Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Δια χειρός Σαμαροβενιζέλων: Η Ελλάδα διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης της Ε.Ε.!

Σύμφωνα με την τριμηνιαία επισκόπηση της Κομισιόν, η Ελλάδα είναι ακόμη η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης επί του πληθυσμού που φτάνει το 53,2%, ενώ στη Σουηδία, που έχει την καλύτερη επίδοση, το ποσοστό ήταν 79,6% το τρίτο τρίμηνο του 2013.

 

 

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, τον Απρίλιο του 2014 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 18 χώρες και αυξήθηκε σε 10 χώρες. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο στην Ουγγαρία (2,6%), στην Πορτογαλία (2,1%) και στην Ιρλανδία (1,7%) ενώ σε μικρότερο βαθμό μειώθηκε στην Ελλάδα και στην Ισπανία.

 

Παράλληλα, το τελευταίο τρίμηνο του 2013 το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε σε 15 κράτη-μέλη και μειώθηκε σε 12, σε ετήσια βάση. Στην Ελλάδα η μείωση ήταν 2,1% και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη μείωση στην Κύπρο (3,1%).

 

Εξάλλου, το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που δηλώνουν έτοιμοι να εργασθούν σε άλλο κράτος-μέλος αυξήθηκε από 27% το 2011 σε 29% το 2013, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε από 28% σε 25%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται την ίδια περίοδο στην Κύπρο όπου από 20% το εν λόγω ποσοστό ανήλθε στο 35%.

 

Από την έκθεση προκύπτει ακόμη ότι στην Ελλάδα το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 2,9% (στην Κύπρο 2,7%). Πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες μειώσεις έναντι μικρής αύξησης που σημειώθηκε στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης.

 

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η αγορά εργασίας της ΕΕ ανακάμπτει σταδιακά και για πρώτη φορά από το 2011 το ΑΕΠ, η απασχόληση και τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται.

Ωστόσο, η μακροχρόνια ανεργία εξακολουθεί να διογκώνεται, ενώ η κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα δεν έχει βελτιωθεί.

 

 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.