Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ μετά θάνατον



Ερχονται αυξήσεις-σοκ στα όρια ηλικίας! Στο εκτελεστικό απόσπασμα οι σημερινοί πενηντάρηδες




 
Σύνταξη στα 67 έτη για όλους από το 2023 -ή, ακόμα χειρότερα, από το 2019- ή σύνταξη στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας απαιτεί το κουαρτέτο των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση, κλείνοντας κάθε παράθυρο πρόωρης συνταξιοδότησης. 

Η απαίτηση αυτή εκφράστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρούφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζαμαριόλι (ESM) με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, και συνεπάγεται αύξηση ορίων ηλικίας έως 17 έτη, καθώς περιλαμβάνει κλιμακωτή αύξηση ορίων ηλικίας από το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους έως το 2022. 

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν ακόμα και για περαιτέρω επίσπευση της προσαρμογής, ώστε να ολοκληρωθεί σε δυόμισι χρόνια από τώρα, δηλαδή το 2018.

Μοναδική θετική εξέλιξη της χθεσινής συνάντησης ήταν ότι η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, απέσπασε τη δέσμευση των δανειστών ότι δεν θα επηρεαστούν όσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως τις 30 Ιουνίου 2015 (περίπου 150.000 άτομα).


 Εδώ και τώρα

Στον αντίποδα, άκαρπη απέβη η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφερθούν τον Οκτώβριο οι παρεμβάσεις για την πρόωρη συνταξιοδότηση, όταν υπάρχει η δέσμευση να κατατεθεί το νέο Ασφαλιστικό. Η τρόικα θέλει οι παρεμβάσεις να θεσμοθετηθούν εδώ και τώρα, αφού καταλογίζει έλλειμμα αξιοπιστίας στην ελληνική πλευρά.

Με δεδομένη την πολύ υψηλή ανεργία, που αφήνει εκτός παραγωγής ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της προσαρμογής μακροπρόθεσμα θα είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τους δημοσίους υπαλλήλους. Ολοι πάντως χάνουν βραχυπρόθεσμα τα προνόμια της πρόωρης συνταξιοδότησης και υπόκεινται σε συνεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους.

Από τα στοιχεία που διέρρευσαν προκύπτει ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους γίνονται 50 ετών και θα μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη (π.χ. μητέρες με ανήλικο τέκνο) ξεκινά από τα 6,5 έτη για φέτος, για να κινηθεί διαρκώς ανοδικά (8 έτη το 2016, το 2017 φτάνει τα 9,5 έτη, το 2019 ανέρχεται στα 12,5 έτη, το 2020 εκτινάσσεται στα 14 έτη, το 2021 εκτοξεύεται στα 15,5 έτη και το 2022 καταλήγει στα 17 έτη). Στον πίνακα που παρατίθεται καταγράφονται ενδεικτικές αυξήσεις ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ανά έτος, ανάλογα με το αν ο εργαζόμενος είναι ηλικίας 56 έως και 62 ετών, δηλαδή βρίσκεται μια ανάσα από τη σύνταξη.


Κατά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος προσπάθησε να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι η όποια συμφωνία προκύψει θα εφαρμοστεί και γι' αυτό πρότεινε κάθε απόφαση που θα λαμβάνουν οι δύο πλευρές να δημοσιοποιείται ταυτόχρονα, για να ενημερώνονται άμεσα και οι πολίτες.

Ταυτόχρονα, στο σκέλος των εργασιακών προτάθηκε στους θεσμούς να προστεθούν στην ομάδα εργασίας για την αξιοποίηση των «βέλτιστων πρακτικών» που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων. 


Πρόκειται για την επιτροπή που έχει εκδώσει την τελευταία πενταετία 12 αποφάσεις, με τις οποίες καταγγέλλει τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία. 

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε επίσης να αλλάξει διάταξη που ενσωματώθηκε από λάθος στα ήδη ψηφισθέντα προαπαιτούμενα και η οποία «παγώνει» την κρατική χρηματοδότηση στα επίπεδα του 2015, έως το 2021. Αυτό που θα ισχύσει είναι το «πάγωμα» της κατώτατης σύνταξης την αντίστοιχη περίοδο.



Εγκύκλιος-φωτιά από το ΙΚΑ για αναδρομικές περικοπές 6%


Αντιμέτωποι με νέο «ψαλίδισμα» της σύνταξής τους θα βρεθούν στο τέλος Αυγούστου οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, καθώς από τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί η αύξηση της παρακράτησης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο 6% (από 4% που ήταν έως τώρα). 

Το σοκ, όμως, θα είναι ακόμα μεγαλύτερο ειδικά αυτή τη φορά, γιατί από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου θα αφαιρεθούν αναδρομικά και τα ποσά που δεν παρακρατήθηκαν για τον ίδιο λόγο από τις συντάξεις Ιουλίου και Αυγούστου. Επιπλέον, αντίστοιχη εγκύκλιος για την επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να εκδοθεί και από το επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ).

Σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζεται ότι η παρακράτηση ξεκινάει από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 1.200.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα διαπιστώσουν στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου αυξημένη παρακράτηση. Η αύξηση της περικοπής των συντάξεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες πρόκειται να γίνει επί του αρχικού ποσού της κύριας σύνταξης.

Στο μεταξύ, την καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς τους συνεργαζόμενους με αυτό δικηγόρους επισημαίνει με επιστολή προς τον διοικητή του οργανισμού Γιάννη Θεωνά ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής. 


Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξανδρής τονίζει ότι από τις αρχές του Ιουνίου 2015 δεν εξοφλούνται οι οφειλές του ΙΚΑ προς τους συνεργαζόμενους με αυτό δικηγόρους. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρή, η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μη καταβολή των αμοιβών για μεγάλο χρονικό διάστημα, συσσώρευση οφειλών στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους και καταβολή εξ ιδίων χρημάτων του αναλογούντος αλλά μη εισπραχθέντος ΦΠΑ για τις παρασχεθείσες εργασίες των δικηγόρων.


«L.A. Times»: Η συμφωνία δεν θα γίνει 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών είναι «καυτά». Ενα από αυτά έθεσαν χθες και οι «Los Angeles Times»: 
«Πώς μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει επιτυχία, όταν οι παίκτες-κλειδιά δεν συναινούν στο ότι είναι αναγκαίο και πως μπορεί να στεφθεί με επιτυχία;» 

Το ερώτημα τίθεται από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται ότι υπέγραψε μια συμφωνία που δεν πιστεύει, την ώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ισχυρίζεται ότι ο ασφαλέστερος δρόμος είναι το Grexit και ενώ το ΔΝΤ εκφράζει τη δυσανεξία του σε ένα πρόγραμμα που δεν εγγυάται απομείωση χρέους. «Φυσικά και δεν πιστεύουν τη συμφωνία, και φυσικά δεν θα πραγματωθεί» δήλωνε στην αμερικανική εφημερίδα ο Μαρκ Γουάισμπροτ, του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών.

Εξήγησε δε ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν και, ως εκ τούτου, «δεν θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία και στους ανθρώπους να ανακάμψουν, με αποτέλεσμα να ενταθεί ακόμη περισσότερο η ύφεση τα επόμενα χρόνια».


 Για τον Μουιτάμπα Ραχμάν του Eurasia Group, πάντως, τα πράγματα είναι απλά: «Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα δουν κάποια στιγμή την ελληνική κατάσταση με λογικό μάτι και αν θα αντιληφθούν ότι ο Τσίπρας είναι σημαντικός πολιτικός παράγοντας στην Ελλάδα. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχουν να κάνουν είναι να τα βρουν με τον Τσίπρα και να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα με αυτόν πρωθυπουργό».


«Ολοκαύτωμα» (-16,23%) στο Χρηματιστήριο

Ο κωδικός «Μαύρη Δευτέρα» που έδιναν οι φορείς του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη χθεσινή συνεδρίαση -την πρώτη ύστερα από πέντε εβδομάδες διακοπής των συναλλαγών λόγω των capital controls- επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. 

Το Χ.Α. ξεκίνησε τη λειτουργία του με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά απωλειών (-16,23%, στις 668 μονάδες) για τον γενικό δείκτη, με το μεγαλύτερο στον τραπεζικό κλάδο (-29,92%), χάνοντας σε αξία 8,45 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο γενικός δείκτης είχε βρεθεί και στις 615 μονάδες (-23%), απόρροια της εσπευσμένης αποχώρησης διεθνών χαρτοφυλακίων από τις τράπεζες ή και μετοχές όπως οι ΟΤΕ (-11,5%), ΟΠΑΠ (-17%), ΔΕΗ (-22,2%) κ.λπ.

Ο συνολικός τζίρος ανήλθε μόλις στα 67.600.000 ευρώ και δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικός της πραγματικής υπερπροσφοράς που είχε συσσωρευθεί κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Η Πειραιώς έκλεισε στο -30% και στα 0,28 ευρώ με 96,48 εκατ. ανεκτέλεστα τεμάχια προς πώληση, ενώ διακινήθηκαν μόνο 2,45 εκατ. τίτλοι. Η ΕΤΕ (-30%) έκλεισε στα 0,84 ευρώ, έχοντας διακινήσει μόνο 4,14 εκατ. τεμάχια και ανεκτέλεστα προς πώληση 29,91 εκατ. τεμάχια. Η Alpha Bank έκλεισε στα 0,226 ευρώ με μόλις 5,31 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια, ενώ τα ανεκτέλεστα προς πώληση έφτασαν τα 146,11 εκατ. Τέλος, η Eurobank στο -30% και τα 0,1010 ευρώ, με 240,80 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα για πώληση.



«Δεν υπήρχε Grexit στο σχέδιο Β»

Με τη φράση «αν με ρωτήσουν οτιδήποτε, θα είμαι ευτυχής να απαντήσω» απαντά ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην κινητοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης για διερεύνηση τυχόν ευθυνών όσων φέρεται ότι εμπλέκονται στην κατάρτιση του λεγόμενου σχεδίου Β και στην προετοιμασία εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

 Στην εναντίον του κατηγορία που διατυπώθηκε διά του Τύπου, χαρακτηρίζοντας «εγκληματική οργάνωση» την ομάδα που είχε συγκροτήσει ο τέως υπουργός Οικονομικών για να επεξεργαστεί μυστικά επί πέντε μήνες (ξεκινώντας μετά τις εκλογές) το εν λόγω σχέδιο, το οποίο ο γνωστός οικονομολόγος και επιστήθιος φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρίζει ως «πλάνο προληπτικής αντιμετώπισης προβλημάτων, καθώς το τραπεζικό σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει εξαιτίας των Ευρωπαίων δανειστών», απαντά επιμένοντας ότι δεν υπήρχε στα σχέδια της ομάδας η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως το πλάνο «δεν θα ήταν στρατηγική εξόδου», θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή εντός της ευρωζώνης και θα διευκόλυνε τις πληρωμές μεταξύ του κράτους και των αντισυμβαλλομένων, με δυνατότητα επέκτασης στη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα.


Υποστηρίζει ότι αγνοούσε τα σενάρια περί παράλληλης ρευστότητας. Ταυτόχρονα υποστηρίζει θερμά τον κ. Βαρουφάκη και τις προθέσεις του, επισημαίνοντας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Daily Telegraph»: «Δεν έχω δει άλλον να δουλεύει τόσο σκληρά για το καλό της χώρας του, χωρίς ίχνος εγωισμού», σημειώνοντας πως ήταν «αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ».




πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.