Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Μουζάλας κατά ΣΥΡΙΖΑ για τη Μόρια - Καμία αυτοκριτική

Επιθετικός απέναντι σε όλους εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις και βουλευτή του κόμματός του για το προσφυγικό μετά και τα τραγικά γεγονότα της Μόριας.


«Ο απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι κραυγαλέα, με άμεση προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες, διαφορετικά θα τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», είπε στη Βουλή,
 ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη και του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στα νησιά, ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε ότι υπάρχει «μία κοινωνική δυσφορία», που όπως είπε, «εξαπλώνεται και στον μέσο πολίτη, όπου υπάρχουν ακραίες ομάδες και ακροδεξιά στοιχεία που αποδίδονται σε προβοκατόρικες ενέργειες», κατονομάζοντας τη Χρυσή Αυγή.

«Θα μπορούσαμε να τους πάρουμε από τη Σάμο, αλλά θα επέφερε ρήξη με την Τουρκία και θα πηγαίναμε στη χθεσινή κατάσταση. 

Θα έρχονταν κάθε μέρα 2.000 με 4.000 στα νησιά και θα γυρνάγαμε στην περσινή κατάσταση. Εμείς αυτό θα προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Ο απεγκλωβισμός έγινε με επιτυχία στη Σάμο και στη Μυτιλήνη και 1.500 άτομα τους φέρνουμε στην Αθήνα. 

Αυτό γίνεται σιγά-σιγά και όχι κραυγαλέα. Αυτό θα βοηθήσει, ώστε να πάψουν οι χώροι αυτοί να είναι αποθήκες και να σταματήσουν», ανέφερε.
Ο κ. Μουζάλας σε οξείς τόνους και μιλώντας για λαϊκισμό, κάλεσε, τόσο τους νησιώτες, όσο και τα κόμματα να μην αντιδρούν, αλλά να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων hot spots γιατί είναι η μόνη λύση σε αυτήν τη φάση, προκειμένου να γίνει αποσυμφόρηση. 

«Αν δεν δημιουργηθούν καινούργια camp οι συνθήκες θα είναι τραγικές.
 Έχουμε σχέδιο, αλλά κολλά στο ότι υπάρχει μία λαϊκίστικη θέση της κοινωνίας που λέει να φύγουν από τα νησιά», σημείωσε.

Επιθετικός και ο κυβερνητικός βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης ο οποίος δέχθηκε επίθεση από τον υπουργό. Ο κ. Σεβαστάκης, απέδωσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο νησί, με τους 600 κατοίκους- όπως είπε- και τους 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες, στην αργή διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου.

 «Δεν φαντάζομαι ότι θέλετε να ρίξετε τις ευθύνες στην κυβέρνηση», του είπε ο κ. Μουζάλας, αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι η χορήγηση ασύλου είναι δυσανάλογη με το πρόβλημα, αλλά αποδίδοντας το πρόβλημα στην άρνηση της ΕΕ να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και να στελεχώσει την υπηρεσία.

Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε τη λύπη του για το τραγικό περιστατικό με τους πρόσφυγες στη Μόρια, υπογραμμίζοντας ότι «ήταν ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε», ωστόσο, παραδέχτηκε ότι επιβαρύνει την κατάσταση εκεί.

 «Το γεγονός αυτό επιβαρύνει την κατάσταση, μας κάνει πιο λυπημένους, αλλά και στο ότι πρέπει να αισθανθούμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στους νησιώτες ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», είπε χαρακτηριστικά.

«Εκβιάζετε τους νησιώτες, όπως κάνει ο Ερντογάν στην Ευρώπη. Λέτε μη φωνάζετε γιατί τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα», αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Κατσώτης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση όλες τις ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση, όπως σημείωσε, που έχει δημιουργηθεί, καλώντας την να πάρει άμεσα μέτρα.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.