Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

39 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΠΟΣΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ;

Τα ημερολόγια δείχνουν σήμερα ότι η Ελλάδα γιορτάζει την 39η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

 

 Πόσοι όμως Έλληνες πιστεύουμε άραγε... ότι η Δημοκρατία του 1980, του 1992, είναι όμοια με αυτή του 2010 ή του 2013; 

Πόσοι από εμάς άραγε πιστεύουμε ότι χρόνο με το χρόνο η Δημοκρατία μας βαθαίνει και ισχυροποιείται με μοναδικό στόχο την προστασία και τη ευημερία του Έλληνα πολίτη ; 

 

 

 

Ας θυμηθούμε λόγω της σημερινής επετείου εκείνα τα προφητικά λόγια, όπως αποδεικνύεται καθημερινά τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια, της Άννας Ψαρούδα- Μπενάκη στον Κάρολο Παπούλια όταν ο τελευταίος αναλάμβανε στις 08/02/2005 τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, λόγια που επιβεβαιώνουν ότι το κόλπο ήταν εδώ και χρόνια στημένο.

 

 Είπε λοιπόν : Αναλαμβάνετε κύριε Πρόεδρε την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μια πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις. 

 

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της συνταγματικής συνθήκης. Τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης και της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη. 

 

Τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά ίσως και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης.

 

 Η καθημερινή βία που ασκείτει στον Έλληνα πολίτη, μέσα από τη δυσβάσταχτη φορολογία, τις οριζόντιες και άδικες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι άστεγοι, οι νεόπτωχοι, τα λουκέτα, οι ''ξαφνικοί θάνατοι'' επιχειρήσεων και οργανισμών, 

 κινητικότητες- διαθεσιμότητες ή όπως αλλιώς βαφτίζονται οι απολύσεις μαζί με τις χιλιάδες αυτοκτονίες, με τραγικό αποκορύφωμα τα είκοσι προεδρικά διατάγματα μέσα σε ένα χρόνο, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο νομοθετεί η Βουλή, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

 

 Και δυστυχώς δείχνουν καθαρά την ποιότητα της Δημοκρατίας την αποκατάσταση της οποίας τυπικά και μόνο γιορτάζουμε σήμερα.

 

 Μαρία Ψαράκη

 

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.