Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από ΦΠΑ βάζει στο τραπέζι ο Γιούνκερ

Βόμβα για την πηγή των εσόδων που θα πρέπει να εξασφαλίσει η Ελλάδα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο MNI.



Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έδειξε επί της ουσίας το περίγραμμα των μέτρων που θα καλύψουν τη διαφορά του δημοσιονομικού κενού, λέγοντας ότι «ο ΦΠΑ πρέπει να αντιστοιχεί γύρω στο 1% του ΑΕΠ». Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τον ΦΠΑ. 

Την ίδια ώρα, πάντως άφησε ανοιχτό παράθυρο για μεταφορά της συζήτησης για εργασιακά και συνταξιοδοτικό σε δέυτρο χρόνο, τονίζοντας ωστόσο ότι κάνει τα πάντα για να κλείσει η συμφωνία στις αρχές Ιουνίου. 

 Προϋπόθεση όμως είναιο η ελληνική κυβέρνηση να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση μπορεί να μεταφερθούν για το φθινόπωρο (υπό όρους), ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να αυξηθούν αλλά ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ακόμα πως χρειάζεται να αποσαφηνιστούν οι προτάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Η Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί ώστε να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο», το οποίο θα παραμείνει «παρόν» σε όλες τις συμφωνίες, τονίζει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει πως η συμφωνία πρέπει να κλείσει το αργότερο στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου «για ευνόητους λόγους», και υπογραμμίζει ότι τάσσεται υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας τώρα.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, «δεν βοηθά στις διαπραγματεύσεις», δηλώνει πως εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα που δεν είναι «νορμάλ».

Σε άλλο σημείο, επανέλαβε πως βρίσκεται στο στρατόπεδο των «φίλων» της Ελλάδας και ότι ο ίδιος προσωπικά θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει όχι μόνο το default αλλά και πιθανό Grexit

Ακόμη, στέλνει μήνυμα προς όλους λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες ενός ατυχήματος, προσθέτοντας ότι το κόστος για την Ε.Ε. θα είναι μεγάλο.
Ο ίδιος τάσσεται κατά του σεναρίου για μερική ρευστότητα τώρα σε αντάλλαγμα μερικά μέτρα για να βγει το καλοκαίρι, λέγοντας ότι είναι χάσιμο χρόνου.

Στη συνέχεια, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπεραμύνεται του ρόλου του λέγοντας ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις «πίσω από τις κουρτίνες» και στέλνει μήνυμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι εάν δεν συνεχίσει να κρατά διαμεσολαβητικό ρόλο η Κομισιόν τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο κ. Γιουνκέρ σημειώνει ότι είναι δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ συμβουλεύει κατά της πιθανότητας πρόωρων εκλογών εξηγώντας ότι δεν θα αλλάξουν τη στάση των άλλων χωρών, απλώς θα καθυστερήσουν τις εξελίξεις.

Όσον αφορά στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι συγκαταλέγεται στο στρατόπεδο αυτών που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και λέει ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η παρούσα συμφωνία και μετά να συζητηθεί η πιθανότητα τρίτου δανείου.

Τέλος, στέλνει μήνυμα στον ελληνικό λαό να κάνει κουράγιο και ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να ταπεινωθεί».



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.