Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

-ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Eurogroup τέλος το θρίλερ συνεχίζεται

Σε τροχιά απόλυτης ρήξης στο κρίσιμο Eurogroup. 

Δείτε το προσχέδιο του κειμένου για την κοινή δήλωση με την Ελλάδα που απέριψε ο κ. Βαρουφάκης. 



Επιβεβαιώνεται  ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ δόθηκε στον κ. Βαρουφάκη το συγκεκριμένο κείμενο, στο οποίο έκανε κάποιες παρατηρήσεις και κατέληξε ότι δεν θα το δεχτεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό το αίτημα επέκτασης του προγράμματος. 




Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η Ελλάδα μπορούσε:

1) Να χρησιμοποιήσει την ευελιξία του υφιστάμενου προγράμματος.
2) Να λάβει την τεχνική βοήθεια που προβλέπεται από το πρόγραμμα.
3. Να δοθεί εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που θα έδινε το χρόνο στην Ελλάδα και το Eurogroup να δουλέψουν σε μία νέα συμφωνία


Σκηνικό σύγκρουσης στο σημερινό Eurogroup περιγράφουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, την ώρα που η συνεδρίαση βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, με το Bloomberg ωστόσο λίγο αργότερα να κάνει λόγο για αναστολή των εργασιών του Eurogroup, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται.

Κυβερνητικές πηγές, ουσιαστικά εγκαλούν τους ευρωπαίους αξιωματούχους για αθέτηση της "συμφωνίας" που είχε επιτευχθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup, παρουσιάζοντας συνθήκες ασφυκτικής "μνημονιακής" πίεσης για την Ελλάδα.


Όπως επισημαίνουν, στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ.  Dijsselbloem με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη». 


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. 

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», καταλήγει η Κυβέρνηση δια των "κύκλων" της.

Το κλίμα ήταν άλλωστε "βαρύ" πριν καν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ οι πληροφορίες για έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή διακινούνταν από νωρίς.


Ενδεικτικό των εκατέρωθεν διαθέσεων ήταν και το γεγονός ότι η πρώτη (καθώς ακολούθησε και δεύτερη λίγη ώρα αργότερα) συνάντηση του J. Dijsselbloem με τον Γ. Βαρουφάκη διήρκησε μόλις δεκαπέντε λεπτά. Οι πληροφορίες μάλιστα που έφτασαν από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι το μορατόριουμ τεσσάρων μηνών που ζητούσε η Αθήνα δεν έβρισκε "ευήκοα ώτα". 




Σκληρές ήταν και οι δηλώσεις που πραγματοοποίησαν κατά την προσέλευσή τους οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, με τον W. Schaeuble να εμφανίζεται ανυποχώρητος και να δηλώνει ότι δεν είναι αισιόδοξος για μια συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είχαν φέρει «ακόμη αποτελέσματα».


Η Ελλάδα δεν έχει μετακινηθεί καθόλου, συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, και υπογράμμισε ότι όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα πρόγραμμα, «δεν έχω να σκεφτώ επιλογές» καθώς και ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί. 
«Από ό,τι έχω ακούσει μέχρι τώρα, δεν έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία μου για την Ελλάδα», σημείωσε ακόμη.
 


Σε non paper που διακινείται από την κυβέρνηση για την συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρεται:«Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.
Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. 
Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους.
Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.