Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Τσίπρας: «Δεν ήταν εύκολη η συνάντηση με Ερντογάν»



Να χρυσώσει το χάπι, την ίδια ώρα που η Τουρκική προκλητικότητα με την ανοχή και του ΝΑΤΟ, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.  

Αναφερόμενος στη διμερή συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, η οποία διήρκεσε σχεδόν δυο ώρες,  υποστήριξε ότι «δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις» και ότι έθιξαν σχεδόν όλη τη διμερή ατζέντα.
Ωστόσο ισχυρίστηκε ότι μετά την συνάντηση έχει περισσότερες ελπίδες και η καλή είδηση είναι πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρουν τον τρόπο για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και γι αυτό θα υπάρξουν επαφές των υπουργών Εξωτερικών και των στρατιωτικών ηγεσιών.
Για το το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, και ερμηνεύοντας τον Ερντογάν, είπε ότι δεν συσχέτισε ευθέως τους δύο με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά «ο Ερντογάν θεωρεί πολύ σημαντικό γι αυτόν το θέμα των οκτώ».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι προσπάθησε να κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να καταλάβει ότι τα δυο θέματα δεν μπορούν να συσχετιστούν και ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ανέφερε, ότι«η Ελλάδα δεν ζητάει κάποια χάρη σε σχέση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Ζητάει να δικαστούν για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αφού δεν έχουν κάνει τίποτε».
Υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα είχε δηλώσει πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν σελίδα θετικά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας πως αυτό δεν έχει γίνει ακόμα κατορθωτό, καθώς οι τουρκικές παραβιάσεις και προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζονται
Την ίδια στιγμή πάντως πρόσθεσε ότι συμφώνησαν ακόμα να προσπαθήσουν για μια μείωση της έντασης στο Αιγαίο, αν και από τουρκικής πλευράς έγινε σαφές ότι διατηρεί τις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις της.
Είπε πως συζήτησαν ακόμα πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό στο πλαίσιο Γκουτέρες και ότι το επόμενο διάστημα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών πρέπει να συναντηθούν για το θέμα.
Για το ζήτημα της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε ιστορική τη μέρα που απευθύνθηκε πρόσκληση από το ΝΑΤΟ στη γειτονική χώρα, ενώ για τη δρομολογούμενη διευθέτηση ανοικτών ζητημάτων και με την Αλβανία, είπε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά από τα δυο ΥΠΕΞ, ότι είναι «πάρα πολύ κοντά» σε οριοθέτηση ΑΟΖ «που δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ελληνική πλευρά» και ανοίγει δρόμο σταδιακής οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ, ξεκινώντας από τα δυτικά, προκειμένου να προχωρήσει και με άλλες χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.