Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ειδήσεις από τον πλανήτη Γη




Οι αριθμοί, ορισμένες φορές, είναι αμείλικτοι: 30 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, σε περιοχές του κόσμου που εξελίσσονται ένοπλες συγκρούσεις ή υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, σύμφωνα με την Unicef – Διπλωματικό «παιχνίδι» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας για τις κυρώσεις – 340 νεκροί από τις πλημμύρες και τις καταρρακτώδεις βροχές στην Ινδία και το Πακιστάν – Συνοπτική παρουσίαση της διεθνούς ειδησεογραφίας. 



 Ευρώπη-Ρωσία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Στη Μαριούπολη βρίσκεται ο πρόεδρος της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και διέταξε την στρατιωτική ενίσχυση της πόλης. Οι ρωσόφωνοι έχουν παραδώσει 1200 αιχμαλώτους, σύμφωνα τον Ποροσένκο. Η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου είναι στους όρους της εκεχειρίας.
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Ουκρανία για εγκλήματα πολέμου από τις ομάδες «εθελοντών», που λειτούργησαν ενισχυτικά στον τακτικό στρατό, ενάντια στους ρωσόφωνους.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΡΩΣΙΑ: Η ΕΕ αναμένεται να δημοσιεύσει τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία μέχρι αύριο, αλλά, παράλληλα, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο οι κυρώσεις να ανασταλούν…  Η απάντηση της Ρωσίας  μπορεί να είναι και η απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της, άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός της, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η Rosneft, Transneft και η Gazprom Neft προστέθηκαν στις επιχειρήσεις της Ρωσίας, που δεν θα τους επιτρέπεται να αντλούν κεφάλαια ή να δανείζονται από τις ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη.
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Οι αρχές απομάκρυναν επιβάτες κι εργαζόμενους από τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου του Λούτον (βόρεια του Λονδίνου), επειδή βρέθηκε «ύποπτο αντικείμενο».
ΣΚΩΤΙΑ: Μετά την πρώτη δημοσκόπηση που έδειξε προβάδισμα του «ναι», για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια κίνηση τακτικής, δήλωσε πως δεν υπάρχει σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Στην πόλη Γκιμαράες, σε αγώνα αυτοκινήτων, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν οδηγός έχασε τον έλεγχο και το όχημα έπεσε πάνω σε θεατές. Τραυματίστηκαν 8 άτομα.


                                                    Ασία 





 
ΙΝΔΙΑ – ΠΑΚΙΣΤΑΝ:  Οι νεκροί, από τις πλημμύρες και τις καταρρακτώδεις βροχές έχουν, έχουν ξεπεράσει τους 340. Στο Πακιστάν έχουν χάσει τη ζωή τους 193 άνθρωποι και στην Ινδία πάνω από 150. Πάνω από 14.800 άτομα έχουν δεχτεί βοήθεια και διασώθηκαν. Στο Πακιστάν τέσσερις επαρχίες είναι σε συναγερμό και σπίτια έχουν καταστραφεί. Ιατρικές ομάδες βρίσκονται και στις δύο περιοχές, για να δώσουν βοήθεια στους κατοίκους.   

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε την άποψη πως ο οπλισμός που …προσφέρουν οι χώρες της Δύσης στο βόρειο Ιράκ μπορεί να πέσει στα χέρια οργανώσεων Κούρδων, στην Τουρκία. Η Τουρκία και το Ιράκ συνορεύουν.


 Μέση Ανατολή


ΙΡΑΚ – ΣΥΡΙΑ: Τους 60 έφτασαν οι άμαχοι που σκοτώθηκαν, τις τελευταίες δύο μέρες, από αεροπορικές επιθέσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων. Οι επιθέσεις στρέφονται ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους.
Πάνω από 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έκαναν επίθεση στο βόρεια της Βαγδάτης, στην περιοχή της Ντολουιγια.
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Έχασε τη ζωή του ο νεαρός Παλαιστίνιος, που είχε τραυματιστεί από πυρά της αστυνομίας, του Ισραήλ. Το περιστατικό είχε γίνει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο τέλος του Αυγούστου. 

 Κεντρική και Λατινική Αμερική

ΧΙΛΗ: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Σαντιάγκο, χτες, με αφορμή τη συμπλήρωση 41 χρόνων από την επιβολή της χούντας του Πινοσέτ (11 Σεπτέμβρη 1973) και την ανατροπή της κυβέρνησης του Σαλβαντόρ Αλιέντε. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την τήρηση δημοκρατικών δικαιωμάτων. Έγιναν περιορισμένα επεισόδια.
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ: Μετεωρίτης έπεσε κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσα, Μάναγκουα, και αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι νόμιζαν ότι επρόκειτο για σεισμό.


ΗΠΑ

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ CIA: Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας DailyTelegraph αναφέρει πως η CIA βασάνισε υπόπτους για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα , με μεθόδους που ξεπερνούν ακόμα και υποτιθέμενα επιτρεπτά όρια. Ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο φερόμενος ως «εμπνευστής» της επίθεσης στους δίδυμους πύργους, βασανίστηκαν, κρατώντας τους κάτω από το νερό ως τα πρόθυρα του θανάτου, παρουσία γιατρού, για να μην προχωρήσουν ως το τέλος…

Αφρική

ΣΟΜΑΛΙΑ: 12 άμαχοι σκοτώθηκαν από επίθεση με παγιδευμένο όχημα, κοντά στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη. Η οργάνωση είχε δηλώσει πως θα προχωρήσει σε πράξεις εκδίκησης, για το θάνατο του ηγέτη της, από αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.



Επιμέλεια – Κείμενα: Γεράσιμος Χολέβας
Με πληροφορίες από: ΑΜΕ- ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, liberation.fr, reuters.com, bbc.com, cnn.com.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.