Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ο Στουρνάρας διέσυρε τον Κουβέλη με non paper!



Λίγο μετά τις διθυραμβικές δηλώσεις Κουβέλη, ο Στουρνάρας κυκλοφορούσε Non Paper που εμφάνιζε τον νέο φόρο ως απλή μετονομασία του υφισταμένου!!


Και τούτο, διότι αμέσως μετά την προχθεσινή σύσκεψη των αρχηγών, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στον Τύπο ένα ενημερωτικό non paper που κατ’ ουσίαν διέψευδε όσα λίγο νωρίτερα είχε περιγράψει ως τελική συμφωνία ο κ. Φώτης Κουβέλης.


 Συγκεκριμένα, το non paper όχι μόνο δεν.. περιέλαβε τη δέσμευση ότι στον νέο φόρο θα υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές και ότι ο φόρος θα υπολογίζεται αποκλειστικά από την αντικειμενική αξία των ακινήτων (όπως επαίρετο ότι επέτυχε η ΔΗΜΑΡ), αλλά εμφάνισε τον νέο φόρο ως απλή μετονομασία του υφισταμένου! 



«Η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι να ονομάζεται πλέον ενιαίος φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή, ο οποίος σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10%-15%», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.



 Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Κουβέλη, ο οποίος αργά το βράδυ τηλεφώνησε στον κ. Στουρνάρα και του καταλόγισε, οργισμένος, ότι άλλα συμφωνήθηκαν παρουσία του πρωθυπουργού και άλλα διοχετεύει το υπουργείο του στον Τύπο. Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά ως φαίνεται δεν έπεισε τον κ. Κουβέλη.



 Ετσι μόνον εξηγείται ότι χθες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έσπευσε να προβεί και σε νέα δημόσια τοποθέτηση, θέλοντας να επαναλάβει ό,τι ακριβώς ο ίδιος αντελήφθη πως συμφωνήθηκε στη συνάντηση των αρχηγών.


 Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, «από το 2013 το ειδικό τέλος επί των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) αντικαθίσταται από ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα (φορολογικές κλίμακες), αφορολόγητο όριο και θα διευρύνει τη φορολογική βάση».



Θέλοντας δε να απαντήσει και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η ΔΗΜΑΡ βάφτισε το ψάρι κρέας», πρόσθεσε ότι «οι ιδιοκτήτες με ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μπορούν να επιλέξουν ακόμη και τον τρόπο πληρωμής (μέσω ΔΕΗ ή ΔΟΥ) χωρίς την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης».



Παρέμβαση Σαμαρά

Παράλληλα, στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη όχι μόνον εξέφραζαν την απορία τους για τη στάση του κ. Στουρνάρα, αλλά του καταλόγιζαν ανεξήγητη πολιτική ακρισία, καθώς, όπως έλεγαν, το non paper του θα μπορούσε κάλλιστα να εκδοθεί και από τον κ. Τσίπρα! 


Δεν είναι τυχαίο, επιπλέον, ότι υπήρξε παρέμβαση και του κ. Σαμαρά, ο οποίος σε τηλεφωνικές επικοινωνίες του τόσο με τον κ. Κουβέλη όσο και με τον κ. Στουρνάρα επιχείρησε να δώσει ένα τέλος στο θέμα.



Η τραγική ειρωνεία, βέβαια, είναι ότι, ανεξαρτήτως του τι συμφωνήθηκε προχθές και το πώς παρουσιάστηκε από τις δύο πλευρές, τόσο το Μαξίμου, όσο και η ΔΗΜΑΡ, παραδέχονταν χθες ότι η τελική λύση, ούτως ή άλλως, θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα…




Σχόλιο attikanea: Οι πολιτικές πουτάνες, "τσακώνονται" μεταξύ τους, για τα... μάτια του κόσμου




Του Κωνσταντίνου Ζούλα

Πηγή: kathimerini.gr


 




  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.