Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η επιστολή του Καλάσνικοφ πριν πεθάνει στον Πατριάρχη





Ο πατέρας του θρυλικού σοβιετικού τουφεκιού εφόδου AK-47 Μιχαήλ Καλάσνικοφ αναρωτήθηκε πριν από το θάνατό του, 
 
23 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 94 ετών, για τις συνέπειες της επινόησής του και είχε κάνει άνοιγμα προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, έγινε σήμερα γνωστό.



 
«Ο πόνος μου είναι αφόρητος (…): αν το τουφέκι μου αφαίρεσε τη ζωή ανθρώπων, εγώ ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, γιός μιας αγρότισσας, χριστιανός ορθόδοξος, είμαι υπεύθυνος για το θάνατο αυτών των ανθρώπων έστω κι αν ήταν εχθροί;», 

αναρωτιόταν σε επιστολή που φέρει ημερομηνία 7 Απριλίου και την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Ιζβέστια».


«Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ έγραψε πράγματι μια επιστολή προς τον Πατριάρχη Κύριλλο (τον επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας) στην οποία εξέφραζε την ανησυχία του για τις συνέπειες από τη χρήση του όπλου του», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του πατριάρχη, ο Αλεξάντρ Βολκόφ.

«Ο πατριάρχης του απάντησε με μια ιδιωτική επιστολή», πρόσθεσε χωρίς περαιτέρω σχόλια.

«Επινόησε το όπλο του για να υπερασπιστεί την πατρίδα του και όχι για να το χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες από την Σαουδική Αραβία», επισήμανε ο Βολκόφ, τον οποίο επικαλείται η Ιζβέστια.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το τουφέκι εφόδου καλάσνικοφ, το οποίο επινοήθηκε το 1947, παρήχθη σε
100 εκατομμύρια αντίτυπα σ’ ολόκληρο τον κόσμο.


Το όπλο αυτό, αξιόπιστο και φθηνό στην κατασκευή του, έγινε το σύμβολο του ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία και υπάρχει σε πολλές σημαίες, μεταξύ των οποιών σ’ εκείνες της Μοζαμβίκης και του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο οποίος γεννήθηκε το 1919 σε ένα χωριό της Σιβηρίας, ενταφιάσθηκε με τιμές κοντά στη Μόσχα, σ’ ένα μνημείο αφιερωμένο στις μεγαλύτερες στρατιωτικές δόξες της χώρας.
















ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.