Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Τουρκία: Πραξικόπημα σε εξέλιξη – αντιδράσεις και συγκρούσεις



Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την κατάληψη της εξουσίας. Σκληρή τιμωρία των υπεύθυνων υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ.
Στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία, σε μία πρωτοφανή πρόκληση για τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που κυβερνά επί 14 χρόνια.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, μονάδες του στρατού κατέλαβαν δύο γέφυρες στο στενό του Βοσπόρου, ενώ μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Κωνσταντινούπολη και την πρωτεύουσα Άγκυρα.
Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τεθωρακισμένα άρματα μάχης βρίσκονται έξω από το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Πόλης, ενώ φωτογραφίες εικονίζουν ένοπλους στρατιώτες σε οδικούς άξονες και κόμβους.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει επιβεβαιώσει ότι έχουν ακουστεί πυροβολισμοί στην Άγκυρα.
Πριν από λίγη ώρα οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την κατάληψη της εξουσίας.
Σε γραπτή δήλωση που μεταδίδει το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, ο στρατός υποστηρίζει ότι έχει πάρει «πλήρως τον έλεγχο» της χώρας, με στόχο την «επαναφορά της συνταγματικής τάξης, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών» και του κράτους δικαίου.
Στο κείμενο, οι στρατιωτικοί αναφέρουν επίσης ότι σέβονται όλες τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Τουρκία και δεσμεύονται για συνέχιση των καλών σχέσεων με όλες τις χώρες.
Μιλώντας νωρίτερα ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε ότι στοιχεία των ένοπλων δυνάμεων αποπειράθηκαν να καταλάβουν με πραξικόπημα την εξουσία.
Ο κ. Γιλντιρίμ έδωσε την εικόνα ότι η κυβέρνηση έχει αντιδράσει και θα θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.
«Η κυβέρνηση που είναι εκλεγμένη από τον λαό παραμένει στην εξουσία. Αυτή η κυβέρνηση θα φύγει μόνο όταν το πει ο λαός», τόνισε.
Προσέθεσε ότι οι ένοχοι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα» για τις ενέργειές τους.
Άγνωστη ωστόσο παραμένει η τύχη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι πληροφορίες που καταφθάνουν είναι συγκεχυμένες, με κάποιες από αυτές να αναφέρουν ότι ο Ερντογάν έχει διαφύγει από τη χώρα, ενώ κάποιες άλλες τον θέλουν να κρατείται όμηρος από τους πραξικοπηματίες.
Πριν από λίγο ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε σε απευθείας τηλεφωνική σύνδεση, μέσω ενός smartphone στο CNN Turk και κατήγγειλε ότι αυτό που συμβαίνει είναι παράνομο,ενώ παράλληλα, κάλεσε τον τουρκικό λαό να μην έχει καμία αμφιβολία ότι οι ένoχοι θα τιμωρηθούν.
Erdoğan addressing the nation like this #Turkey pic.twitter.com/Y7UYjazQZN
— Amberin Zaman (@amberinzaman) July 15, 2016
Επιπλέον έστειλε μήνυμα στους Τούρκους πολίτες ότι το πραξικόπημα δεν θα πετύχει και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος. Διεμήνυσε μάλιστα ότι όσοι αποπειράθηκαν να διαπράξουν πραξικόπημα στην Τουρκία στο παρελθόν, εξαφανίστηκαν από την ιστορία.
Νεότερες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον Ερντογάν να έχει διαφύγει από τη χώρα και να έχει ζητήσει άσυλο από τη Γερμανία, ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι το αεροπλάνο του Ερντογάν επιστρέφει στην Άγκυρα.
Ήδη, αρκετοί Τούρκοι πολίτες σπεύδουν στα ATM των τραπεζών για να σηκώσουν τις οικονομίες τους, ενώ πλήθος κόσμου συρρέει στην πλατεία Ταξίμ.
Επιπλέον, οπαδοί του Ερντογάν συρρέουν στο Σουλταναχμέτ.
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ακούστηκε μία έκρηξη από τις εγκαταστάσεις του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT, ενώ το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Γιλντιρίμ μεταδίδει ότι πολλά κυβερνητικά κτίρια στην Άγκυρα τελούν υπό πολιορκία από δυνάμεις των πραξικοπηματιών.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το Reuters, στρατιωτικά ελικόπτερα βομβαρδίζουν το αρχηγείο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η εικόνα που μεταδίδει αυτή τη στιγμή το CNN Turk δείχνει πλήθος κόσμου που προσπάθησε να επανακτήσει τη γέφυρα του Βοσπόρου, να απωθείται από τις πραξικοπηματικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και τραυματίες από πυρά.
Επιπλέον, οπαδοί του Ερντογάν ανακατέλαβαν πριν από λίγο το αεροδρόμο Κεμάλ Ατατούρκ και πανηγυρίζουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.