Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

«Κυβέρνηση τουριστών»


Επί 2,5 χρόνια η κυβέρνηση δοκιμάστηκε στο οικονομικό επίπεδο. Εζυγίσθη, εμετρήθη και εβρέθη ελλιπής αφού κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης που έκανε απέτυχε. Αν κρατιέται στη ζωή είναι γιατί υπογράφει το ένα μνημόνιο μετά το άλλο με συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα η οποία σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να χάσει τις καρέκλες.
Χρειάστηκαν μόλις λίγα 24ωρα διαχείρισης της καθημερινότητας, ενός μη οικονομικού θέματος, προκειμένου να φανεί με τον πιο τραγικό τρόπο η διαχειριστική ανεπάρκεια όλων αυτών των αριστερών που καμώνονται ότι κυβερνούν.
Κι άλλες φορές στη σύγχρονη ιστορία οι πολιτικοί επέδειξαν ανικανότητα και αναγκάστηκαν να ρίξουν το φταίξιμο στα… Νεφελίμ, όμως ετούτοι εδώ ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Από ποιον να αρχίσει κανείς και ποιον να πρωτοκριτικάρει.
Τον πρωθυπουργό Τσίπρα που εδώ και μέρες που καίγεται η Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί πουθενά παρά μόνο στο twitter; Έστω να δείξει ένα ενδιαφέρον, να βγει μπροστά ως ο αρχηγός, ο ηγέτης. Τίποτε αυτός, φανταζόμαστε απολαμβάνει τις διακοπές του σε κάποιο νησί, μακριά από τα προβλήματα των οικογενειών που έχασαν περιουσίες.
Εξαφανισμένοι και οι κύριοι Τόσκας και Σκουρλέτης, έκαναν προφανώς κι αυτοί διακοπές, μια κυβέρνηση ολόκληρη σε διακοπές, σε θερινή ραστώνη. Αναγκάστηκαν μετά από την κατακραυγή και τη μεγάλη καταστροφή να βγουν και να κάνουν συσκέψεις δίνοντας και φωτογραφίες του πόσο ανησυχούν.
Εν μέσω μιας τεράστιας εθνικής τραγωδίας, που ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινα θύματα, απουσίαζαν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών. Απών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε κάποιο παραθεριστικό κέντρο κι αυτός. Όσο για τον υπουργό Επικρατείας Φλαμπουράρη που θα μπορούσε να βγει μπροστά και να αναλάβει πρωτοβουλίες; Φανταζόμαστε ότι θα είναι σε κανένα καφενείο του χωριού, θα παίζει πρέφα, θα πίνει φραπεδιά και θα σχολιάζει τις φωτιές λέγοντας «φταίει η δεξιά, το καπιταλιστικό κράτος, οι νεοφιλελεύθεροι».
Αλλά τι να πει κανείς και για την εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. Κι αυτή εξαφανισμένη επί ώρες, εμ οί λάδι.
Θλιβερή κι αδίστακτη η Δούρου έπαιξε πάνω στις φωτιές το χαρτί του λαϊκισμού. Φταίει η κεντρική εξουσία, ο Μητσοτάκης, η αντιπολίτευση, αλλά… η Περιφέρεια έκανε καλά της δουλειά της. Που ήταν τόσο καιρό για να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες; Που ήταν για να μεριμνήσει για νερό; Που ήταν για να σταματήσει την ανεξέλεγκτη αυθαίρετη δόμηση; Όχι, δεν φταίει αυτή, να φύγει το βάρος από πάνω της και να πάει στους άλλους.
Το ίδιο και ο θλιβερός Κοντονής που πήρε τη σκυτάλη από τον αστείο Πολάκη. «Οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης», είπαν και καθάρισαν.
Μα τι να αποσταθεροποιήσεις από μια καταρρέουσα κυβέρνηση; Και ποιος ήταν αυτός που το έκανε; Έγιναν εμπρηστές στη Νέα Δημοκρατία για να ρίξουν την κυβέρνηση; Ή μήπως είναι τόσο ηλίθιοι όλοι οι Έλληνες που θα πιστέψουν ότι κάποιοι ξένοι θέλουν να πλήξουν τον ελληνικό τουρισμό;
Μια τόσο σημαντική περίοδος, ένα τόσο σοβαρό περιστατικό όπως οι φωτιές και ανέδειξε τη μικρότητα των ανθρώπων. Κάποτε λέγαμε για την «κυβέρνηση της Πάρου», όταν ο Παπανδρέου και υπουργοί συνεδρίαζαν από το νησί του Αιγαίου. Τώρα θα μπορούμε να μιλάμε για «κυβέρνηση τουριστών» που άφησε τη χώρα να καεί και τώρα κάνει ό,τι μπορεί για να γλιτώσει από τις ευθύνες.
Όμως, μήπως δεν έχει προηγούμενο για να μιμηθεί; Καλοκαίρι του 2007, όλη η Ελλάδα καίγεται, δεκάδες οι νεκροί, ο στρατηγός άνεμος είναι παρών, η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και μάλιστα μόλις ένα μήνα από τις εκλογές.
Όλοι μιλούν για συντριβή του Καραμανλή στις επερχόμενες κάλπες καθώς του χρεώνουν την εθνική τραγωδία που συνετελέσθη. Κι όμως, τα τριχίλιαρα που μοίρασε (και πήρε πίσω αργότερα) ήταν αρκετά για να κερδίσει πανηγυρικά.
Έτσι και ο Τσίπρας. Θα ποντάρει στην αμνησία, θα μοιράσει λεφτά και θα κοιμηθεί ήσυχος. Ίσως και γι’ αυτό να μην έκατσε να χάσει τις διακοπές του για λίγες φωτιές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.