Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

12 Οκτωβρίου 1944 Η απελευθέρωση της Αθήνας


Σήμερα 12 Οκτωβρίου 2017 συμπληρώνονται 73 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί. Μια σημαντική ημερομηνία η οποία είναι λιγότερο γνωστή και αρκετές φορές ενδεχομένως να παραβλέπεται λόγω του ότι η Ελλάδα έχει ως εθνική επέτειο  την 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία εισήλθε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 



Να σημειωθεί πως η απόφαση αυτή, δηλαδή να γιορτάζεται ως εθνική εορτή η είσοδος στον πόλεμο και όχι η απελευθέρωση από τους κατακτητές όπως σε άλλες χώρες οφείλεται στο γεγονός πως μετά την απελευθέρωση ακολούθησε ο σπαραγμός του Εμφυλίου Πολέμου.

Πριν από 73  χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου του 1944 η Αθήνα απελευθερώθηκε από τους Ναζί και ο ελληνικός λαός κατέβηκε στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας πανηγυρίζοντας τον τερματισμό μιας ζοφερής περιόδου τρισήμιση ετών σκλαβιάς υπό τον γερμανικό ζυγό.
Στις 12 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη, η Αθήνα γιόρτασε την απελευθέρωσή της μετά από τις 1.264 μέρες κατά τις οποίες υφίστατο την καταπίεση των χιτλερικών στρατιωτικών δυνάμεων. 
Στο Σύνταγμα, την Ομόνοια, την οδό Πανεπιστημίου, στη Σταδίου, στο Ζάππειο και στην Ακαδημίας, ο κόσμος γιόρταζε την απελευθέρωση. Γνωστοί και άγνωστοι αγκαλιάζονταν ο ένας με τον άλλον, ενώ γαλανόλευκες και κόκκινες σημαίες υψώθηκαν στα περισσότερα κτήρια.

Ωστόσο, η αποχώρηση των χιτλερικών δυνάμεων από την Αθήνα δεν ήταν καθόλου ειρηνική και αναίμακτη. Στις 12 Οκτωβρίου όταν τα γερμανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από την Αθήνα, ο διοικητής τους ο στρατηγός Φέλμι είχε φροντίσει να διαδοθεί από νωρίς η πληροφορία ότι οι Γερμανοί θα εγκαταλείψουν την ελληνική πρωτεύουσα, διαβεβαιώνοντας ότι κατά την αποχώρησή τους δεν θα υπάρξουν καταστροφές. 
 Ωστόσο, οι Γερμανοί δεν παρέλειψαν να αφήσουν μια εκατόμβη θυμάτων πριν φύγουν εκτελώντας Έλληνες πατριώτες στο Δαφνί.

Με την απελευθέρωση κατεύθασε στην Ελλάδα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, ο Γεώργιος Παπανδρέου ο οποίος ύψωσε στην Ακρόπολη τη γαλανόλευκη, εκεί ακριβώς όπου πριν από μερικές ημέρες κυμάτιζε η σημαία των κατακτητών


Η ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας ήταν «η πιο όμορφη, η πιο ελαφριά μέρα του κόσμου», γράφει ο Γιώργος Σεφέρης.  Ωστόσο, πέρα από τους πανηγυρισμούς και τη διάχυτη χαρά, η Ελλάδα μετρούσε τα βαριά της τραύματα από τη γερμανική κατοχή.
 Η χώρα είχε καταστραφεί οικονομικά, οι υποδομές της ήταν σε τραγική κατάσταση, ενώ οι μαζικές θανατώσεις, οι κακουχίες κ.λπ. είχαν εκτελέσει την Ελλάδα και από δημογραφικής άποψης.
 Το τίμημα της κατοχής ήταν μεγάλο για τους Αθηναίους καθότι εκτιμάται πως περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες που έζησαν.




Αρχείο ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.