Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

11 Σεπτέμβρη 1973, ο Salvador Allende, σοσιαλιστής πρόεδρος της Χιλής πέφτει δολοφονημνος από την αμερικανοκίνητη χούντα!



Ο δολοφονημένος από τη Cia Salvador Allende, ZEI στη μνήμη όλων των Ελεύθερων Ανθρώπων! 







 Τα τελευταία λόγια  του 

Σίγουρα αυτή θα είναι η τελευταία μου ευκαιρία να απευθυνθώ σε σας. Η πολεμική αεροπορία έχει βομβαρδίσει τις κεραίες το ράδιο Πορτάλες και του ράδιο Κορποραθιόν. 

 
Στα λόγια μου δεν υπάρχει πικρία αλλά απογοήτευση.

 Ας είναι αυτό μια ηθική τιμωρία γι αυτούς που πρόδωσαν τον όρκο τους : στρατιώτες της Χιλής, αρχηγοί των επιτελείων  ο ναύαρχος Μερίνο (που αυτοανακηρύχθηκε διοικητής του ναυτικού και ο κύριος Μεντόζα , ο κατάπτυστος στρατηγός που μόλις χτες υποσχέθηκε πίστη κι αφοσίωση στην κυβέρνηση και επίσης αυτοδιορίστηκε αρχηγός των Καραμπινέρος  


Με όλα αυτά δεδομένα το μόνο που μου έχει μείνει είναι να πω στους εργάτες : δεν θα παραιτηθώ!


Βρισκόμενος σε μια ιστορική μετάβαση θα πληρώσω τη νομιμοφροσύνη μου στον λαό με την ζωή μου.

 Και του λέω πως είμαι βέβαιος ότι ο σπόρος που σπείραμε στις συνειδήσεις χιλιάδων Χιλιανών δεν θα εξαφανιστεί.





Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε έδωσε τη ζωή του για τη Χιλή, την πατρίδα του. Ιδρυτής του Χιλιανού Σοσιαλιστικού Κόμματος, βουλευτής από τα 28 του, ένας φωτισμένος νεαρός αστός που ακούραστος γύρισε ολόκληρη την χώρα του, για να ακούσει, να συζητήσει, να πείσει.

Στις 4 Νοεμβρίου του 1970 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με έναν σχεδόν εμμονοληπτικό σεβασμό στην Δημοκρατία και τους θεσμούς, αφιέρωσε την ίδια την ύπαρξη του στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της πατρίδας του.


Η αγάπη του για την Δημοκρατία


Η ανάληψη της εξουσίας από τον Αλιέντε ήταν ένα γεγονός πιο ανατρεπτικό και από το πρόσφατο "χαστούκι" της κουβανικής Επανάστασης. Ένας ποταμός αμερικανικών δολλαρίων ξοδεύτηκε για την αποσταθεροποίηση της χώρας, για την οργάνωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος.


Για τον Αλιέντε οι δημοκρατικοί κανόνες ήταν απαραβίαστοι. Έπρεπε να πολεμήσει τους αντιπάλους του με νόμιμα μέσα, να κερδίσει χρόνο για να πείσει τον κόσμο. Πλήρωσε με τη ζωή του την αγάπη του για τον σεβασμό του νόμου, για την Δημοκρατία.


Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 το στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγούστο Πινοσέτ άλλαξε την ιστορία της χώρας. Ο Αλιέντε λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα έκανε διάγγελμα προς τον χιλιανό λαό και αμέσως μετά αυτοκτόνησε.

 Η Χιλή μπήκε σε ένα βαθύ φασιστικό σκοτάδι που κράτησε πάνω από 17 χρόνια.  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.