Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού: H τοποθέτηση του ΚΚΕ στην Επιτροπή Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής



'Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τo σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού, το οποίο θα εισαχθεί την Τετάρτη στην Ολομέλεια για ψήφιση, με τις καθιερωμένες fast track διαδικασίες του «κατεπείγοντος».



Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι. Το ΚΚΕ το καταψήφισε.

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά επικυρώνει την τελική συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ήταν η σύμβαση που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση με μια κοινοπραξία επιχειρήσεων, κεντρικό ρόλο στην οποία έχει ο όμιλος Λάτση και στην οποία συμμετέχει ένας όμιλος απ' το Κατάρ και ένας όμιλος real estate με έδρα στο Χονγκ Κονγκ και μεγάλο όγκο επενδύσεων σε ακίνητα στις ΗΠΑ.




Μιλώντας για το νομοσχέδιο ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι «δεν απεμπολούμε τις ιδέες που μας έφεραν στην κυβέρνηση.
 Διεκδικούσαμε μια άλλη επένδυση για το Ελληνικό. Κάναμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, διότι δεν πετύχαμε όσα διεκδικούσαμε σε σχέση με αυτή την επένδυση» και πρόσθεσε: 

«Συγκρίνετε τη σύμβαση που είχαμε πριν, που δεν είχε καν τοπογραφικό, με τη σύμβαση που έρχεται σήμερα. Βελτιώσαμε τη σύμβαση η οποία δεν είναι ιδανική».

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο εξέφρασε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του Κόμματος. Υπενθύμισε ότι πριν δύο χρόνια την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού ο ΣΥΡΙΖΑ την ονόμαζε σκάνδαλο. 

Σήμερα, το δημόσιο συμφέρον, που επικαλείτο τότε, το ταυτίζει με το επιχειρηματικό συμφέρον, πρόσθεσε  και επισήμανε ότι «η ιδιωτικοποίηση αυτή αναδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα της αναπτυξιακής πολιτικής που προωθεί η άρχουσα τάξη και που η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως φιλολαϊκή.

Η προώθηση ιδιωτικοποίησης, συνέχισε, δεν είναι τυχαία, ετοιμαζόταν από το 2011 και εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο κερδοφορίας της άρχουσας τάξης για την Αττική και χαράκτηκε πριν από την κρίση. 

Εστιάζει στην αξιοποίηση της θέσης της χώρας ως κόμβου μεταφοράς εμπορευμάτων και σημαντικής αύξησης του τουρισμού αξιοποιώντας και την Αττική ως κεντρικό τουριστικό προορισμό που θα έχει αντίκτυπο  στα λαϊκά συμφέροντα».' 



ΠΗΓΗ




                             






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.