Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Εισαγγελέας για τους 475 τραπεζικούς που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση!

Προκαταρκτική εξέταση με αφορμή το αποκαλυπτικό πρωτοδέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» για 475 μεγαλοστελέχη τραπεζών που δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς και για 1.727 πρόσωπα που διατηρούν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίες συνολικά υπερβαίνουν τα τρία δισ. ευρώ, διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Την έρευνα θα πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ που καλείται να διενεργήσει ενδελεχή φορολογικό έλεγχο για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα για όλα τα παραπάνω πρόσωπα καθώς και να εντοπίσει εκείνους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Όπως αποκάλυψε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής 19 Αυγούστου ο Γιώργος Δημητρομανωλάκης, 475 μεγαλοστελέχη τραπεζών δεν έκαναν φορολογική δήλωση!

Στο Υπουργείο Οικονομικών έμειναν έκπληκτοι οταν στην σύσκεψη που έγινε με τα κορυφαία στελέχη του ΣΔΟΕ την προηγούμενη εβδομάδα απεκαλύφθη ότι 475 μεγαλοστελεχη τραπεζών με υψηλά εισοδήματα έως 200.000 ευρω δεν κατέθεσαν φορολογικές δηλώσεις για τα οικονομικά έτη 2009 - 2010 και 2011.  Η αποκάλυψη αυτή εντυπωσίασε τους παριστάμενους καθώς αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν να αποκρύπτουν υψηλόβαθμα στελέχη των 5 μεγαλύτερων τραπεζών τέτοιου είδους αποδοχές.   «Μα καλά δεν υπάρχει καθόλου τσίπα πάνω τους . Τι νόμιζαν ότι δεν θα τους βρίσκαμε; Είναι δυνατόν να μην καταθέτει κάποιος δήλωση για 3 χρόνια να πιστεύει ότι θα μείνει στο απυρόβλητο  » ειπώθηκε χαρακτηριστικά . Το ΣΔΟΕ αναμένεται να παραδώσει τα ονόματα των μεγαλοστελεχων αυτά την Δευτέρα στις αρμόδιες ΔΟΥ  με την εντολή να κληθούν το αργότερο έως τις 10 Σεπτεμβρίου του 2012 να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να πληρώσουν αμέσως τους αναλογούντες φόρους και πρόστιμα.

Επιπρόσθετα πηγές που πρόσκεινται στο Οικονομικό επιτελείο ανάφεραν ότι στόχος από εδώ και στο εξής είναι να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό το ΣΔΟΕ και ειδικά οι επιχειρησιακές διευθύνσεις έλεγχου και οι μεγάλες περιφερειακές διευθύνσεις. Υποστηρίζεται ακόμα ότι θα πρέπει να εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι έτσι ώστε όταν παραστεί η ανάγκη ένα συνεργείο να πάει στο εξωτερικό να εγκρίνεται το απαραίτητο κονδύλι αμέσως και όχι μετά από διάστημα πολλών μηνών όπως γίνεται τους τελευταίους μήνες.  «Δεν είναι δυνατό να πρέπει να πάμε στην Τουρκία ,την Βουλγαρία η σε άλλες χώρες για καίριες υποθέσεις και να μην υπάρχουν λεφτά για την αποστολή» λέγεται χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση. 

Στο οικονομικό επιτελείο εξηγούν ότι πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός που να ψάχνει υποθέσεις φοροδιαφυγής, ξέπλυμα χρήματος κλπ σε Ελλάδα και στο εξωτερικό . «Πολλές φορές για 5.000 ευρω που μπορεί να κοστίσει μια αποστολή στο εξωτερικό χάνουμε φορολογικές υποθέσεις που μπορούν να αποφέρουν στο ελληνικό δημόσιο 2 και 3 εκατ ευρω σε πρόστιμα» λέει πηγή που έχει γνώση της κατάστασης.
 
Στο δόκανο του ΣΔΟΕ 1.727 μεγαλοκαταθέτες εξωτερικού
Ένα cd το οποίο περιέχει τα ονόματα 1.727 ελλήνων που πριν από τις εκλογές του Μάιου «έβγαλαν» σε τράπεζες του εξωτερικού  «αδήλωτα» χρήματα ύψους άνω των 3 δισ ευρω  βρήκε στο γραφείο του ο νέος επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Στέλιος Στασινόπουλος ο οποίος βρίσκεται στην θέση αυτή μόλις λίγα 24ωρα. 

«Το cd αυτό περιλαμβάνει ονόματα που θα εκπλήξουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους. Περιέχει ονόματα υπεράνω κάθε υποψίας, τα 2/3 εκ των οποίων είναι μάλλον άγνωστοι στο ευρύ κοινό» λέει στο Θέμα πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής λίστας.  Πως όμως το ΣΔΟΕ έφθασε να «τσιμπήσει» τους φορολογούμενους αυτούς;
Δυο μήνες προ των εκλογών του Μάιου είχε ενταθεί η φημολογία κυρίως από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών της εξόδου από το ευρω και η επιστροφή της χώρας στην δραχμή.  Εκείνες τις ημέρες δημιουργήθηκε πανικός στις τράπεζες από χιλιάδες καταθέτες οι οποίοι απέσυραν τα χρήματα τους και τα τοποθετήσουν είτε σε θυρίδες είτε τα «φυγάδευσαν»  σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Είχε παρατηρήθηκε  το φαινόμενο να μεταφέρουν ολόκληρα χαρτοφυλάκια μετοχών και ομολόγων σε τράπεζες της Μεγ Βρετανίας της Ελβετίας της Κύπρου κλπ.

Το Υπουργείο Οικονομικών όμως λίγο μετά τις εκλογές ζήτησε και έλαβε τα ονόματα όσων από το Μάρτιο έως τον Μάιο έβγαλαν από την Ελλάδα ποσά άνω των 300.000 ευρω.

Στην συνέχεια τα ονόματα αυτά δόθηκαν στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έτσι ώστε να ελεγχθούν οι φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 5 και 10 ετών για να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα αυτά προέρχονται είτε από εισοδήματα είτε από πωλήσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας. Μεγάλο βάρος δόθηκε κυρίως στα ποσά άνω των 500.000 ευρω. Πρακτικά δηλαδή η ΓΓΠΣ προχώρησε σε διασταυρώσεις για να διαπιστωθεί εάν  τα χρήματα αυτά είχαν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Από τις διασταυρώσεις στοιχείων προέκυψε ότι 1.737 έλληνες που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά άνω των 500.000 ευρω δεν τα είχαν δηλώσει.  Στην συνέχεια τα ονόματα αυτά εστάλησαν στην κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ . «Το Σώμα αυτό που θα κάνει είναι να καλέσει τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να τους  ζητήσει το πόθεν εσχες των χρημάτων. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δηλωθούν τα χρήματα και να φορολογηθούν.
Μας ενδιαφέρει επίσης η πηγή προέλευσης τους » εξηγεί στο Θέμα ανωτάτη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών.

Η λίστα με τα ονόματα των ελλήνων φορολογούμενων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό όμως δεν είναι η μόνη προτεραιότητα του νέου αφεντικού του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα έμπειρος εφοριακός ενώ παλαιότερα είχε διατελέσει και υποδιευθυντής του ΣΔΟΕ .

Στο υπουργείο Οικονομικών είναι σαφές ότι επείγονται για έσοδα από την φοροδιαφυγή αφού  η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δύσκολα θα βρεθούν δαπάνες ύψους 11,5 δις ευρω για να περικοπούν έτσι όπως ζητάει η τρόικα.
Ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας κάλεσε τον επικεφαλής του Σώματος και υψηλούς αξιωματούχους σε μια 2ωρη σύσκεψη στις 15 Αυγούστου στο γραφείο του προκειμένου να τους δώσει σαφείς εντολές.


Οι εντολές που δόθηκαν μεταξύ άλλων είναι:
1)Να συνεχιστεί η έρευνα στα περιουσιακά στοιχεία περισσοτέρων των 1.000 πολιτικών προσώπων, όπως πρώην υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, δημάρχων, αντιδημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών, διοικητών οργανισμών, ακόμη και καθηγητών Πανεπιστημίου που χρημάτισαν είτε σύμβουλοι υπουργών είτε υπηρέτησαν σε δημόσια θέση. Ήδη έχει δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εντολή για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για τουλάχιστον δύο πρώην υπουργούς, δύο πρώην βουλευτές και μιας νυν βουλευτού, αφού υπήρξαν καταγγελίες για δυσαναλογία ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που παρουσίασαν στο «πόθεν έσχες» τους και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

2)Να συνεχιστούν οι διασταυρώσεις  φορολογουμένων με τα στοιχεία της ΔΕΗ και το Ε9  καθώς έχει διαπιστωθεί ότι χιλιάδες από αυτούς παρουσιάζουν  δυσανάλογη ακίνητη περιουσία σε σχέση με τις δηλώσεις. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι δηλώνουν ξενοίκιαστα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, αν και το ρόλοι της ΔΕΗ καταγράφει υψηλή κατανάλωση ρεύματος. Πρόκειται για γιατρούς δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς ,αρχιτέκτονες κλπ . οι οποίοι ήδη καλούνται να δηλώσουν «πόθεν εσχες» τα ακίνητα και να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις.

3)Να συνεχιστούν οι διασταυρώσεις αγορών με πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού. Η ΓΓΠΣ προχώρησε σε διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων πολιτών  που κάνουν ευρεία χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από τράπεζες. Έχουν βρεθεί πάνω από 5.000 άτομα τα οποία προχωρούσαν σε αγορές με κάρτες της Citibank , της UBS , της Credit Suisse κλπ δυσανάλογες με τα εισοδήματα τους. Το Σδοε αυτή την στιγμή καλεί τους  πολίτες αυτούς  να δικαιολογήσουν τις αγορές που έκαναν και δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

 http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.