Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ EMAIL, ΣΥΜΦΩΝΙΑ! Ξαφνικός έρωτας

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους εκτός κι αν η Μέρκελ ετοιμάζει καμμιά γερμανική παγίδα θανάτου. Τέλος πάντων ένα κλίμα ξαφνικού έρωτα ήρθε να διαδεχθεί το δραματικό non paper του Μαξίμου.






 
Eνώ η Μέρκελ "κάνει ότι μπορεί για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ" ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε κοινή δήλωση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker μετά από τηλεφωνική τους συνομιλία, κάνει για πρώτη φορά λόγο για αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακό, "πεδία" που θεωρούνταν μέχρι πρότινος "κόκκινες" γραμμές για την ελληνική κυβέρνηση.


Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες «έλαβαν γνώση της προόδου που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».
Επίσης, σημειώνεται ότι συζήτησαν κυρίως τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος έτσι ώστε να είναι δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στο να αποτρέψει την φτώχεια των ηλικιωμένων.



Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι εξελίξεις στους μισθούς και στους θεσμούς στην αγορά εργασίας να είναι υποστηρικτικές στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.



Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Brussels Group.

Φράση - κλειδί το "δημοσιονομικά βιώσιμο" ασφαλιστικό συστημα

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά στην κοινή δήλωση των κκ Γιουνκέρ - Τσίπρα σε ένα "δημοσιονομικά βιώσιμο" ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο παραπέμπει εξάλλου και στις πιέσεις τις οποίες έχεια ασκήσει τις τελευταίες μέρες του ΔΝΤ.

Θέση της κυβέρνησης, κατά τ΄ άλλα,  είναι ότι το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό αποτελούν «κόκκινες γραμμές».
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υποστηρίζει  πως δεν θα γίνει καμία μείωση σε κύριες -επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, θα αυξηθεί.



Ο κατώτατος μισθός κατά 22% με καταληχτική ημερομηνία την 1η Ιουλίου του 2016, θα επανέλθουν η καθολική ίσχύς και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και δεν θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Το μόνο το οποίο είχε αποδεχθεί από τα αιτήματα των δανειστών  η κυβέρνηση ήταν να σταματήσουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.



Αξιολόγηση
Αξιοσημείωτη είναι η κοινή αναφορά τους σε "ολοκλήρωση της αξιολόγησης", η οποία παραπέμπει ευθέως σε παραδοχή ολοκλήρωσης από πλευράς Πρωθυπουργού, του υφιστάμενου προγράμματος.

Παρότι, η δέσμευση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης (review) αναφέρεται ρητά στην δήλωση του Eurogroup με την οποία πιστοποιήθηκε η 4μηνη παράταση στις 24/2, καθώς και στα συνοδευτικά κείμενα άλλωστε προβλέπεται η καταβολή δόσεων μετά από θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς, βάσει «της αποστολής προόδου και μετά την οριστική συμφωνία του Eurogroup». 



Θεσμοί: Εργαζόμαστε σκληρά για απτή πρόοδο στις 11 Μαΐου 
Σε κοινή δήλωση στην οποία διατυπώνουν την δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, προέβησαν οι θεσμοί ( Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Αναλυτικά, αναφέρουν:

Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου.



Αυτά "ζήτησε" ο Juncker από τον Τσίπρα
Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές, με ανεπίσημο σημείωμά τους, αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και με τον γάλλο πρόεδρο. Η συζήτηση έγινε , κατά τις ίδιες πηγές, σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Παράλληλα, οι ίδιοι "κύκλοι" ανέφεραν ότι δια της κοινής του δήλωσης με τον Πρωθυπουργό, ο Ζ. Κ Γιούνκερ αναφερόμενος σε εργασιακά και ασφαλιστικό,  τόνισε ότι:

"Μέσω της κοινής δήλωσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος. 



Υποστηρίζει:
- Ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα,
-Ως βασικό στόχο του συνταξιοδοτικού συστήματος την αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
Ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές".

Παράλληλα, παρέπεμψαν στην κοινή δήλωση των Θεσμών.


Αναλυτικά, το ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα, έχει ως εξής:

"1.Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

2. Μέσω της κοινής δήλωσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος.



 Υποστηρίζει:
- Ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα,
-Ως βασικό στόχο του συνταξιοδοτικού συστήματος την αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
Ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές.

3. Στο site της Κομισιόν http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-15-4931_en.htm υπάρχει κοινή δήλωση των τριών θεσμών. Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο:



European Commission - Statement
Joint statement by the European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund

Brussels, 06 May 2015

The European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund share the same objective of helping Greece achieve financial stability and growth.

The institutions continue to work closely together toward that goal.

All three institutions are working hard to achieve concrete progress on 11 May.





STATEMENT/15/4931"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.