Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Λουκέτο στο ξενοδοχείο της Πάρου που δούλευε ο Πακιστανός βιαστής

Σε κλείσιμο επιχειρήσεων (από λίγες ήμερες έως οριστικό λουκέτο) προχωρεί το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζοντας τις νέες αυστηρές ποινές που προβλέπει η υπουργική απόφαση όταν οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ και οι ελεγκτές του ΙΚΑ εντοπίζουν αδήλωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Η αρχή έγινε από το ξενοδοχείο της Χρυσής Ακτής στην Πάρο, όπου εργαζόταν ο Πακιστανός βιαστής της 15χρονης, το όποιο θα κλείσει για πέντε ημέρες καθώς ο έλεγχος έδειξε ότι απασχολεί αδήλωτους εργαζόμενους.

Επίσης, με την ποινή του κλεισίματος ολίγων ημερών θα τιμωρηθεί επιχειρηματίας της ίδιας περιοχής που διατηρούσε ουζερί και απασχολούσε ανασφάλιστους εργαζόμενους.


Βαριές ποινές και λουκέτα για την αδή λωτη εργασία

Ενας στους τρεις εργαζομένους στις τουριστικές περιοχές είναι ανασφάλιστος

Με λουκέτο ολίγων ημερών έως οριστική διακοπή της λειτουργίας τους θα τιμωρούνται οι επιχειρήσεις που δεν δηλώνουν το προσωπικό τους, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που θα προωθήσει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιάννης Βρούτσης, μετά τη διαπίστωση ότι τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας δεν υποχωρούν παρά τις αυστηρότερες ποινές και τους συχνότερους ελέγχους από τους επιθεωρητές εργασίας και τα μικτά κλιμάκια των επιθεωρητών και των ελεγκτών του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ). Ειδικά στις τουριστικές περιοχές, ένας στους τρεις εργάζεται ανασφάλιστος, στερώντας έσοδα από το κράτος και παροχές για τους ίδιους τους εργαζομένους.

 Οι ποινές θα αρχίζουν με την επιβολή προστίμου (500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο), τη δεύτερη φορά προβλέπεται τριήμερο λουκέτο της επιχείρησης, ενώ στη δεύτερη υποτροπή η επιχείρηση θα κλείνει οριστικά.
Ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει στο «business stories» ότι «η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την εξάπλωση της παραβατικότητας. Θα θεσπίσουμε ευνοϊκούς όρους πληρωμής των προστίμων, αλλά δεν θα δείξουμε ανοχή στην παρανομία. Δεν μπορεί να επικαλεστεί την κρίση όποιος έχει στήσει γαλέρα μαύρης εργασίας αλλοδαπών σε μια βιοτεχνία. Οταν διαπιστωθεί υποτροπή, θα αποφασίζω οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων».
Στην υπουργική απόφαση, θα προβλέπεται η δυνατότητα έκπτωσης κατά 40% του προστίμου αν πληρωθεί εντός 15 ημερών χωρίς ο παραβάτης να υποβάλει ένσταση.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) το α’ εξάμηνο του 2012 διεξήγαγε συνολικά 29.790 ελέγχους, στοχευμένους κυρίως σε επιχειρήσεις εστίασης, λιανεμπόριο και βιοτεχνίες. Από τους 29.560 εργαζομένους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές, οι 10.603 δούλευαν ανασφάλιστοι (οι 4.501 ήταν αλλοδαποί).

Επιπλέον, οι έλεγχοι του ΙΚΑ στις τουριστικές περιοχές έδειξαν ότι προπορεύονται στη μαύρη εργασία η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Ρόδος. Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα ελέγχθηκαν 50 επιχειρήσεις, όπου απασχολούνταν 191 εργαζόμενοι, εκ των οποίων ανασφάλιστοι ήταν οι 87 (ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας πλέον 46%), στην Κρήτη ελέγχθηκαν 350 επιχειρήσεις, όπου απασχολούνταν 1.643 εργαζόμενοι και ανασφάλιστοι ήταν οι 713 (ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας 43%), ενώ στη Ρόδο ελέγχθηκαν 207 επιχειρήσεις, όπου απασχολούνταν 1.418 εργαζόμενοι και ανασφάλιστοι ήταν οι 407 (ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας 29%). Τα μικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ και ΕΥΠΕΑ (ΙΚΑ) επέβαλαν πρόστιμα ύψους 5.647.000 ευρώ, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία.

 http://on-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.