους στη θέση Αγύρτα, πριν από την εισβολή.
Στις 11 το πρωί, ο διορισμένος από τους πραξικοπηματίες πρόεδρος Νίκος Σαμψών κήρυξε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα!
Στην Αθήνα, οι επιστρατευμένοι αλλά και χουντικοί αξιωματικοί πολιορκούσαν το Πεντάγωνο. Απαιτούσαν δράση και αποφάσεις. Πρότειναν να κληθούν πολιτικοί και να αναλάβουν. Απαιτούσαν και πετυχαίνουν να γίνει μια πλατειά σύσκεψη. Αποφασίστηκε να κληθούν και οι πολιτικοί.
Το απόγευμα, άρχισε να ισχύει η κατάπαυση του πυρός. Οι Τούρκοι την παραβίαζαν, όπου οι αντικειμενικοί τους στόχοι δεν είχαν ολοκληρωθεί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Χένρι Κίσινγκερ προανάγγειλε πολιτική μεταβολή στην Ελλάδα. Οι φήμες οργίαζαν στην Αθήνα.
Ασυνήθιστη κίνηση επικρατούσε στην Αθήνα και στην Κύπρο το πρωί της Τρίτης, 23 Ιουλίου 1974. Ασυνήθιστη και η δραστηριότητα του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Ρότζερ Ντέιβις. Στο τέλος των επαφών του, ο διορισμένος Νίκος Σαμψών είχε παραιτηθεί και προσωρινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ορκιζόταν ο Γλαύκος Κληρίδης.
Στην Αθήνα, τα γεγονότα έτρεχαν. Πρωί της Τρίτης και οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου κλήθηκα σε σύσκεψη, στο κτίριο της Βουλής. Κράτησε ως αργά. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ πρότεινε να κληθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Φαίδων Γκιζίκης δέχτηκε και τηλεφώνησε στο Παρίσι.
Οι φήμες διέτρεχαν τη χώρα. Στις 6 το απόγευμα, 23 Ιουλίου 1974, έκτακτο δελτίο ειδήσεων διέκοψε το πρόγραμμα της τηλεόρασης:
«Εν όψει των εξωτερικών περιστάσεων, υφ’ ας τελεί η πατρίς, αι ένοπλοι δυνάμεις απεφάσισαν όπως αναθέσουν την διακυβέρνησιν της χώρας εις πολιτικήν κυβέρνησιν».
Πριν καν να τελειώσει, πανδαιμόνιο έπνιξε τα πάντα. Αναρίθμητος λαός ξεχύθηκε στους δρόμους, οι κόρνες των αυτοκινήτων έπαιρναν τα αφτιά, γαλανόλευκες σημαίες κυμάτιζαν. Σαν από σύνθημα, όλοι συνέκλιναν στη πλατεία Συντάγματος, με τα ραδιόφωνα στα χέρια.
Μια τεράστια κι ασυγκράτητη ανθρωποθάλασσα κινιόταν πέρα δώθε κραυγάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας. Και, ξαφνικά, σιωπή. Νέο έκτακτο δελτίο ειδήσεων, ακουγόταν από τα τρανζιστοράκια: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που βρισκόταν στο Παρίσι από το 1963, επέστρεφε στην Ελλάδα.
Το αεροπλάνο έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, στις 2 το πρωί. Μέσα στην άγρια νύχτα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο άνθρωπος που έλειπε έντεκα χρόνια από την πατρίδα του, βγήκε από το αεροπλάνο κι έμεινε άφωνος στο κεφαλόσκαλο. Χιλιάδες άνθρωποι τον περίμεναν. Χιλιάδες άλλοι έρχονταν να προστεθούν. Κατάφερε να πει δυο λόγια που κανένας δεν άκουσε.
Στις 4.15 το πρωί της Τετάρτης, 24 του Ιουλίου του 1974, ορκιζόταν πρωθυπουργός μπροστά στον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη. Δώδεκα ώρες αργότερα, στις 4.15 το απόγευμα, ορκιζόταν το πρώτο κλιμάκιο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μέσα από τα μύρια προβλήματα των ημερών, ο τόπος άρχισε να μπαίνει σε ομαλή πορεία. Οι φυλακές άνοιξαν, οι εκτοπισμένοι γύρισαν.
historyreport.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.