Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Συμπληρώνονται σήμερα 97 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση




                











ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

97 χρόνια μετά... 




Σαν σήμερα, πριν από 97 χρόνια, τα κανόνια του θωρηκτού Αβρόρα έδιναν το σύνθημα. Η αστική κυβέρνηση Κερένσκι ανατράπηκε από τους εργάτες και στρατιώτες, υπό την καθοδήγηση των μπολσεβίκων, η σοσιαλιστική επανάσταση ήταν γεγονός. 
Σαν σήμερα, λοιπόν, ξεκίναγε η πρώτη απόπειρα της εργατικής τάξης, μαζί με τους συμμάχους της, να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς ανεργία, πείνα, φτώχεια, με το λαό, τους εργαζόμενους να βρίσκονται στην εξουσία, μέσα από του δικούς τους εργατικούς - λαϊκούς θεσμούς. 


Η εξέλιξη αυτή σφράγισε όλον τον 20ό αιώνα. Η εργατική τάξη βγήκε από το περιθώριο, στο προσκήνιο της Ιστορίας. Οι επαναστάσεις που ακολούθησαν, είτε νίκησαν, είτε ηττήθηκαν, άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους, όχι μόνο στην Ιστορία του εργατικού κινήματος, αλλά στο σύνολο της ανθρωπότητας.


Η 70χρονη προσπάθεια οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, παρόλο που ηττήθηκε, δεν ήταν μια «τραγωδία», ήταν ό,τι πιο σημαντικό, ό,τι πιο λαμπρό έχει φτιάξει ο εργαζόμενος άνθρωπος στην ιστορία. Το αποδεικνύουν τα μεγάλα βήματα που έγιναν στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των εργαζομένων από το βάρος αιώνων σκλαβιάς, δουλείας, εκμετάλλευσης. 
Τα μεγάλα βήματα στην οικονομική, κοινωνική, αλλά και ιδεολογική απελευθέρωση. Βήματα που βεβαίως δεν ολοκληρώθηκαν, δεν οδήγησαν στην πλήρη κυριαρχία του σοσιαλισμού, στην ανεπτυγμένη κομμουνιστική κοινωνία.
 Το αποδεικνύει η συνολική ανάταση των εργατικών λαϊκών μαζών, που γίνονται πρωταγωνιστές των εξελίξεων στο πλαίσιο όλης της επαναστατικής διαδικασίας, που βεβαίως δεν τελειώνει με τη συγκρότηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. 

Η ΕΣΣΔ έγινε σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου και όχι μόνο αυτών που ακολουθούσαν τους κομμουνιστές. 
Οι εργάτες είχαν τη δική τους πατρίδα, τη χώρα που έκαναν εκείνοι κουμάντο. Οι ανατροπές του σοσιαλισμού, η επικράτηση της αντεπανάστασης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 - αρχές 1990, αποτέλεσαν ένα ιστορικό πισωγύρισμα, ένα φρενάρισμα της κοινωνικής εξέλιξης. Η αρνητική επίδραση αυτών των εξελίξεων είναι βαριά πάνω στο κομμουνιστικό κίνημα, αλλά και ευρύτερα στις εργατικές - λαϊκές μάζες, τις επιπτώσεις θα τις ζούμε για χρόνια. 

Δεν είναι μόνο ότι έγειρε η πλάστιγγα σε παγκόσμιο επίπεδο ολοκληρωτικά υπέρ του καπιταλισμού, λύνοντας τα χέρια για τις αναγκαίες επιδρομές στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις που με μια έννοια «περιφρουρούσε» η ύπαρξη των σοσιαλιστικών κρατών τα προηγούμενα χρόνια.
 Είναι και η βαθιά επίδραση σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο, η υποχώρηση των σοσιαλιστικών, κομμουνιστικών ιδεών, η αποθέωση του ανορθολογισμού, η ενίσχυση αντιδραστικών αντιλήψεων που συνοδεύουν κάθε αντεπανάσταση. 
Είναι η κυριαρχία της απογοήτευσης, της πεποίθησης ότι
 «αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ», της ματαιότητας για τον αγώνα, για την πάλη, για τη συμμετοχή στο κίνημα.


Μην τον φοβάσαι τον πλούσιο. Τον γιο της πλύστρας να φοβάσαι.


 Οι ιδέες είναι σαν τα καρφιά. Όσο τις χτυπάς, τόσο βαθύτερα μπαίνουν.







Υπάρχουν δεκαετίες στις οποίες τίποτα δεν συμβαίνει και υπάρχουν εβδομάδες στις οποίες συμβαίνουν δεκαετίες.


Το θέμα δεν είναι να μην κάνουμε λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι να μην κάνουμε ουσιαστικά λάθη και να μπορούμε να τα επανορθώσουμε γρήγορα και εύκολα.



Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.