Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Αυξάνουν προκλητικά (ξανά) το αδηφάγο Δημόσιο, «κόβουν» κι άλλο δαπάνες για συντάξεις – επιδόματα

Το «μείγμα» της πολιτικής της σε ό,τι αφορά την κατανομή των δημοσίων δαπανών παρουσίασε χθες λεπτομερειακά η κυβέρνηση μέσα από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών για το έτος 2018.
Οι δαπάνες για τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων αυξάνονται, ενώ –αντίθετα– οι δαπάνες για τις συντάξεις αλλά και την υγεία – κοινωνική προστασία εμφανίζονται μειωμένες.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το προσχέδιο:
* Αυξάνονται οι δαπάνες για αμοιβές στο Δημόσιο, λόγω αλλαγών στα ειδικά μισθολόγια, μείωσης των αποχωρήσεων και αύξησης των εργοδοτικών εισφορών του Δημοσίου.
* Μειώνονται οι δαπάνες για τις συντάξεις, λόγω μείωσης της επιχορήγησης για τις συντάξεις του Δημοσίου και της αναθεώρησης του αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων για κύριες και επικουρικές συντάξεις.
* Μειωμένες εμφανίζονται οι δαπάνες για κοινωνική προστασία, ενώ παραμένουν ψηλά οι απλήρωτες υποχρεώσεις των ταμείων για τους κλάδους υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού:

Τι αυξάνει τις αμοιβές στο Δημόσιο

Η αύξηση στις δαπάνες για αμοιβές στο Δημόσιο «οφείλεται κυρίως στην αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων και στη μείωση της εκτίμησης για τον αριθμό των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης».
Η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων (πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, δικαστικών) φέρνει αύξηση στις αμοιβές τους.
Παράλληλα το γεγονός ότι μειώθηκε ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο, είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί υψηλό το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας (όπως φαίνεται, εξάλλου, και από το ότι έχει σταματήσει να πέφτει το πλήθος των τακτικών υπαλλήλων την τελευταία περίοδο, ενώ έχουν αυξηθεί οι συμβασιούχοι).
«Στις δαπάνες της κατηγορίας αυτής περιλαμβάνεται επίσης και η εργοδοτική εισφορά του κράτους ως εργοδότη υπέρ του ΕΦΚΑ για τους υπαλλήλους με σύμβαση δημοσίου δικαίου (από 3,33% το 2017 σε 6,67% στο 2018)», σημειώνεται στο προσχέδιο.

Τι μειώνει τις δαπάνες για συντάξεις

Αντίθετα, οι δαπάνες για συντάξεις το 2018 «προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 19.490 εκατ. ευρώ έναντι 19.649 εκατ. ευρώ του στόχου του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021″, τονίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως «η μείωση κατά 160 εκατ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στη μείωση της επιχορήγησης στον ΕΦΚΑ για την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου».
Επίσης στο προσχέδιο επισημαίνεται πως οι καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ) για το 2017 οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη «μειωμένη συνταξιοδοτική δαπάνη λόγω της αναθεώρησης του αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης βάσει εκκαθάρισης στοιχείων του νεοσύστατου ΕΦΚΑ, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».
Πιο συγκεκριμένα, «εκτιμάται ότι για το έτος 2017 η δαπάνη για κύριες συντάξεις θα περιοριστεί κατά 446 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα η δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις κατά 115 εκατ. ευρώ».
Περαιτέρω, «εκτιμάται μείωση κατά 515 εκατ. ευρώ των λοιπών δαπανών των ασφαλιστικών Ταμείων». Η τάση αυτή θα συνεχισθεί και το 2018.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, το αναμενόμενο πλεόνασμα στα συνταξιοδοτικά ταμεία θα οφείλεται, μεταξύ άλλων, «στη μείωση κατά 480 εκατ. ευρώ της συνταξιοδοτικής δαπάνης για κύριες συντάξεις λόγω του μειωμένου αριθμού εκκρεμών συντάξεων και κατ’ επέκταση στη μείωση κατά 190 εκατ. ευρώ της δαπάνης για τις επικουρικές συντάξεις».

Τι κρατά χαμηλά τις δαπάνες για κοινωνική προστασία

To προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρει ότι «οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν σε 20.008 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 260 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω:
* «της χρονικής υστέρησης έναρξης, κατά δύο μήνες, του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», με παράλληλη παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του τους μήνες αυτούς, σε συγκεκριμένους δήμους της χώρας».
 Πιο συγκεκριμένα, στο προσχέδιο αναφέρεται πως «η εκτιμώμενη δαπάνη για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται σε 620 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 747 εκατ. ευρώ, δεδομένης της έναρξης υλοποίησης του προγράμματος από το Φεβρουάριο 2017».
Ωστόσο, σημειώνεται πως «για το έτος 2018 προβλέπεται ποσό ύψους 760 εκατ. ευρώ για την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος».
* «της μειωμένης εκτίμησης της συνεισφοράς του Ελληνικού Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών».
Επίσης, σημειώνεται το φαινόμενο της αύξησης των απλήρωτων υποχρεώσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων, το οποίο «οφείλεται αφενός στη μεταφορά ποσού ύψους 270 εκατ. ευρώ, που αφορά παλαιές υποχρεώσεις των κλάδων υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ στον ΕΦΚΑ και αφετέρου στις εφάπαξ παροχές».
Οι υποχρεώσεις των κλάδων υγείας δεν αφορούν μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και τους οικονομικά ενεργούς ασφαλισμένους και ιδίως αυτούς που έχουν μόνο δημόσια ασφάλιση, δηλαδή τους πιο κοινωνικά αδύναμους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.