Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ο Τσίπρας με Γιούνκερ στις Βρυξέλλες για συμφωνία ή για… κάλπες


                                                                               
Το 47 σελίδων σχέδιο συμφωνίας το οποίο απέστειλε στους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν καλύπτει τις απαιτήσεις τους. 



Δεν περιλαμβάνει- λένε, τις (κατά τη γνώμη τους) απαιτούμενες υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.  


Για το λόγο αυτό, οι πέντε που συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να αποφασίσουν (για μας, χωρίς εμάς) ετοίμασαν τη συμφωνία διάσωσής (μας) και θα μας την αποστείλουν σήμερα (Τετάρτη) για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε τι θα πράξουμε στο EuroWorking Group και αν θα πληρώσουμε (που θα πληρώσουμε) στο ΔΝΤ τη δόση που λήγει την Παρασκευή, ξύνοντας ακόμα περισσότερο τον πάτο του βαρελιού.  


Είναι προφανές ότι οι εταίροι- δανειστές, θα ζητήσουν περισσότερα από όσα η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει με την πολυσέλιδη επιστολή της. Διότι, εάν δεχθούν τις ελληνικές προτάσεις, τι διάολο παντοδύναμοι δανειστές θα είναι; 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτά που θα ζητήσουν μπορεί να τα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Χλωμό το βλέπω… Το πιθανότερο είναι ότι θα (τσαλα)πατάνε τις κόκκινες γραμμές, θα τσαλακώνουν ή και θα σκίζουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα, θα, θα…  


Μέλλει να δούμε αν και οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση έχουν διάθεση να κάνουν (αμφότεροι) κάποια βήματα υποχώρησης ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και να επέλθει η συμφωνία, την οποία- κακά θα ψέματα, δείχνουν ότι επιθυμούν και οι δύο πλευρές. 


Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αν οι δανειστές κάνουν ανάλογα βήματα με αυτά που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, συμφωνία θα επέλθει. Χρειάζεται όμως να υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση και από την πλευρά τους. Όλα αυτά θα διερευνηθούν σήμερα το βράδυ, όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, για μια κρίσιμη συνάντηση.  


Σήμερα, στις Βρυξέλλες, ο Τσίπρας θα βρεθεί στη δύσκολη θέση που απέφυγε προχθές στο Βερολίνο. Να συμφωνήσει σε μια «επώδυνη» λύση, έστω και αν είναι ταυτοχρόνως και «έντιμος συμβιβασμός» ή στην περίπτωση που οι απαιτήσεις των δανειστών είναι παράλογες, να πάει σε ρήξη με ότι και αν σημαίνει αυτό.   

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η συμφωνία να μην υπερψηφιστεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν (επιτευχθεί και) έλθει στη Βουλή, αυτό είναι ένα σενάριο που σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου… δεν παίζει. Ο Τσίπρας- ξεκαθαρίζουν, δεν θα συμφωνήσει σε θέματα που θα διαφωνήσουν οι βουλευτές, γιατί έχει και ο ίδιος τις ανάλογες αν όχι περισσότερες πολιτικές ευαισθησίες.  

Αντιθέτως είναι πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής σε κάλπες. Και μάλιστα σύντομα, μέσα στον Ιούνιο με βασικό ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε να κάνει τη διαπραγμάτευση», γιατί διαπραγμάτευση σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει.

 Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, σημειώνουν ότι παρά το γεγονός πως δεν επιθυμούν τις εκλογές, εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο μεγάλος ευνοημένος από αυτές. 




                                               
      πηγή                                                                                      του Τάκη Χατζή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.