Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Στο Μαξίμου ψάχνουν τώρα για εξαγγελίες -Το παζάρι με το Σκοπιανό και τα ανταλλάγματα




Σε πρώτο πλάνο περνάει για το Μέγαρο Μαξίμου ο πολιτικός σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα που σε συνδυασμό με τη συμφωνία στο Σκοπιανό, θα διαμορφώσουν το κυβερνητικό «αφήγημα» των επόμενων μηνών.
Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης και όπως λένε χαρακτηριστικά «οι επόμενες μέρες οι αφιερωμένες στη διαπραγμάτευση και στην οικονομία».
Τα επίδικα για την κυβέρνηση σ’ αυτή τη φάση είναι δύο:
Πρώτον μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιμήκυνση των ωριμάνσεων, προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια μετά από μια «καθαρή έξοδο». 
Καθοριστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει το Βερολίνο. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «μια ρύθμιση που θα πρέπει να είναι πειστική για τις αγορές».
Δεύτερον, η μεταπρογραμματική εποπτεία. Από το πλαίσιο που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές να εξαρτηθούν τα πεδία ελευθερίας άσκησης πολιτικής από τον Αύγουστο και μετά.
Τρέχουν για εξαγγελίες 
Και επειδή στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου ξέρουν ότι εκλογές ουδέποτε κέρδισε κανείς (μόνο) με αφηγήματα, επιδίωξή τους θα είναι με ορίζοντα τα όσα λένε για εκλογές το 2019 να κάνουν πράξη μια σειρά από κυβερνητικές εξαγγελίες τις οποίες έχουν ήδη προαναγγείλει ή υπονοήσει. 
Με στόχευση, τα… αποτελέσματα να αποτυπωθούν στο εκλογικό αποτέλεσμα.!
 Ήτοι, να υλοποιήσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του 2019 και φυσικά τη δέσμευση να μην πέσει «μαχαίρι» στις συντάξεις που αποτελεί και το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το παζάρι στο Σκοπιανό και τα ανταλλάγματα 
Όσο για τη συζήτηση ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε «παζάρι» με το Σκοπιανό για να αποκομίσει οφέλη στην οικονομία, η επίσημη απάντηση από το Μαξίμου ήταν μετρημένη και αρκέστηκαν στο ότι  «ζήτημα ανταλλαγμάτων στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν» για να συμπληρώσουν βέβαια με νόημα ότι είναι εντελώς διαφορετικό να διαπραγματεύεσαι με μια χώρα που λύνει προβλήματα και με μια που είναι η αιτία του προβλήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.