Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Η νύχτα βγάζει Επίσκοπο κι η αυγή Μητροπολίτη...
του Τάκη Χατζή 


Προχθές, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος όπως επισημάναμε (χθες) δεν… κοιμάται τώρα πια τα βράδια, πρέπει να τα είδε όλα τα… έργα.Άλλως δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί η μεγάλη μεταστροφή που συντελέστηκε και οδήγησε τους θεσμούς σε κοινή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν ότι «κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη». Και προσθέτουν πως «και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν απτή πρόοδο ως τις 11 Μαΐου».  


Μιλάμε για τα «τυπάκια» που μόλις μια μέρα πριν, η ελληνική κυβέρνηση τα κατηγορούσε ότι δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους.  

Φυσικά και δεν ήταν η μοναδική μεταστροφή. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η κοινή δήλωση των Αλέξη Τσίπρα και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πρώτον γιατί η Ελλάδα φαίνεται να το συζητάει το προηγούμενο πρόγραμμα αφού εργάζεται «προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ολοκλήρωσή» του. Και δεύτερο γιατί προαναγγέλλεται προσέγγιση και στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.  

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, τα σημεία προσέγγισης δεν είχαν γίνει γνωστά. Και αυτό έδινε δικαίωμα σε άλλους να λένε ότι ενδέχεται, τα ελληνικά επιχειρήματα να βρήκαν ευήκοα ώτα και σε άλλους να υποστηρίζουν ότι οι «κόκκινες γραμμές» ξεθώριασαν. Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές και τότε θα μπορέσουμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.  


Προσώρας, διαφαίνεται σαφέστατη αλλαγή του κλίματος και διάθεση για συμφωνία. Αν αυτό επιτευχθεί χωρίς άλλα σκαμπανεβάσματα, ουδείς γνωρίζει. Ωστόσο αν κάποιος ήταν υποχρεωμένος να στοιχηματίσει, λογικά θα πόνταρε υπέρ μιας θετικής εξέλιξης του θρίλερ που ζούμε τους τελευταίους μήνες.  


Στο βαθμό που τις επόμενες μέρες έχουμε μια λύση, όλοι γνωρίζουμε ότι η συζήτηση θα μετατοπιστεί στις (αναμενόμενες) εσωκομματικές τριβές και διαφωνίες. Έχουμε όμως μέρες να συζητάμε γι αυτό μπροστά μας… πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.