Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Τα δίνουν όλα: Μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στους φόρους αποφασίζει η κυβέρνηση!


Μέτρα για να κλείσει το κενό των 900 εκατ. ευρώ επιδιώκει να εξασφαλίσει με το σχέδιο Κατρούγκαλου το υπουργείο Εργασίας καθώς οι δανειστές δέχονται ότι έχει εξοικονομηθεί μόνο το ήμισυ των 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από τη συνταξιοδοτική δαπάνη όπως έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο.



Στη σημερινή συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους Θεσμούς (με τη συμμετοχή Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Σταθάκη) η περικοπή των επικουρικών αναδείχθηκε ως το πιο ακανθώδες θέμα καθώς διαπιστώθηκε χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές με το ΔΝΤ να επιμένει σε ακραίες θέσεις, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αποδοκιμάστηκαν από τους άλλους εκπροσώπους των θεσμών κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του Σαββάτου.



Στο επίκεντρο βρέθηκε το ύψος της εθνικής σύνταξης καθώς οι δανειστές επιμένουν να καταβάλλεται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15. 


Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν γίνεται συζήτηση για εισοδηματικά κριτήρια, ούτε για μείωση του ύψους της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ τουλάχιστον προς το παρόν. 

Στην προηγούμενη διαπραγμάτευση οι δανειστές είχαν ζητήσει η εθνική σύνταξη να κατέβει στα 320 ευρώ από τα 384 ευρώ, αίτημα το οποίο απέρριψε η ελληνική πλευρά.

Συμβιβαστική λύση θα αναζητηθεί στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους με λίγα έτη ασφάλισης. όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εργασίας μπορεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω μειώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους έως 25 χρόνια αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά για 25-35 χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα όπως ζητούν οι δανειστές.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της «προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων. 


Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικό μέρος του επανυπολογισμού. 

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη.

Οι δανειστές δε ζητούν, όμως, μόνο μειώσεις (συντάξεων). Θέλουν και αυξήσεις... φόρων:

«Παράθυρο» για τη λήψη και πρόσθετων φορολογικών μέτρων ή για αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, πέραν των αυξήσεων σε άμεσους φόρους εισοδήματος, φαίνεται πως άνοιξε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα.


 Όπως είπε το Σάββατο το μεσημέρι κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καλύψει το δημοσιονομικό κενό «ή από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ή και με άλλα μέτρα».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι εκτός από τα περίπου 450 εκατ. ευρώ που υπολογίζουν να εισπράξει το Δημόσιο επιπλέον για το 2016 από αυξήσεις άμεσων φόρων εισοδήματος και στα ενοίκια, για τα οποία συζητά η κυβέρνηση με την Τρόικα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιβάλει, αν κριθεί αναγκαίο, και αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κλπ. 


Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτά από την Τρόικα έσοδα από π.χ. καταπολέμηση παρεμπορίου, τα οποία μέχρι τώρα δεν συνυπολογίζει στον κατάλογο των εσόδων.

Η ελληνική πλευρά, όπως έλεγε άλλη πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιφυλάχθηκε να μελετήσει καλύτερα την αντιπρόταση των Θεσμών και γι' αυτό αναβλήθηκε για αύριο η συζήτηση που θα γινόταν το Σάββατο για την νέα ελληνική πρόταση για τους φόρους εισοδήματος. 


Η ίδια πηγή έλεγε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε την πολύ μεγάλη μείωση στο αφορολόγητο (σ.σ. έως και τις 7.000 ευρώ από 9.550 που είναι σήμερα) αλλά εξετάζουμε αλλαγές στους επιμέρους συντελεστές της νέας κλίμακας».

Αυτό σημαίνει ότι, ενδεχομένως, με τη νέα κλίμακα που θα προτείνει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι η κυβέρνηση, τα βάρη των περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις φόρου εισοδήματος θα πέσουν και σε εισοδήματα αρκετά κάτω από τα 30.000 ευρώ το χρόνο τελικά.

Κυβερνητικός αξιωματούχος αποσυνέδεε το δημοσιονομικό κενό από την προσπάθεια εξοικονόμησης 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό για το 2016, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των πιέσεων για αλλαγές στο ασφαλιστικό ακόμα και εάν βρεθούν επιπλέον έσοδα από άλλα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα.





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.