Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Απίστευτες πρακτικές! Η εφορία μπορεί να υποθηκεύσει σπίτια για χρέη – Μακαρόνια και αγελάδες γλιτώνουν από τις κατασχέσεις

Ήδη έχουν σταλεί 50.000 προειδοποιητικές επιστολές για χρέη στο Δημόσιο από 30 έως 500 ευρώ

- Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση τότε θα αποστέλλεται κατασχετήριο και εν συνεχεία θα γίνεται κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων



- Σε διαδικασία έρευνας μπαίνουν και οι εφορίες που ψάχνουν τα Ε9 των οφειλετών του Δημοσίου

- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών και των επιχειρήσεων προς την εφορία ξεπερνούν τα 87 δισεκατομμύρια ευρώ
Θέατρο του παραλόγου επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, καθώς στην αγωνία να υπάρξουν άμεσα έσοδα υπό το φόβο του κόφτη, υπάρχουν προβλέψεις που μόνο οργή προκαλούν και σε κάποιες περιπτώσεις γέλια.

Η αρχή έγινε με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων που απέστειλε ήδη προειδοποιητικές επιστολές σε 50.000 οφειλέτες και τους καλεί  να πληρώσουν τα χρέη τους τα οποία ξεκινούν από 30 έως και 500 ευρώ.


Είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο θα είναι η αποστολή κατασχετηρίου και το τρίτο η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ακόμα και για τόσο μικρές οφειλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt στο σαφάρι με τα ραβασάκια μπαίνουν και οι εφορίες, οι οποίες όμως προχωρούν ένα βήμα περισσότερο. 


Οι εφορίες όταν εντοπίζουν έναν οφειλέτη του Δημοσίου, αρχίζουν και ψάχνουν το Ε9 του οφειλέτη.

Εάν σε αυτή την έρευνα εντοπίσουν ακίνητο ελεύθερο από οποιοδήποτε οικονομικό βάρος, αυθαίρετα και χωρίς να ενημερώσουν τον οφειλέτη το βάζουν σε υποθήκη για το χρέος προς το Δηόσιο και κατόπιν ενημερώνουν και τον οφειλέτη.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως ένας οφειλέτης που έχει ένα ακίνητο αλλά και χρέη προς την εφορία μπορεί ξαφνικά να ενημερωθεί πως το ακίνητό του είναι ήδη υποθηκευμένο.

Το κωμικοτραγικό όμως έρχεται από το άρθρο 17 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το οποίο προβλέπει τι δεν μπορεί να κατάσχει το δημόσιο σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο άρθρο δεν μπορούν να κατασχεθούν τρόφιμα για τρεις μήνες. Τι σημαίνει αυτο; 


Εάν ένας οφειλέτης του Δημοσίου έχει σπίτι του μακαρόνια, καφέδες κτλ που για να τα καταναλώσει δεν χρειάζονται τρεις μήνες περιθώριο, τότε αυτά δεν κατάσχονται. 

Εάν όμως πχ ένα εκατοντάδες πακέτα μακαρόνια που για να τα καταναλώσει χρειάζονται περισσότεροι από τρεις μήνες τότε το δημόσιο θα κατάσχει αυτά τα πακέτα μακαρόνια.

Επίσης, ήσυχοι θα πρέπει να κοιμούνται όσοι έχουν παράσημα, καθώς ούτε αυτά μπορεί να τα κατάσχει το Δημόσιο. Το ίδιο ισχύει και για τις αναμνηστικές φωτογραφίες. 


Τέλος, για τους δικούς του λόγους το οικονομικό επιτελείο αναφέρει πως δεν μπορούν να κατασχεθούν έξι αγελάδες και έξι κατσίκες. Εάν έχετε περισσότερα δυστυχώς....

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια και για μεγαλύτερα ποσά (υπενθυμίζεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών και των επιχειρήσεων προς την εφορία ξεπερνούν τα 87 δισεκατομμύρια ευρώ).

Για το σκοπό αυτό η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και ο στόχος της για φέτος είναι να έρθει σε επαφή και να ασκήσει πίεση ή να κάνει ακόμα και κατασχέσεις με περισσότερους από τους μισούς οφειλέτες προς το Δημόσιο.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμά ότι θα καταφέρει να εισπράξει σημαντικά ποσά και να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.