Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Κόκκινες γραμμές, γαλάζιες κορώνες και πράσινα άλογα...

Ακούγοντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην ομιλία του στη Βουλή, να αναφέρεται στον λαό χρησιμοποιώντας την έκφραση «ο κοσμάκης», 

θυμήθηκα τον «κυρίαρχο λαό» που επικαλείται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση κάθε υποψήφιος πρωθυπουργός που σέβεται τον εαυτό του. 



Αυτός ο κοσμάκης, εσύ, εγώ, όλοι μας που κάποτε ήμασταν «κυρίαρχοι», τώρα κοιτάμε με αμηχανία και τρόμο το πέμπτο, έκτο (χάσαμε το λογαριασμό) επεισόδιο της σειράς «Τα σπάσαμε με την Τρόικα».


 Το χειρότερο όλων είναι ότι στο τέλος του κάθε επεισοδίου, τελειώνει η... κόκκινη μπογιά και οι γραμμές δεν φαίνονται ούτε με κιάλια.
Έτσι και αυτές τις μέρες.



Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν από τις συναντήσεις τσαντισμένοι –λέει-, οι διαρροές από τους γαλάζιους υπουργούς κάνουν λόγο για «υπομονή που τελειώνει» από πλευράς κυβέρνησης και στο βάθος υπάρχει το eurogroup της Πέμπτης, που φοβόμαστε μη μας κάνουν «ντα» οι «σύμμαχοί» μας.



Για όσους το έχουν ξεχάσει, αυτή τη φορά δεν έχει παιχτεί ακόμα η πράξη «δε θα μας δώσουν τη δόση» αλλά ούτε και το «δε θα χουμε λεφτά να πληρώσουμε συντάξεις στο τέλος του μήνα». Εδώ θα είμαστε να τα (ξανά)ακούσουμε και να τα (ξανά)διαβάσουμε όλα αυτά σε λίγες μέρες.


Ηδη έχουν αρχίσει και οι... μονόλογοι των πρασινογάλαζων κομπάρσων που δηλώνουν ότι δε θα ψηφίσουν το νόμο για τη φορολόγηση των ακίνητων. Είναι οι ίδιοι που στην ψηφοφορία της Κυριακής ψήφισαν «όχι» στην πρόταση δυσπιστίας κατά της συγκυβέρνησης. 


Είναι οι ίδιοι που σε κάθε ονομαστική ψηφοφορία λένε 

«ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ»


Και γιατί να μην επαναληφθεί το σενάριο; Αφού το καταπίνουμε τρομαγμένοι και άβουλοι, σημαίνει ότι πέτυχε. Έτσι γίνεται με τις μεγάλες πετυχημένες παραστάσεις που αρέσουν στο κοινό. Παίζονται για δεκαετίες. Αλλωστε όπου το κοινό αντέδρασε και έφυγε γιουχάροντας, η παράσταση έλαβε τέλος.


Αυτό όμως συμβαίνει όταν ο λαός είναι κυρίαρχος. 
Και όχι όταν είναι «κοσμάκης».

Λ.Σ.


ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.