Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Τα χερια ψηλα .....H Ιστορία μιας Σημαίας κι ενός μικρού ήρωα

Ο δημοσιογράφος Νίκος Χασαπόπουλος αναγνώρισε τον εαυτό του στην μπροστινή σειρά με το σακίδιο στον ώμο 

 

        του Νίκου Χασαπόπουλου*

 

     

Ήταν απόγευμα, ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνος του 1957, στον περίβολο του δημοτικού σχολείου Λευκωσίας Αγίων Ομολογητών Λευκωσίας και οι μαθητές έπαιζαν ποδόσφαιρο με μία παλιά δερμάτινη μπάλα, αυτές που είχαν κορδόνια στη μέση και ξεφούσκωναν κάθε λίγο και λιγάκι.


 Το σχολείο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το βρετανικό κυβερνείο (το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο) και οι περιπολίες των Εγγλέζων στρατιωτικών ήταν πυκνές γύρω από την ενορία των Αγίων Ομολογητών. Ποτέ όμως δεν είχαν εισβάλει, έως εκείνη την ημέρα, σε δημοτικό σχολείο.

Πήγαινε τέσσερις το απόγευμα όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν στην αυλή του σχολείου, δύο νεαροί. Ο ένας φορούσε στο πουλόβερ του το σήμα του Παγκυπρίου Γυμνασίου (αυτό με την κουκουβάγια) και ο άλλος απλώς τη στολή του γυμνασίου, γκρίζο παντελόνι, μπλε πουλόβερ, άσπρο από μέσα πουκάμισο. 

Στέκονταν εκεί για αρκετή ώρα και φαίνονταν ότι μας παρακολουθούσαν που παίζαμε μπάλα. Έως εκείνη την ώρα, τίποτα δεν πρόδιδε τι θα ακολουθούσε.

Ξαφνικά, το ένα από τα γυμνασιόπαιδα πλησιάζει τον πιο νεαρό και πιο μικροκαμωμένο των μαθητών και του λέει: «Θέλεις να κάμεις μια μαγκιά;» Και πριν προλάβει να εισπράξει απάντηση του δίνει μια ελληνική σημαία, λέγοντάς μου: «Να κατεβάσεις την αγγλική από το σχολείο και να ανεβάσεις την ελληνική σημαία. Αυτή είναι εθνική μαγκιά».


Ήταν ο μικρότερος σε ηλικία, και έχοντας άγνοια κινδύνου δέχτηκε αμέσως. Του έδειξαν πώς δένουν τα κορδόνια της σημαίας, τον ανέβασαν με τους ώμους τους στην οροφή (ήταν κεραμίδια) και ο πιτσιρικάς κατάφερε να κόψει  με ένα σουγιά (τσιακούι, στην κυπριακή διάλεκτο) τα κορδόνια της αγγλικής και στη θέση της, με δυσκολία, να τοποθετήσει την ελληνική.


Και εκεί που περίμενε υπερηφάνως να τον επευφημήσουν για την πράξη του, δεν βλέπει κανέναν στην αυλή του σχολείου. Όλοι είχαν εξαφανιστεί, και από τις εισόδους του δημοτικού σχολείου άρχισαν να εισβάλουν με ταχύτητα τα πρώτα αγγλικά Land Rover με ένοπλους Βρετανούς στρατιώτες και με Τούρκους αστυνομικούς. 

Συνέλαβαν όλο το σχολείο και διέταξαν, με την απειλή των αυτόματων Sten, τους μαθητές, ηλικίας από εφτά έως δέκα ετών, να σηκώσουν ψηλά τα χέρια τους. Ωσάν να παραδίδονταν, ωσάν να ήταν αιχμάλωτοι πολέμου.


Όσο για τον πιτσιρικά που κατέβασε τη σημαία; Συνελήφθη, τον οδήγησαν σε αστυνομικό τμήμα και τον ανέκριναν επί ώρες για να μάθουν ποιος του έδωσε τη σημαία!
—————————–


* Ο Νίκος Χασαπόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης στο «Βήμα». Αναγνώρισε τον εαυτό του -στην μπροστινή σειρά με το σακίδιο στον ώμο και τα χέρια ψηλά- στη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο Ημερολόγιο 2016 του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

  

 

 

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.