Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Πέρασε με 152 «ναι» το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

Με τα μάτια στραμμένα, πλέον, στη σύγκρουση κορυφής κατά την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τα θέματα Παιδείας, 
η Βουλή ολοκληρώνοντας μια διήμερη διαδικασία σφοδρών πολιτικών συγκρούσεων, 
ψήφισε σήμερα, με 152 ψήφους υπέρ (έλειπε ο Κ. Σέλτσας του ΣΥΡΙΖΑ για λόγους υγείας) το πολυνομοσχέδιο με πολλά από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.


Συνολικά το σχέδιο νόμου, και ιδιαίτερα οι διατάξεις επί ασφαλιστικών θεμάτων και για τη μεταφορά στο Υπερταμείο των φορέων ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ, που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία με πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίχθηκαν μόνο από τους βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας.

Στη διαδικασία που προηγήθηκε της ονομαστικής ψηφοφορίας, οι μετωπικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση δεν είχαν τέλος, με παράπλευρα σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως είναι η εξέλιξη στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, η Τράπεζα Αττικής κ.ά., να αποτελούν σπινθήρες πρόκλησης απανωτών εκρήξεων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο βέθηκε η επιλογή της κυβέρνησης να εντάξει στο νέο Υπερταμείο Οργανισμούς και ΔΕΚΟ του δημοσίου τομέα, καθώς θεωρήθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης ως ακραία υπαναχώρηση προεκλογικών δεμσεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. 


Κυβέρνηση και βουλευτές της πλειοψηφίας απαντούσαν στις διαρκείς επιθέσεις, άλλοτε υποστηρίζοντας πως η επίμαχη επιλογή δεν συνεπάγεται ιδιωτικοποιήσεις των εν λόγω φορέων του Σημοσίου, και άλλες φορές επιτιθέμενοι στα ΜΜΕ.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, για λίγη ώρα φάνηκε να προκύπτει και εσωτερικό για το κυβερνών κόμμα πρόβλημα, καθώς οι προερχόμενοι από το χώρο της οικολογίας Ι.Τσιρώνης – αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Γ.Δημαράς – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, καλούνταν από τον φορέα τους να καταψηφίσουν τις διατάξεις που αφορούσαν την ένταξη στο Υπερταμείο των ΕΥΔΑΠ και ΔΕΥΑΘ.


 Το πρόβλημα έληξε γρήγορα, αφού προηγήθηκε συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, και η κατάθεση «νομοτεχνικής βελτίωσης» στις επίμαχες διατάξεις, που κρίθηκε ότι κάλυπταν τους δύο ανησυχούντες.

Ωστόσο, ακόμα και ο τρόπος της νομοτεχνικής αλλαγής (επίκληση του Συντάγματος και των δικαστικών αποφάσεων, ως «ασπίδας» για τις προαναφερθείσες ΔΕΚΟ) προκάλεσε νέο κύκλο αντιδράσεων: δεν νομοθετούμε για τα αυτονόητα, τονίστηκε από την αντιπολίτευση. 


Πρόκειται περί ευτελισμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, τόνιζαν ορισμένοι εντός και εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας.

Διαδοχικές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, εξαπέλυσαν με παρεμβάσεις τους οι αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης Φώφη Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Δ. Κουτσούμπας, Β.Λεβέντης και Ν.Μιχαλολιάκος.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.