Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

«Πέρασε» η Συνταγματική Αναθεώρηση - Τι αλλάζει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας


"Ναι" σε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση. Αλλάζει ο τρόπος εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. 
Ποιες διατάξεις συγκέντρωσαν αυξημένη πλειοψηφία.


«Πέρασαν» τελικά από την Βουλή όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Χωρίς διαρροές υπαναχωρήσεων… και χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από την πρώτη ψηφοφορία ήταν η ψήφιση των αναθεωρητέων διατάξεων κατά την δεύτερη ψηφοφορία.

Τα δύο άρθρα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πάλι υπερψηφίστηκαν ξεπερνώντας τις 180 θετικές ψήφους που σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή αρκεί για την αναθεώρησή τους η απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών. 

Ειδικότερα το άρθρο 32 παράγραφος 4 συγκέντρωσε 224 θετικές ψήφους έναντι 47 κατά και 1 Παρών, όπως και το άρθρο 32 παράγραφος 5.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία θα διαμορφώσει το άρθρο κατά την επιθυμία της. 


Πιθανότερη εκδοχή θεωρείται να απαιτούνται 180 ψήφοι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και 151 στις επόμενες ψηφοφορίες, ώστε να μην απαιτείται διάλυση της βουλής, όπως έγινε πχ το 2014.

Τα άρθρα που αφορούν την θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους πέρασαν ελαφρά ενισχυμένα με 156 θετικές ψήφους αλλά χωρίς και πάλι να φτάσουν τις 180 θετικές ψήφους.

Σε ότι αφορά στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών η διάταξη του άρθρου 86 παράγραφος 3 ψηφίσθηκε με 255 θετικές ψήφους έναντι 17 κατά. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη τρίτη ψηφοφορία αρκεί για να τροποποιηθεί να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους.

Αντίθετα, η ερμηνευτική δήλωση, για την αναδρομικότητα των αλλαγών σε ότι αφορά στην άρση ασυλίας βουλευτών σε αδικήματα που δεν αφορούν την άσκηση του έργου τους, έλαβε 175 θετικές ψήφους έναντι 95 κατά και 1 παρών, που σημαίνει ότι στην επόμενη ψηφοφορία για να προστεθεί στο Σύνταγμα η ερμηνευτική αυτή δήλωση θα πρέπει να πάρει 180 θετικές ψήφους.

Στις διατάξεις που συγκέντρωσαν αυξημένη πλειοψηφία είναι και αυτή που αφορά στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας στα αδικήματα που σχετίζονται μόνο και αποκλειστικά με το έργο του βουλευτή, που έλαβε 237 θετικές ψήφους. 


Πάνω από 180 ψήφους πήραν και 10 διατάξεις που είχε καταθέσει η ΝΔ και είχαν περάσει από την πρώτη ψηφοφορία


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.