Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Δεν θα πληρώσουμε την ΕΚΤ!

Τη χρονική μετάθεση της πληρωμής ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που έχει διακρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν κουρεύτηκαν με το PSI του 2012 εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως εξήγησε σε συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο και πρέπει να ξανασχεδιαστεί.




ΒΟΜΒΑ 27 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΗ

Τόνισε δε ότι το κούρεμα ομολόγων είναι «κόκκινο πανί» και δεν το εξετάζουμε.


Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα που έχουν διακρατηθεί από την ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο – Αύγουστο το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί από τους θεσμούς 6,7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν «ακούρευτα» ομόλογα της ΕΚΤ τα οποία λήγουν την περίοδο εκείνη.



Το υπόλοιπο των ελληνικών ομολόγων που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ φτάνει τα 27 δισ. ευρώ και η αποπληρωμή τους – που ξεκινάει σταδιακά από τον Ιούλιο – θα πρέπει να μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.



Επανέλαβε ότι το κούρεμα αυτών των ομολόγων αποκλείεται, εξήγησε όμως ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αποπληρωμή τους ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (το οποίο όπως τόνισε σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να εμποδίζει χώρες που έχουν προβλήματα όπως η Ελλάδα).

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ακόμα και να κουρευτεί το ελληνικό χρέος, αυτό δεν διασφαλίζει ότι η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός Grexit ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε, προφανώς αστειευόμενος, ότι «θα ήθελα να είχαμε δραχμή και να φτιάχναμε από την αρχή την ΕΕ αλλά από τη στιγμή που έχεις μπει δεν μπορείς να βγεις θα ήταν καταστροφή».



Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι δεν πρόκειται να ακολουθηθεί πλέον η τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων όπου υπόσχονταν πως θα κάνουν πράγματα τα οποία δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν και οι δανειστές προσποιούνταν ότι τα πίστευαν.



«Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα γνωρίζοντας ότι δεν έχει δυναμική και δεν πρόκειται να βγει», υπογράμμισε.

Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ σημείωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και όποια μέτρα ληφθούν δεν θα είναι υφεσιακού χαρακτήρα.



Όσον αφορά τους άξονες τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει με τους δανειστές σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που να έχει διαχρονική συνέχεια.

«Να μην επιστρέψουμε στα εφιαλτικά πρωτογενή ελλείμματα και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία χωρίς να ξεπουληθεί», 

ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.


Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όπως είπε, με ένα μίγμα ιδιωτικοποιήσεων και διακράτηση μέρους της περιουσίας από το δημόσιο, η οποία μελλοντικά θα μπορούσε να περάσει σε μια αναπτυξιακή τράπεζα ούτως ώστε μαζί με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να χρησιμοποιηθεί ως μόχλευση χρηματοδότησης για την Ελλάδα.



Επισήμανε ακόμη ότι θα μπορούν να εκδοθούν μετοχές που να δοθούν ως εγγύηση στα ασφαλιστικά ταμεία για την κεφαλαιοποίηση που χάσανε.

Σημείωσε μάλιστα ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και εκτός από την επιπλέον χρηματοδότηση του αναφέρθηκε και στις περικοπές των πρόωρων συντάξεων.



Επιπλέον τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα κόκκινα δάνεια, ενώ ερωτηθείς για τα ταμειακά διαθέσιμα σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και γι΄ αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.




πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.