Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Τέλος τα εθνικά σύνορα

  


Το πρώτο τάγμα στρατιωτικού τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεγονός τουλάχιστον στα χαρτιά. Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG) έρχεται να αντικαταστήσει οριστικά την Frontex. 
Μπορεί αυτό να μην ακούγεται ως κάτι σημαντικό εφόσον τα "ευρωπαϊκά σύνορα" ούτως ή άλλως φυλασσόταν ατύπως από ξένους σε συνεργασία με το ελληνικό ναυτικό, ελληνική ακτοφυλακή ενώ για τα χερσαία σύνορα η Frontex έπαιζε βοηθητικό ρόλο αφού τον κύριο λόγο, τουλάχιστον επισήμως, είχαν οι εθνικοί στρατοί, οι κρατικοί συνοριοφύλακες και η αστυνομία, αλλά στην ουσία αν ο κανονισμός πουκατατέθηκε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφιστεί, τότε ο προσδιορισμός "εθνικά σύνορα" θα είναι παρελθόν.


Η λεπτομέρεια είναι ότι όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θεσπίζεται ένα σώμα συνοριοφυλάκων, μια εφεδρεία 1500 ταχείας αντίδρασης που χωρίς εξαίρεση, θα πρέπει να διατίθενται από τα κράτη-μέλη. Στην Frontex η συμμετοχή των ατόμων ήταν εθελοντική.

Επιπλέον ένα άλλο στοιχείο είναι η ανάπτυξη «officers-liaison» στα κράτη-μέλη, που σημαίνει ότι αξιωματούχοι   θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τον Οργανισμό EBCG. Οι «σύνδεσμοι» αυτοί θα πρέπει να αναπτυχθούν σε όλα τα κράτη-μέλη με εξωτερικά χερσαία ή θαλάσσια σύνορα, ενώ δεν κρίνεται απαραίτητο για τις χώρες με "εναέρια σύνορα". Όπου "σύνδεσμός" σημαίνει ένα "μάτι" όπου θα μεταβιβάζει τα στοιχεία οποιαδήποτε παράβασης των πρώην εθνικών συνόρων στις Βρυξέλλες και αυτές θα δίνουν τις εντολές για το πως θα αντιμετωπίζεται η οποιαδήποτε "κρίση" υπέρ των "ευρωπαϊκών συνόρων".


Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε, Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά την συζήτηση στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου για το θέμα και μετά την πολιτική συμφωνία, με θερμά λόγια υποστήριξε την φύλαξη των συνόρων των κρατών-μελών από ένα προάγγελο του Ευρωστρατού λέγοντας: 

"Αναγνωρίζουμε στην πράξη ότι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά μας σύνορα είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, για τα οποία όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι. Προβλέπουμε για τον νέο Οργανισμό μια ενισχυμένη νομική βάση και αυξάνουμε τους πόρους, ώστε να δρα πιο αποτελεσματικά, ιδιαίτερα όταν κινδυνεύει η λειτουργία του χώρου Σένγκεν". 

Με την Συμφωνία Σένγκεν ουσιαστικά σε κατάργηση εδώ και εφτά μήνες εξαιτίας των αποφάσεων ακροδεξιών κυβερνήσεων να σηκώσουν φράκτες στα σύνορά τους, ο κ. Αβραμόπουλος από τα λεγόμενά του προϊδεάζει ότι η Ε.Ε θα γίνει ένα κανονικό φρούριο έτσι ώστε ακόμη και χώρες που θέλουν να υποδεχτούν πρόσφυγες στα εδάφη τους να μην έχουν δικαίωμα να το κάνουν.  Επίσης, η γερμανική διοίκηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν ήταν άλλο από μία πρόβα τζενεράλε για το ποιος και πώς θα έχει τον έλεγχο των πρώην ελληνικών συνόρων.




ΠΗΓΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.