Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Capital Economics: Η Ελλάδα θα βγει από το Μνημόνιο με λιτότητα, εποπτεία και ανεπαρκή ανάπτυξη





“Η συνεχιζόμενη – και μετά τη λήξη του Μνημονίου – λιτότητα θα εμποδίσει την Ελλάδα από το να αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς, ενώ αν δεν υπάρξει σημαντικό «κούρεμα» του χρέους κάποια στιγμή, τότε η πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα συνεχίσει να την απειλεί στο μέλλον”, αναφέρει η Capital Economics, σε έκθεσή της για τις ο
ικονομικές προοπτικές των ευρωπαϊκών χωρών.
Την ώρα που ο Πιερ Μοσκοβισί επαναφέρει το θέμα της μεταμνημονιακής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, κάνοντας λόγο για μία συμφωνία που θα διασφαλίζει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η Capital Economics τονίζει ότι η δημοσιονομική πρόοδοςεπιτυγχάνεται με πολύ υψηλό οικονομικό κόστος, υπενθυμίζοντας ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι ικανοποιητική.
«Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική πρόοδος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος, όμως η οικονομία βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και η μελλοντική ανάπτυξη δεν αναμένεται να είναι αρκετά ισχυρή έτσι ώστε να μειώσει το τεράστιο βάρος του χρέους», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η ήπια ανάκαμψη που σημειώθηκε το 2017 και η σχεδόν στασιμότητα στο τέταρτο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην αρχή του έτους, υποδεικνύουν «ότι πιθανώς τα καλύτερα πέρασαν».
Σε επίπεδο δημοσιονομικών τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά. Η προσαρμογή συνεχίστηκε και με δεδομένα τα πολύ ισχυρά στοιχεία στο πρώτο τρίμηνο του 2018, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,8% του ΑΕΠ φέτος.

 Η εν λόγω πρόοδος έχει διασφαλίσει την εκταμίευση των δόσεων, ενώ πρόσφατα επέτρεψε στην Ελλάδα να βγει στις αγορές με επιτόκιο 3,5% για επταετές ομόλογο.
Παρ’ όλα αυτά, τα θεμελιώδη παραμένουν αδύναμα. Η δημοσιονομική ασφυξία έχει κρατήσει το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών σε αρνητικό έδαφος, στο -8,4% πέρσι.
Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη που η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει χαμηλά και μειώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες.
«Η Ελλάδα πιθανότατα θα καταφέρει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά τον Αύγουστο, χωρίς νέα δάνεια από τον επίσημο τομέα. Όμως θα παραμένει υπό την εποπτεία των πιστωτών και η συνεχιζόμενη λιτότητα θα την εμποδίσει να αναπτυχθεί ταχύτατα. 

Υπό την απουσία ενός σημαντικού κουρέματος χρέους, η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή στο μέλλον», καταλήγει η έκθεση της Capital Economics.


ΠΗΓΗ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.