Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Στη φυλακή οι χρυσαυγίτες μαχαιροβγάλτες

Καταδίκη σε δεύτερο βαθμό για τους δράστες της επίθεσης μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου του 2008.



 

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας καταδίκασε για απόπειρα ανθρωποκτονίας τον Βασίλειο Σιατούνη και τον Αθανάσιο Στράτο σε κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών με πενταετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.



Μια απόφαση που είναι σημαντική όχι μόνο για τα ίδια τα θύματα που δικαιώνονται, εφτά χρόνια μετά τις μαχαιριές που δέχτηκαν, αλλά και για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία περιλαμβάνεται στη μεγάλη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης, αποτυπώνει καθαρά τον οργανωμένο τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής.

Ενδεικτικό είναι το παράγγελμα έναρξης της επίθεσης («Εχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής, μουνιά θα σας γαμήσουμε») και το παράγγελμα λήξης («Τέλος χρόνου»), ενώ τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά και ο ίδιοι οι κατηγορούμενοι κατά τις απολογίες τους.

Ο Σιατούνης είπε ότι είχε λάβει μήνυμα στο κινητό του, πράγμα που παραπέμπει στον γνωστό τρόπο οργάνωσης των χρυσαυγίτικων επιθέσεων μέσω γραπτών μηνυμάτων, ενώ ανέφερε ότι τα μέλη του τάγματος εφόδου είχαν ορίσει ως τόπο συνάντησης μια πλατεία στην περιοχή του Βοτανικού, όπου και συναντήθηκαν για να κατευθυνθούν με μηχανές προς τα Πετράλωνα.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι νόμιζε τότε πως πρόκειται για μοίρασμα φυλλαδίων, αλλά απ’ ό,τι κατάλαβε μετά, όπως είπε, τα περίπου 10 μηχανάκια που είχαν από δύο αναβάτες με κράνη το καθένα, είχαν προορισμό τους το Στέκι «Αντίπνοια».

Και πέρα από το ότι τον ισχυρισμό περί μοιράσματος φυλλαδίων -τα οποία δεν είχαν μαζί τους- τον έχουμε ξαναδεί και στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, εδώ ακούμε από τα χείλη του ίδιου του χρυσαυγίτη Σιατούνη, ότι εκείνη την ημέρα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν συγκροτημένα με στόχο τον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια».

Και ο Σιατούνης βέβαια δεν είναι οποιοσδήποτε χρυσαυγίτης. Μπορεί στο δικαστήριο να ισχυρίστηκε ότι η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή περιοριζόταν στη συμμετοχή του σε πορείες «μια-δυο φορές τον χρόνο» και στην παρακολούθηση κάποιων ομιλιών, όμως η «Εφ.Συν.» (Δ. Ψαρράς, 2/9/2014, Η Κεντρική Επιτροπή «φάντασμα») έχει αποκαλύψει ότι ο Σιατούνης ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα το 2010 με τον Μιχαλολιάκο.

Κενά μνήμης

Οταν ρωτήθηκε ποιος τον ειδοποίησε να πάει στο σημείο συνάντησης είπε ότι ήταν ένας «Κώστας», του οποίου το επίθετο δεν θυμάται, ενώ δεν γνωρίζει και τα ονόματα των υπόλοιπων χρυσαυγιτών που ήταν εκεί.

Είπε επίσης ότι όταν μετά την επίθεση προσπάθησε να βρει τον «Κώστα», έμαθε ότι είχε φύγει στο εξωτερικό. Οσο για το μαχαίρι με τον αγκυλωτό σταυρό με το οποίο συνελήφθη, ο Σιατούνης ισχυρίστηκε ότι το είχε αγοράσει σε ένα πανηγύρι.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σιατούνης και Στράτος συνελήφθησαν με δύο μαχαίρια και ένα σκεπάρνι. Επειδή στα μαχαίρια δεν βρέθηκε αίμα, η υπεράσπιση ζήτησε την κατάθεση του μάρτυρα Παναγιώτη Χατζηγιάννη, χημικού-ταξίαρχου εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υποστήριξε ότι αν υπήρχε αίμα θα είχε ανιχνευτεί.

Απαντώντας όμως στην πολιτική αγωγή είπε και κάτι άλλο. Οτι με την ευαίσθητη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε θα έπρεπε να είχε βρεθεί και επαρκές βιολογικό υλικό, το οποίο επίσης δεν βρέθηκε.

«Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε βιολογικό υλικό σ’ αυτά τα μαχαίρια που οι κατηγορούμενοι είπαν ότι τα χρησιμοποιούσαν στην εργασία τους, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν επιμελώς σκουπισμένα και γι’ αυτό δεν είχαν αίμα», τόνισε η δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Μαρίνα Δαλιάνη.

Προτάθηκε αναβολή

Στο σημείο αυτό η εισαγγελέας πρότεινε αναβολή προκειμένου τα μαχαίρια να εξεταστούν εκ νέου (7 χρόνια μετά το έγκλημα) με άλλη μέθοδο, πράγμα που θα προκαλούσε κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων της οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Η έδρα απέρριψε την πρόταση και η δίκη συνεχίστηκε.

Τελικά το δικαστήριο δεν πείστηκε από τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι έμειναν απ’ έξω από το κτίριο και όταν αντιλήφθηκαν ότι άρχισε η επίθεση έφυγαν για να μην μπλέξουν.

Κατά πλειοψηφία (4 προς 3) το Μικτό Ορκωτό Εφετείο έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση και τους έκρινε ενόχους για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην οποία προέβησαν, μαχαιρώνοντας τα δύο από τα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο Στέκι και έκαναν μάθημα ισπανικών.

Μειοψήφησαν μία εφέτρια και δύο ένορκοι που πρότειναν καταδίκη για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Από τις δύο μέρες της δίκης, ξεχωρίζουν οι βιωματικές καταθέσεις των δύο γυναικών-αυτοπτών μαρτύρων που αναγνώρισαν τους δύο δράστες: «Θυμάμαι τον ήχο που κάνανε τα πόδια μου πατώντας το αίμα», «ήταν πνιγμένος στο αίμα, θεωρήσαμε ότι πεθαίνει, τα μάτια του είχανε γυρίσει και το χρώμα του ήταν κίτρινο προς άσπρο» (σ.σ. αναφερόμενες στο ένα από τα δύο θύματα).

Σημειώνεται και το γεγονός ότι τελικά ο ιδιώτης ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, ενώ είχε εκφωνηθεί από την έδρα ως μάρτυρας υπεράσπισης, τελικά δεν προσήλθε να καταθέσει.
Είχε προηγηθεί σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (11.10.2015, 

Κατά… συρροήν μάρτυρας), όπου αναφέραμε την κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα υπέρ του χρυσαυγίτη Αποστολόπουλου για την υπόθεση του μαχαιρώματος του μαθητή στο Π. Φάληρο, αλλά και υπέρ του Κασιδιάρη για τα γρονθοκοπήματα στη Λιάνα Κανέλλη.

 Γιάννης Μπασκάκης – «Εφημερίδα των Συντακτών»


πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.