Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Ο ΑΡΗΣ

 Άρης Βελουχιώτης(Θανάσης Κλάρας) στέλεχος του Κ.Κ.Ε και αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ.

 27 Αυγούστου 1905 Λαμία.
16 Ιουνίου 1945 Χαράδρα του Φάγγου στη Μεσούντα Άρτας.


 Τραγούδι: Του Μικρού Χωριού (Ο Άρης)
Στίχοι: Ναυσικά Φλέγγα-Παπαδάκη
Μουσική: Αλέκος Ξένος
Τραγουδά η Αφροδίτη Μάνου διευθύνει ο Θάνος Μικρούτσικος.
   

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Γενάρης 1942: Με εντολή του ΚΚΕ ο Άρης μεταβαίνει στη Ρούμελη για να εξετάσει επιτόπου τις δυνατότητες ένοπλου αγώνα στην περιοχή. Συγκροτεί τις πρώτες αντάρτικες ομάδες και τον Μάη βγαίνει στο βουνό.


Ιούνης 1942: Στη Δομνίστα Ευρυτανίας ο Άρης κηρύσσει τον πόλεμο κατά των κατακτητών.
Σεπτέμβρης 1942: Η πρώτη μάχη του Άρη και η πρώτη νίκη κατά των Ιταλών στη Ρεκά (Γκιώνα).


25-26 Νοέμβρης 1942: Με τη συνεργασία ανταρτικών ομάδων του ΕΛΑΣ, υπό τον Άρη, του ΕΔΕΣ, υπό τον Ζέρβα και Άγγλων αξιωματικών, πραγματοποιείται η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στη Φθιώτιδα.


18 Δεκέμβρης 1942: Δυνάμεις του ΕΛΑΣ της Ρούμελης με επικεφαλή τον Άρη συγκρούονται στο Μικρό Χωριό της Ευρυτανίας με ένα Ιταλικό σύνταγμα. Η μάχη αυτή εμπνέει το πασίγνωστο τραγούδι «ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΧΩΡΙΟΥ(Ο ΑΡΗΣ).Οκτώβρης 1943: Ξεσπάει εμφύλια σύρραξη μεταξύ ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ που περιορίζεται στην Ήπειρο.
Απρίλης 1944: Ο Άρης φεύγει από τη Ρούμελη περνάει τον Κορινθιακό και αποβιβάζεται στην Πελοπόννησο. 


Σεπτέμβρης 1944: Οι Γερμανοί κατακτητές αρχίζουν την εκκένωση της Ελλάδας. Στην Πελοπόννησο ο Άρης δίνει μάχες με τα τάγματα ασφαλείας που υπερασπίζονται τις πόλεις σαν οπισθοφυλακή των Γερμανών.


17 Νοέμβρη 1944: Συγκαλεί στη Λαμία τη μεγάλη σύναξη των καπεταναίων του ΕΛΑΣ.


Δεκέμβρης 1944: Την περίοδο των Δεκεμβριανών βρίσκεται στην Ήπειρο μαζί με τον Στέφανο Σαράφη, μετά από εντολή του ΕΑΜ, για να ελέγχει τον Ζέρβα!


Φλεβάρης-Μάρτης 1945: Έρχεται σε ρήξη με τις ηγεσίες του ΕΑΜ και του ΚΚΕ για τη συμφωνία της Βάρκιζας και εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τα όπλα. Ο Άρης με λίγους πιστούς φεύγει πάλι προς τα βουνά και κηρύσσει νέο αγώνα για να φύγουν οι Άγγλοι.


12 Ιούνη 1945: Η ηγεσία του ΚΚΕ με δημοσίευμά της στο Ριζοσπάστη αποκηρύσσει τον ίδιο και τη δράση του.


16 Ιούνη 1945: Εγκλωβίζεται από παρακρατικές ομάδες και άνδρες του 118ου τάγματος εθνοφυλακής στη Χαράδρα του Φάγγου στη Μεσούντα Άρτας. Ο Άρης αυτοκτονεί με το πιστόλι του, τον ακολουθεί στον θάνατο ο Τζαβέλας με μία χειροβομβίδα. Την ίδια μέρα ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει απόφαση της Κ.Ε του ΚΚΕ που τον διαγράφει από το κόμμα.


18 Ιούνη 1945: Τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλα κρεμιούνται σε φανοστάτη στη κεντρική πλατεία των Τρικάλων.
Ο Άρης στη σύσκεψη των καπεταναίων στη Λαμία(17-11-1944) είχε πει:


«Αν ζήσει κανένας σας να θυμάται τα λόγια αυτά. Οι Εγγλέζοι θα σας σφάξουν όλους σαν αρνιά, εγώ στα χέρια τους δεν θα πέσω, γιατί τα βουνά με ξέρουν.»


 ο Άρης  δεν παρέδωσε  ποτέ το όπλο του  ..έφυγε  μαζί του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.