Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Ιωάννης Μεταξάς: 81 χρόνια από την 4η Αυγούστου 1936



Επέτειος 81 χρόνων από την δικτατορία της 4ης Αυγούστου που έφερε στην εξουσία τον Ιωάννη Μεταξά, μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του ελληνικού πολιτικού σκηνικού του εικοστού αιώνα



  


 Ο Μεταξάς ήταν δικτάτορας και φασίστας. - Ναι αλλά ο Μεταξάς είπε το "ΟΧΙ στους Ιταλούς
Ο Μεταξάς ήταν ο πρώτος που προσπάθησε οργανωμένα να εξοντώσει τους κομμουνιστές στην Ελλάδα. - Ο Μεταξάς ήταν αυτός που έφερε την δημοτική και έβαλε τις βάσεις για το κοινωνικό κράτος.


AdTech Ad

Λίγοι είναι οι πολιτικοί που έχουν διχάσει με τα πεπραγμένα τους τόσο τον ελληνικό λαό και αν μιλάμε για αυτούς του 20ου αιώνα θα μπορούσε κανείς περισσότερο να επικεντρωθεί σε τρία πρόσωπα: στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Ιωάννη Μεταξά.

 Οι δύο πρώτοι ήρθαν στην εξουσία με την ψήφο του ελληνικού λαού και κάλλιστα μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι οι όποιες αρνητικές φωνές ακούγονται για το έργο τους μπορεί να προέρχονται από πολιτικούς τους αντιπάλους. 

Ο τρίτος ως δικτάτορας καθώς κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και την στήριξη του Παλατιού, την 4η Αυγούστου του 1936 θα έπρεπε να είναι από τα πλέον αρνητικά πρόσωπα της ιστορίας του περασμένου αιώνα όμως καταφέρνει ακόμη και σήμερα να έχει αρκετές συμπάθειες, ακόμη και στον χώρο της αριστεράς, που τόσο κυνήγησε.

Πέτρος Κυριακός



βγήκε στη σκηνή και είπε, να το πω? 

– Πές το του είπανε.

– Θα το πω μα θα το πιώ απάντησε.
– Πές΄το, πες΄το του φωνάζανε και το είπε.

– Μετάξι το Μετάξι το ψωμί 

πάει δεκάξι (δραχμές) και το λάδι να πετάξει.




– Το είπε και όλη νύχτα την έβγαλε με ρετσινόλαδο και πάγο!

Πως φτάσαμε στην 4η Αυγούστου 1936


ανάγκη να προστατευθώσι τα συμφέροντα και να προαχθή η ευημερία των από πολλού εγκαταλειφθεισών εις την τύχη

των λαϊκών τάξεων


Πως ένας αντιστράτηγος εν αποστρατεία, κατάφερε να μπει στον πολιτικό χώρο θα ήταν καλύτερα το πρώτο ερώτημα; Γιατί μετά ο Μεταξάς μετά από μία λαμπρή ομολογουμένως στρατιωτική καριέρα, ασχολήθηκε ουσιαστικά με την πολιτική 10 χρόνια πριν γίνει πρωθυπουργός (και στην συνέχεια δικτάτορας) όταν το 1926 δημιούργησε το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων, ένα κόμμα που ο ίδιος κατάργησε με την δικτατορία της 4ης Αυγούστου.

Το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων που κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1926 θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ένα λαϊκό και συνάμα λαϊκιστικό κόμμα καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του του δημιουργού η δημιουργία του είχε να κάνει με την των λαϊκών τάξεων

Στις εκλογές του 1926 το κόμμα του Ιωάννη Μεταξά κατάφερε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό (15,78%) καταλαμβάνοντας 54 από τις 279 έδρες που είχε τότε η Βουλή. 

Στην συνέχεια η πορεία του ήταν έντονα καθοδική με αποτέλεσμα το 1932 να φθάσει στο 1,59% και στις επίμαχες εκλογές της 26ης Ιανουαρίου του 1936 να ανακάμψει λίγο φθάνοντας το 3,9% έχοντας παρουσία με 7 βουλευτές στην Βουλή των 300 πλέον. 
Αν και η δύναμη του κόμματος ήταν μικρή στο πρόσωπο του ο βασιλιάς βρήκε τον νέο πρωθυπουργό για μία μεταβατική περίοδο μετά από τον θάνατο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Κων. Δεμερτζή. 

Η κυβέρνηση Μεταξά πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 27 Απριλίου με 241 ψήφους υπερ, 16 κατά και 4 αποχές. Τρεις ημέρες αργότερα η βουλή διέκοψε πρόωρα τις εργασίες της έως τις 30 Σεπτεμβρίου, εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση Μεταξά να διοικήσει την χώρα με νομοθετικά διατάγματα.

Η Βουλή δεν άνοιξε ποτέ καθώς ο Ιωάννης Μεταξάς επέβαλε στις 10 το βράδυ της 4ης Αυγούστου δικτατορία. Συγκεκριμένα την ώρα εκείνη επισκέφθηκε τον Βασιλιά Γεώργιο στον οποίο και ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αναστολή ορισμένων διατάξεων του Συντάγματος και στην διάλυση της Βουλής με αφορμή την γενική απεργία που είχε κηρύξει η ΓΣΕΕ για την 5η Αυγούστου.

 Όπως θα έγραφε ο ίδιος στο ημερολόγιο του

Η Ελλάς έγινε από της 4ης Αυγούστου Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό. Κράτος με βάση αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουραλιστικό. Δεν είχε βέβαια κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά. Αλλά κόμμα ήτανε όλος ο Λαός, εκτός από τους αδιόρθωτους κουμμουνστάς και τους αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς  !!!!!!!11




               
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.