Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Μισθοί πείνας..με αγοραστική δύναμη του 1980. Ανεργία μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1960..



Εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, σημαντική υποχώρηση των μισθών και επιστροφή της αγοραστικής δύναμης στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980 δείχνουν δύο νέες έρευνες που αποτυπώνουν το πραγματικό πρόσωπο της αγοράς εργασίας. Μισθοί 2014 με αγοραστική δύναμη της δεκαετίας ’80

Αρκεί να αναφερθεί πως -σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ- το 34% των εργαζομένων αμείβεται με αποδοχές μικρότερες εκείνων του ανειδίκευτου εργάτη. Καθοριστικό ρόλο στην υποχώρηση των μισθών διαδραματίζει η επέκταση της μερικής απασχόλησης. Πλέον 433.473 άτομα δουλεύουν λιγότερες από οκτώ ώρες την ημέρα, με τον μέσο μισθό τους να διαμορφώνεται στα 445,3 ευρώ.




Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που υπέβαλαν στο τέλος του 2013 οι εργοδότες στο ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, το 53,7% των εργαζομένων παίρνει λιγότερα από 1.000 ευρώ μεικτά (το 2011 δεν ξεπερνούσε το 37% το αντίστοιχο ποσοστό).


Μάλιστα το 15,4% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με λιγότερα από 350 ευρώ τον μήνα. Στον αντίποδα μόλις το 14% των εργαζομένων έχει καταφέρει να διατηρήσει μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα (ενώ 28.000 άτομα εισπράττουν πάνω από 5.000 ευρώ).



Το «τοπίο» που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά εργασίας καταγράφεται και στην ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα στις 4 Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση επισημαίνεται πως:


• H αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών βρίσκεται πλέον στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980. • Τα ποσοστά της ανεργίας έχουν ξεπεράσει ακόμα και αυτά που καταγράφονταν τη δεκαετία του 1960. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως 150.000 τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό. • Οκτώ στους δέκα εργαζομένους έχουν πλέον ατομική σύμβαση εργασίας. • Πάνω από 850.000 εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους από έναν έως και δώδεκα μήνες. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στο εμπόριο και κυρίως στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι πέντε εργαζομένους.



Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γιάννης Κουζής τονίζει στο «Εθνος» πως «η περίοδος της κρίσης οδηγεί σε συρρίκνωση της απασχόλησης και εκτόξευση της ανεργίας, φαινόμενα που συνδυάζονται με τη σημαντική υποβάθμιση των όρων και των συνθηκών εργασίας».


Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ: οι χαμηλοί μισθοί, τα υψηλά ποσοστά της ανασφάλιστης εργασίας και ο περιορισμός των θέσεων πλήρους απασχόλησης. Αρκεί να αναφερθεί πως το 51% των νέων συμβάσεων αφορά ευέλικτη απασχόληση, όταν πριν από πέντε χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κάτω από 30%.



Τέλος, από τα στοιχεία του ΙΚΑ προκύπτει πως:


• Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 10,27% και στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 15,82%. • Η μέση ηλικία των ασφαλισμένων είναι τα 38 έτη. Μόνο το 26,2% είναι από 50 έως 64 ετών.

• Το 24,6% εργάζονται ως υπάλληλοι γραφείου. • Το 22% των ασφαλισμένων απασχολείται στο εμπόριο και ακολουθούν οι μεταποιητικές βιομηχανίες (ποσοστό 14,45%) και τα ξενοδοχεία-εστιατόρια (10,9%).

• Στους ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση ο μέσος μισθός είναι 1.265 ευρώ, ενώ στους μερικώς απασχολούμενους 445,33 ευρώ.

• Στις επιχειρήσεις με λιγότερα από 10 άτομα ο μέσος μισθός ανέρχεται στο 60,78% σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις. • Ο μέσος μισθός των γυναικών αντιστοιχεί στο 73,4% του μισθού των αντρών.



  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ethnos.gr 



πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.