Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Έργα και ημέρες μιας κυβέρνησης που φεύγει

"Ο αγώνας της µνήµης ενάντια στη λήθη είναι ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία" 


 Η λήθη πάντα βοηθάει αυτούς που εξουσιάζουν και  αυτούς που θα εξουσιάσουν. Πλησιάζοντας προς τις εκλογές, ανάμεσα σε αυτούς που φεύγουν και σε αυτούς που έρχονται, επιχειρήσαμε να κανουμε μια μικρή ανασκόπηση για να θυμηθούμε τα πεπραγμένα των προηγούμενων αλλά και όσα λένε οτι δεν θα κάνουν οι επόμενοι.


Φτώχεια, λιτότητα, αυτοκτονίες, καταστολή, σκάνδαλα, νομοσχέδια από την πίσω πόρτα και ένα συνεχιζόμενο "μάλιστα, διατάξτε" στην τρόικα, χαρακτηρίζει την θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου η οποία είναι έτοιμη όπως όλα δείχνουν να μας αποχαιρετήσει στις 25 Ιανουαρίου. 

Το alfavita.gr με σχετική χρονολογική σειρά παρουσιάζει τα "έργα και τις ημέρες" των μνημονιακών Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη. Η ΕΡΤ, ο Μπαλτάκος με τη Χρυσή Αυγή, οι Σκουριές, οι επιτρατεύσεις, το ξεπούλημα...

του ΟΠΑΠ και άλλα, συνθέτουν το παζλ της περιόδου 2012-2015.
 Νίκο Ρωμανός

Παραμονές της τραγικής επετείου της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο τότε συνομήλικός του, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας και σήμερα εικοσάχρονος Νίκος Ρωμανός αντιμετωπίζε επίσης την πιθανότητα του θανάτου από απεργία πείνας μέσα στη φυλακή.  Ο Νίκος Ρωμανός προχώρησε σε απεργία πείνας από τις 10/11, διεκδικόντας την αυτονόητη άδεια για να σπουδάσει,  την οποία η κυβέρνηση εκδικιτικά την στερεί, παραβλέποντας τους ίδιους τους νόμους. Ο Νίκος Ρωμανός που έφτασε κατά την διάρκεια της πολύημερης απεργίας πείνας σε κρίσιμο σημείο, σηκώσε το ανάστημα του και  κατάφερε να νικήσει.
"Μετά από 31 μέρες σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα σταματάω την απεργία πείνας έχοντας σημειώσει μια σημαντική νίκη"


Τα "θρασίμια" και ο Φορτσάκης
 "Θρασίμια που δεν έχουν καμία αγωγή από τις οικογένειες τους" αποκάλεσε ο Αντώνης Σαμαράς τους φοιτητές που διέκοψαν την σύγκλητο του ΕΚΠΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο τότε πρύτανης, Θεόδωρος Φορτσάκης υποδέχτηκε τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν, με ΜΑΤ και Χημικά. Αξέχαστη εικόνα με τον Θεόδωρο Φορτσάκη να ορίεται να βγουν έξω οι φοιτητές. Η συνέχεια λίγο πολύ είναι γνωστή. 
Ο πρύτανης που μιλούσε για κομματικοποιημένο πανεπιστήμιο, τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.


Ψάχνουν ακόμα τους υποκινητές των καταλήψεων
 Ένα από τα πιο μαζικά, συνειδητοποιημένα μαθητικά κινήματα ξέσπασε στα μέσα Οκτώβρη του 2014 ενάντια στο νέο λύκειο, στις περικοπές, στα κενά και στην τράπεζα θεμάτων.
Καταλήψεις και διαδηλώσεις σε όλη την χώρα με τον Υπουργό Παιδείας να ψάχνει για τους "υποκινητές" των μαθητών, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση να "ρίχνει" την σελίδα στο facebook που μέσω της οποίας επικοινωνούσαν οι μαθητές και συντόνιζαν την δράση τους

Οι μαθητές και οι γονείς βρήκαν ουκ ολίγες φορές την αστυνομία μπροστά τους, έξω από τα σχολεία

 Mη μου μιλάς για καλοκαίρια! *ή πως περνάει ευεργετικά το θέρος στη Βουλή
 Μίλα μου για διαδικασίες fast track, για τροπολογίες με περιεχόμενο τη ΝΕΡΙΤ και τα συμφέροντα του Μπόμπολα και του Ψυχάρη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για νυχτερινές καταθέσεις τροποποιήσεων στη Βουλή, για τα ωράρια λειτουργίας της νομοθετικής διαδικασίας και των συνεδριάσεων που αρμόζουν σε άλλα επαγγέλματα όπως αυτά των τραγουδιστών ή των μπαρ τέντερς. Μίλα μου για τον διακαή πόθο της συγκυβέρνησης να παρακάμπτει οποιαδήποτε νόμιμη διαδικαστική λειτουργία και να νομιμοποιεί τα συμφέροντα αυτής και του διαπλεκόμενου επιχειρηματικού και μιντιακού λόμπι τον πιο καυτό μήνα του χρόνου, το μήνα που χρεώνεται στα μπάνια του λαού, τον Αύγουστο.
Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες πάνε περίπατο. Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο barikat.gr
Βίντεο αποκάλυψη που ήρθε στην δημοσιότητα κάνει γνωστές τις σχέσεις που είχε το τότε δεξί χέρι του Πρωθυπουργού, Παναγιώτη Μπαλτάκου με τον Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη. Ο Ηλίας Κασιδιάρης δημοσιεύει συζήτηση που έκανε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας, Τάκη Μπαλτάκο, όπου συζητάνε σε πολύ φιλικό επίπεδο (το οποίο έχει και αυτό το σημειoλογικό του ενδιαφέρον), και πραγματεύονται τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης  στη Δικαιοσύνη σχετικά με την Χρυσή Αυγή, και το "στήσιμο επιχείρησης διώξεων" από τον Σαμαρά.


Φαρμακονήσι
                                                                                      
Τον Γενάρη του 2014, αλιευτικό σκάφος ανατράπηκε ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Εννέα παιδιά και 3 γυναίκες πνίγηκαν. Οι επιζώντες υποστήριξαν ότι το σκάφος του Λιμενικού Σώματος έδεσε το σκάφος τους με σκοπό να το μεταφέρει πίσω στα τουρκικά ύδατα ενώ ένας άνδρας που αγνοείται η οικογένειά του δήλωσε ότι οι λιμενικοί τους εμπόδισαν να ανέβει στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
«Τους απωθούσαν και δεν τους άφηναν να μπουν μέσα στη βάρκα του λιμενικό. Μια γυναίκα είπε πως ενώ κρατούσε το πόδι ενός λιμενικού για να μπει μέσα στη βάρκα, αυτός τη κλωτσούσε και την πέταξε μέσα στη θάλασσα και πέταξε και το μωρό από την άλλη πλευρά". Οι λιμενικοί "έσβησαν το προβολέα που είχαν αναμμένο εκείνη την ώρα για να μην φαίνεται από τις τουρκικές ακτές τι συνέβαινε μέσα στη θάλασσα" λέει ο κ. Λομανί.

Θυμίζουμε τότε και την εκπομπή του τώρα πολιτευμένου Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος όπως αναφέρει το άρθρο του Δημήτρη Αγγελίδη επιχείρησε να ξεπλύνει το Λιμενικό και την κυβέρνηση από κάθε ευθύνη, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα του Ναυτοδικείου

Συγκλονιστικό Βίντεο από τους επιζώντες: "Οι λιμενικοί ήθελαν να μας βυθίσουν"

 
                                                                                     


Εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα
Ομηρικές μάχες έδωσαν οι εκπαιδευτικοί που το Υπουργείο Παιδείας θέλησε να τους πετάξει στον δρόμο μέσω της διαθεσιμότητας - απόλυσης.

Όλο το χρόνο έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο γραφείο του Υπ.Παιδείας, στον Υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης, έξω από του Υπουργείο Παιδείας.


  


  13χρονη νεκρή από αναθυμιάσεις από μαγκάλι

Στις 1/12 του 2013 ένα κοριτσάκι 13 χρονών πεθαίνει από τις αναθυμιάσεις που προκάλεσε το μαγκάλι που χρησιμοποιούσαν για να ζεσταθούν. Το σπίτι του μικρού κοριτσιού από την Σερβία, στην Ελλάδα του τότε Success story του Αντώνη Σαμαρά δεν είχε ρεύμα. 
Αποτέλεσμα ο θάνατος της 13χρονης από δηλητηρίαση που τις προκάλεσαν τα αέρια
 Διαθεσιμότητα και απεργίες διοικητικών     υπαλλήλων
«Αισθάνομαι δέος απέναντι στους απεργούς διοικητικούς που δίνουν το αίμα τους για να σώσουν τη σάρκα τους » αναφέρει τότε Πρύτανης του ΕΚΠΑ σχετικά με την πολυήμερη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων ενάντια στην διαθεσιμότητα  που σχεδίασε να υλοποιήσει η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2013 η οποία ερχόταν να δέσει με τη συνεχιζόμενη απαξιώσει της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την Χρυσή Αυγή
 Στις 18 Σεπτέμβρη του 2013 ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από τάγματα εφόδου Χρυσαυγιτών στο Κερατσίνι. Η δολοφονία του Π.Φύσσα αποτέλεσε το αποκορύφωμα της δράσης των νεοναζιστών που δρούσαν κάτω από την ανοχή της κυβέρνησης Σαμαρά, με τις δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.
"Ο Παύλος μας είπε να φύγουμε, τρέξτε μας είπε και αρχίσαμε να τρέχουμε. Εκείνος έμεινε πίσω να τους καθυστερήσει. Αρχίσανε να παλεύουν. Πήγε να φύγει και εκείνη τη στιγμή κατέβηκε ένας χρυσαυγίτης από ένα αμάξι που ήταν παρκαρισμένο δίπλα.

Ο Παύλος του φώναξε: "Τι θα γίνει θα μας σκοτώσετε τώρα; Και εκείνος τον μαχαίρωσε, του κάρφωσε το μαχαίρι στην καρδιά."

Τις επόμενες μέρες ένα τεράστιο αντιφασιστικό ποτάμι πλημμύρισε όλη την Ελλάδα
Θανάσης Καναούτης
Ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης, νεκρός από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση ύστερα από πτώση του από λεωφορείο. Ο λόγος; Δεν είχε εισιτήριο και ο ελεγκτής στην συγκεκριμένη περίπτωση φρόντισε να δείξει την "αυστηρότητά του" με αποτέλεσμα να προέλθει ο θάνατος. Το γεγονός συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, γιατί συμπύκνωνε την αγριότητα του μνημονίου απέναντι σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους. Την ασυλία που δίνει το σύστημα στους δυνατούς, και τα θανατηφόρα χτυπήματα στους αδύνατους.

Μαύρο στην ΕΡΤ 
 Νύχτα Τρίτης 11 Ιουνίου 2013. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα πέφτει μαύρο στην ΕΡΤ. Ακολουθεί σιγή στους σταθμούς της ΕΡΑ. Η τρικομματική κυβέρνηση "παγώνει" την Ελλάδα. Εν μία νυκτί έκλεινε ο ιστορικός δημόσιος φορέας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Αμέσως μετά το μαύρο αναπτύχθηκε σε όλη την Ελλάδα ένα γιγάντιο κύμα αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας ενάντια στην φίμωση της δημοκρατίας. Το Ραδιομέγαρο της Μεσογείων γίνεται κέντρο αγώνα με κόσμο να δίνει το παρών κάθε μέρα. Περίπου ενάμιση χρόνο μετά, το Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα καθώς και 15 τοπικές ΕΡΑ συνεχίζουν να μεταδίδονται κυρίως διαδικτυακά, μέσω του ertopen.com, όπως και το τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ3.


Επιστράτευση  Εκπαιδευτικών 
                                                                                        
Η τρικομματική τότε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά  δείχνει για άλλη μια φορά αποκρουστικά το πρόσωπό της εφαρμόζοντας το μέτρο της επιστράτευσης απεργών και το δόγμα "νόμος και τάξη".

«Όποιος καθηγητής δεν πάει στη δουλειά του θα απολυθεί το ίδιο δευτερόλεπτο» αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης για μια τις δίκαιες και αναγκαίες κινητοποιήσεις. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια Μνημονίου έκλεισαν πάνω από 1.000 σχολεία, η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης βρέθηκε σε επίπεδα αφρικανικής χώρας, οι μισθοί στην εκπαίδευση συρρικνώθηκαν κατά 40%-48%, η ανεργία στους νέους ξεπέρασε το 60%, το πτυχίο έγινε κουρελόχαρτο, τα ΑΕΙ – ΤΕΙ κλείνουν, το φάντασμα της γενικευμένης απομόρφωσης απειλεί ολόκληρη την κοινωνία και ο εκπαιδευτικός καλείται να γίνει λάστιχο, ανασφαλής και μεταφερόμενος σε κάθε γωνιά της χώρας μας, ενώ 10.000 αναπληρωτές και αρκετές χιλιάδες μόνιμων εκπαιδευτικών απειλούνται με απόλυση, για να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της συγκυβέρνησης.



Συγκάλυψη της υπόθεσης των υποβρυχίων
Το Δεκέμβρη του 2013 οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ψήφισαν κατά της πρότασης που έφερε στο κοινοβούλιο η αξιωματική αντιπολίτευση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνούσε την υπόθεση των ελαττωματικών υποβρυχίων και θα απέδιδε ευθύνες στους τυχόν υπεύθυνος για τις ζημιές του δημοσίου
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα έπρεπε να ελεγχθεί προσωπικά κι ο κύριος Βενιζέλος.Σύμφωνα με το site κουτί της Πανδώρας ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, με τροπολογία που κατέθεσε το 2010, όχι απλά έθεσε σε καθεστώς ασυλίας τη Γερμανική εταιρεία HDW που κατείχε τον έλεγχο των Ναυπηγείων Σκαραμανγκα αλλά προπλήρωσε και την κατασκευή 2 ακόμα υποβρυχίων. Έτσι υπολογίζεται ότι χάθηκε για το ελληνικό δημόσιο αποζημίωση ύψους 1 δις.

      Καταστολή: Σκουριές, Ιερισσός…
Δεν είναι δυνατό να μην θυμηθούμε την άγρια καταστολή που δέχτηκαν οι κάτοικοι στην Χαλκιδική, στις Σκουριές και στην Ιερισσό, όπου καταλύθηκε κάθε έννοια δικαιοσύνης.

Η αστυνομία σε ρόλο στρατού κατοχής τον Απρίλιο του 2013 έπνιξαν την Ιερισσό στα χημικά ενώ εισέβαλαν και σε δύο σπίτια.

Οι κάτοικοι αντιστέκονται εδώ και καιρό εδώ και καιρό στην El Dorado Gold και στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές

                                                                                          
                                                                                   

 Επίθεση στο αμαξοστάσιο του Μετρό
Η αστυνομία τα ξημερώματα της 25 του Γενάρη το 2013 τα ΜΑΤ επεμβαίνουν στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια  όπου βρίσκονταν οι απεργοί εργαζόμενοι.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε μία γυναίκα έξω από την πύλη του αμαξοστασίου, που συμπαραστεκόταν στους απεργούς, και διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.


ΜΑΤ στην Χαλυβουργία - Aπό τις πρώτες πράξεις Αυταρχισμού
Η πρώτη πράξη του Σαμαρά ως άξιος συνεχιστής τη πολιτικής κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου έστειλε μέσα στην νύχτα ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ να χτυπήσουν την απεργιακή φρουρά των Χαλυβουργών για να ανοίξει η πύλη του εργοστασίου. Υπενθυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας έκαναν για μήνες απεργία.


Σκανδαλώδης εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς
 
Μια από τις πρώτες ενέργειες της Κυβέρνησης Σαμαρά στον οικονομικό και τραπεζικό τομέα ήταν το ξεπούλημα της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς με μόλις 95 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τους αντιτιθέμενους στην εξαγορά εργαζομένους της ΑΤΕ η αξία της τράπεζας την περίοδο που πωλήθηκε ήταν τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ. Εξίσου σκανδαλώδης είναι και ο διαχωρισμός που έγινε πριν την εξαγορά της τράπεζας σε "καλή" και "κακή" αγροτική με συνέπεια η Πειραιώς να πάρει τα κομμάτια-φιλέτα της αγροτικής, ενώ το κράτος και οι πολίτες να επωμιστούν την πλειοψηφία των ζημιών και των χρεών της.


Επιμέλεια: Πέτρος Ιατρίδης, Παναγιώτης Κάτσικας από alfavita
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.