Τρίτη 15 Μαΐου 2018

«Αγριεύει» ο πόλεμος μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Σκληραίνουν τη στάση τους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, τόσο η Γερμανία όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).




Στο Washington Group, όπου και συζητήθηκε σήμερα το πρωί το ζήτημα, πριν από την βραδινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, η Γερμανία απαίτησε τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου, προκειμένου κάθε αίτημα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους να περνάει από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ, διά στόματος Πολ Τόμσεν, σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι όροι που διατυπώνει η Γερμανία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, οι εκπρόσωποι της Τρόικα συζήτησαν με τους εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, (το λεγόμενο Washington Group) με επίκεντρο το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνσή του.
Η θέση του Βερολίνου έχει σκληρύνει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Η Γερμανία, για να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους, ζητά συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις -και ειδικότερα, να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο, ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από την έγκριση και του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Αντιδρώντας, ο Πολ Τόμσεν προειδοποίησε ότι, για να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup, της 24ης Μαΐου, που να ικανοποιεί και το Ταμείο. Αλλιώς, κατά τον Πολ Τόμσεν, δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να ξεκινήσει το Ταμείο πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Πλέον, το ενδεχόμενο να μην μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πιο ορατό από ποτέ. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς το Ταμείο είναι ο μόνος σύμμαχος της Αθήνας, που πιέζει προς την κατεύθυνση μείωσης του χρέους.
Από την άλλη, είναι άγνωστο πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ωστόσο ότι αυτή η «διάσταση» απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ίσως η τελευταία πίεση προς την Αθήνα πριν τη συμφωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.