Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αύξησε φόρους και εισφορές
Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προϋπολόγισε υψηλότερα φορολογικά έσοδα για το 2017 και αύξησε τον βασικό φορολογικό συντελεστή από 23% σε 24% το 2016!
Σύμφωνα με την έκθεση, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστίασαν το 2016 στη στήριξη της ανάπτυξης, ιδίως μέσω της μείωσης των φόρων εισοδήματος και της φορολογίας των εταιρειών. Στη βάση αυτή όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προϋπολόγισαν για το 2017 χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, εκτός από την Ελλάδα.
«Οι κυβερνήσεις ορθώς τοποθετούν την ανάπτυξη στο επίκεντρο των προσπαθειών φορολογικής μεταρρύθμισης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης.
Η έκθεση αναφέρει πως η Ελλάδα το 2016 αύξησε τους φόρους. Είναι ενδεικτικό πως η χώρα μας είναι η μόνη που αύξησε το 2016 τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ, από 23% σε 24%. Ομοίως, είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ στην οποία η μέση φορολογική επιβάρυνση των άγαμων μισθωτών αυξήθηκε το 2016 κατά περισσότερο από 1% σε σχέση με το 2015.
Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων με χαμηλό εισόδημα το 2016 ήταν ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα, όπου η μέση φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 1,5%. Πρωτιά καταγράφεται για την Ελλάδα και στην επιβάρυνση από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Οι πλέον εκτεταμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις έγιναν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με προεξάρχουσες την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Ολες, όμως, πλην της Ελλάδας, προχώρησαν σε μειώσεις φόρων τόσο στην εργασία όσο και στα κέρδη των επιχειρήσεων.
Σημειωτέον ότι, τη διετία 2014-2015, οι 25 από τις 32 χώρες για τις οποίες υπάρχουν φορολογικά στοιχεία κατέγραψαν αύξηση του ποσοστού των φόρων ως προς το ΑΕΠ, καθώς οι φόροι αυξάνονταν με ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ. Στη σχετική έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρει την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση και ως προς αυτήν την παράμετρο, καθώς η ελληνική οικονομία ήταν σε ύφεση.
Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό της φορολογίας επιχειρήσεων, οκτώ χώρες μείωσαν τους συντελεστές της φορολογίας τους μέσα στο 2017 με μέση μείωση κατά 2,7%. Ακραία περίπτωση η Ουγγαρία, που μείωσε την εταιρική φορολογία στο 9%.
Η Ιαπωνία που το 2008 είχε συντελεστή εταιρικής φορολογίας 39,5%, μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια τον μείωσε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Σε ανάλογη μείωση της εταιρικής φορολογίας προχώρησε η Βρετανία, από το 28% στο οποίο ανερχόταν η εταιρική φορολογία το 2008 στο 20% το περασμένο έτος.
Φινλανδία, Ισπανία, Σλοβενία και Σουηδία μείωσαν τους εταιρικούς φόρους από 5 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα είναι η Ελλάδα που μαζί με τη Χιλή και την Πορτογαλία έχουν σήμερα υψηλότερους εταιρικούς φόρους σε σύγκριση με το 2008.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.