Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Σε ποιον θα πέσει ο μουντζούρης των πλειστηριασμών των… λαϊκών σπιτιών;



  Το θέμα των πλειστηριασμών, πριν καλά – καλά ξεκινήσουν, έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είχε μια… αριστερή ψυχή την έχασε κι αυτή και πλέον δεν έχει κοινό, ψηφοφόρους για να απευθυνθεί.
Πέραν του κομματικού στρατού που στήνει, δεν έχει μείνει στήριγμα στον Τσίπρα, ούτε στις χαμηλές τάξεις, ούτε στη μεσαία. Τώρα αν κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα θελήσουν να συνεχίσουν να τον στηρίζουν αυτό είναι άλλο θέμα.


Όμως, με το ξεπούλημα σπιτιών ακόμη και λαϊκών οικογενειών και με το γεγονός ότι πανηγυρίζουν που έκλεισαν νωρίς την αξιολόγηση –αυτοί που έλεγαν ότι είναι κόκκινη γραμμή η μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση- η εικόνα της κυβέρνησης έχει θαμπώσει οριστικά.
Ο Τσίπρας, όμως, είναι σαν τις κατσαρίδες. Επιβιώνει ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο, έχει τρόπους να κάνει το άσπρο – μαύρο, έχει τη δυνατότητα να βρει διεξόδους εκεί που φαίνεται σκοτάδι.
Σε ό,τι αφορά του πλειστηριασμούς φαίνεται ότι η μόνη ελπίδα σωτηρίας του είναι να απευθυνθεί στους τραπεζίτες και στον διοικητή της ΤτΕ. Ουσιαστικά να τους ικετέψει να μην προχωρήσουν σε εκπλειστηριασμό πρώτων κατοικιών τους επόμενους μήνες ή γενικότερα να μη βγουν στο σφυρί ακίνητα μικρής αξίας για μικρά χρέη.
Γίνεται μια συντονισμένη κίνηση προς τον τραπεζικό κλάδο να μπουν κάποια όρια, κάποια κριτήρια και κανόνες ώστε να μην ξεφτιλιστούν πανελληνίως. Από τη μια να πιαστούν οι στόχοι για τους πλειστηριασμούς που συμφώνησαν με την τρόικα κι από την άλλη να μην έχουμε εικόνες Ισπανίας με εξώσεις ιδιοκτητών.
Στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχει η ΤτΕ και οι τράπεζες θα επιχειρηθεί μια συντονισμένη προσπάθεια, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας αλλά και με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ώστε να γλιτώσουν όσοι θα βρεθούν σ’ αυτό το τσουνάμι και δεν είναι κακοπληρωτές.
Αλλά εδώ έχουμε ακόμη μια στρέβλωση, ακόμη ένα λάθος της κυβέρνησης. Από τη μια οι τραπεζίτες διώκονται για δάνεια που έδωσαν κι από την άλλη το Μαξίμου τους παρακαλάει να μην πουλήσουν σπίτια. 

Από τη μια ο Στουρνάρας έχει μπει στο στόχαστρο της συριζαϊικης διαπλοκής κι από την άλλη τον παρακαλάνε να τα βρει αυτός με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια.
Η αλήθεια είναι ότι σε προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να αγγίζουν και τα σπίτια λαϊκών οικογενειών. Γιατί τότε δεν θα γίνουν εκλογές αλλά κάθε φορά που θα εμφανίζεται συριζαίος πολιτευτής θα πέφτει ξύλο με το τουλούμι.
 Γι’ αυτό επιδιώκουν να πάνε σε μια συμφωνία με τους τραπεζίτες για μια άτυπη χρονική περίοδο όπου η πρώτη κατοικία θα έχει την προστασία που πρέπει, αλλά όχι όμως όπως θα ήθελε μια… προοδευτική κυβέρνηση. 
Ουσιαστικά δηλαδή θα πέσει το πλαφόν κάτω από το οποίο δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί, ώστε να ικανοποιηθούν και οι δανειστές. Αν π.χ. δούμε να ξεπουλιούνται σπίτια αξίας 130 – 140 χιλιάδων ευρώ έχει μεγάλη διαφορά από το να βλέπαμε πρώτες κατοικίες αξίας 300 χιλιάδων και πάνω.
Όμως, εδώ είμαστε και θα το δείτε. Πριν το τέλος του χρόνου, και πριν γίνει ο κακός χαμός θα ανακοινωθεί μια νέα περίοδος προστασίας της πρώτης κατοικίας η οποία θα φτάνει μέχρι να πάει η κυβέρνηση σε εκλογές. 

Δηλαδή, λίγο μετά τον Αύγουστο του 2018, όπως λέγεται ότι θα γίνει, όταν θα έχουμε βγει από το μνημόνιο, τουλάχιστον στα λόγια. 
Και ο μουντζούρης των πλειστηριασμών των… λαϊκών σπιτιών που λέει και το ΚΚΕ, θα πέσει στο επόμενο κορόιδο που θα κληθεί να εφαρμόσει μια πολιτική που δεν ευθύνεται. 

Και τότε ποιος θα φάει το ξύλο. Ο νέος ή ο απελθών;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.