Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Επιστρέφει η τρόικα – “Θρίλερ” με την αξιολόγηση και τα πιθανά νέα μέτρα

Επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες τα στελέχη των δανειστών. 



Η αξιολόγηση αναμένεται να μετατραπεί σε θρίλερ, ενώ πιθανή είναι η επιβολή νέων μέτρων.
Πιο συγκεκριμένα, από , Τρίτη, πιάνουν δουλειά στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένονται και οι επικεφαλής, που θα παραμείνουν περίπου μία εβδομάδα.

Το χρονοδιάγραμμα είναι για μία ακόμα φορά ιδιαίτερα σφιχτό και το στοίχημα, λίγο πολύ παρόμοιο με το αντίστοιχο περυσινό. Γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έως το τέλος του έτους ή το πολύ έως τον Ιανουάριο του 2018, ώστε τον Φεβρουάριο, το ΔΝΤ, αξιολογώντας εκ νέου τη στάση του έναντι του ελληνικού προγράμματος «εν αναμονή» (stand-by arrangement), να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους για πολλαπλάσια καθαρότητα στο θέμα του χρέους.
Η έναρξη του αγώνα δρόμου γίνεται με την ελληνική κυβέρνηση να μετρά καθυστερήσεις στην υλοποίηση προαπαιτούμενων και να αγωνιά για τις νέες απαιτήσεις που ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία, παρά το γεγονός ότι τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο Πολ Τόμσεν τόνισαν πως το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα. Κάτι που πιθανότατα θα επαναλάβει η γενική διευθύντρια του Ταμείου και στον Αλέξη Τσίπρα, που συναντά σήμερα.
Το πρόγραμμα του Ταμείου, όπως ξεκαθάρισαν τις προηγούμενες ημέρες από την Ουάσινγκτον, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και ο Πολ Τόμσεν -αν και κράτησε επιφυλάξεις μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη αποστολή των δανειστών στην Αθήνα- εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δημοσιονομικό δρόμο, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται και υπερβάσεις.
Στην παρούσα φάση, πηγές του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πως κανένα σκέλος των δανειστών δεν πρόκειται να βάλει στο τραπέζι απαιτήσεις νέων μέτρων.
Η αξιολόγηση θα κυλήσει με αναμενόμενες δυσκολίες στα θέματα των περικοπών κοινωνικών επιδομάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις, ενδεχομένως στην αξιολόγηση στο δημόσιο και στα εργασιακά.
Ο κίνδυνος νέων μέτρων αναμένεται να ξεκαθαρίσει στον ορίζοντα των πρώτων μηνών του 2018, όταν θα υπάρχει αφενός ξεκάθαρη και πλήρης εικόνα για τις επιδόσεις του προϋπολογισμού του 2017, αλλά και για τον ρυθμό ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της ανταπόκρισης των Ευρωπαίων και της νέας γερμανικής κυβέρνησης στις αναμενόμενες πιέσεις του ΔΝΤ για διευθέτηση του χρέους.
Αν τα νούμερα του πλεονάσματος φανεί τότε ότι δεν βγαίνουν στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018,πιθανότερο θεωρείται οι Ευρωπαίοι δανειστές να ζητήσουν τα ψηφισμένα μέτρα να έρθουν πιο κοντά.
Όμως, Η πρόοδος στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων είναι αργή. Υπολογίζεται πως περίπου είκοσι έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε ώριμο στάδιο και η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον σχετικά με την ανάγκη να μην υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχουν κλείσει περίπου 30 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.