Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

«Αδειάζουν» Α.Τσίπρα οι Γερμανοί: «Αντάλλαξε μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά της Ελλάδας για μόνο 6 μήνες με στρατιές μεταναστών»


Η γερμανική εφημερίδα Die Welt υποστηρίζει ότι πολύ πιθανόν να έγινε ανταλλαγή μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με επαναπροώθηση προσφύγων μεταξύ Α.Τσίπρα και Α.Μέρκελ

«Εδώ και καιρό οι Ευρωπαίοι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να καθιερώσει ενιαίο ΦΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα κα να άρει το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει μόνο για πέντε νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Λέρος, Κως, Σάμος και Χίος), γράφει η εφημερίδα σε άρθρο της με τίτλο: «Έχουν σχέση τα τεχνάσματα Τσίπρα στον ΦΠΑ με τη προσφυγική συμφωνία Μέρκελ στην ΕΕ;».
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς την καθιέρωση του ενιαίου ΦΠΑ. Από κάποιους γίνεται λόγος για πελατειακές σχέσεις και ότι τα εν λόγω νησιά που ανησυχούν για τους τζίρους τους διαθέτουν ισχυρούς εκπροσώπους στην Αθήνα. 
 Παράλληλα όμως ακούγεται ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γερμανία φέρεται να έκανε τα στραβά μάτια επειδή χρειαζόταν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο προσφυγικό διότι χωρίς την Αθήνα ίσως και να μην ήταν εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες. 
Πιθανότατα να διαλύονταν στη Γερμανία ακόμα και το ενιαίο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό μέτωπο Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών. 
Ίσως για αυτό η Άνγκελα Μέρκελ έκανε μια παραχώρηση στον καινούργιο φίλο της Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό ‘το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο‘.»
«Ο Τσίπρας είπε και η Μέρκελ άκουσε αλλά δεν συμφώνησε»
«Η μονομερής ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα ωστόσο δεν άρεσε στους Ευρωπαίους εταίρους.
Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους της ΕΕ, το ζήτημα ετέθη στην ελληνική αντιπροσωπία στην ομάδα εργασίας του Eurogroup τη Δευτέρα.
Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας απάντησαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα σχέδια για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην καγκελάριο και έμεινε με την εντύπωση ότι η Άνγκελα Μέρκελ τα αποδέχθηκε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο θεωρεί ότι απλά άκουσε και δεν συμφώνησε, ισχυρίζονται διαπραγματευτικοί κύκλοι της ΕΕ.
Στους εκπροσώπους της Ελλάδας ξεκαθαρίστηκε λοιπόν ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία ή την καγκελάριο στο εν λόγω ζήτημα, και έτσι η Αθήνα αναγκάστηκε να συμφωνήσει ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών αναιρείται στις αρχές του 2019. 
Για να μην πληγεί το κύρος καμίας πλευράς πάντως έγινε ωστόσο λόγος για καθυστέρηση ‘τεχνικής φύσεως‘.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.