Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Η διαδικασία για την προεδρική εκλογή-Οι ημερομηνίες των ψηφοφοριών

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου. Σε αυτήν θα απαιτηθούν 200 «ναι». 
Αν δεν συγκεντρωθεί ο συγκεκριμένος αριθμός, η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου. 
Και σε αυτήν απαιτούνται πάλι τουλάχιστον 200 βουλευτές.

 
Σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη και η δεύτερη ψηφοφορία, η τρίτη θα πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου. Σε αυτήν θα απαιτηθούν 180 ψήφοι. Αν και μετά την τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών που προσδιορίζονται στα τέλη Ιανουαρίου. 


Τι προβλέπει το άρθρο 32 για την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική (δηλαδή φανερή) ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου.

 Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται είτε σε μία είτε σε δύο φάσεις ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές.
Πρώτη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 3)
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρεις επί μέρους ψηφοφορίες:


* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – 200 ΨΗΦΟΙ

στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών

* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 200 ΨΗΦΟΙ

εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία

* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ


εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών




πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.