Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

ΚΥΠΡΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ - 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 .

    

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Το πρωί της 15ης ΙΟΥΛΙΟΥ του 1974, το Στρατιωτικό καθεστώς της Αθήνας, κάνει πραξικόπημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανατρέποντας τον Πρόεδρό της Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Το πραξικόπημα αποφασίστηκε από τους Φαίδωνα Γκιζίκη («Πρόεδρος Δημοκρατίας»), Αδαμ. Ανδρουτσόπουλο («πρωθυπουργός») Γρηγόρη Μπονάνο (αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων) και Δ. Ιωαννίδη (αρχηγό της χούντας), με εισήγηση του τελευταίου. 

Στην σύσκεψη συμμετείχαν, ο Ταξίαρχος Μ. Γεωργίτσης , υποδιοικητής της Εθνικής Φρουράς Κύπρου στη Κύπρο και ο Συνταγματάρχης Κ. Κομπόκης επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων στην Κύπρο, που ορίστηκαν αρχηγοί του πραξικοπήματος.

Στο «Πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου», που φέρει την υπογραφή και την εγκυρότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, γίνεται λεπτομερής καταγραφή ΟΛΩΝ των γεγονότων του Ιουλίου του 1974 (Το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής στις 17 Μαρτίου 2011).Το πόρισμα συντάχθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή της κυπριακής Βουλής ύστερα από ερευνητική εργασία περίπου πέντε χρόνων. Στις 12.000 σελίδες των πρακτικών της επιτροπής περιέχονται μαρτυρίες και δεκάδες χιλιάδες έγγραφα από την Κύπρο και το εξωτερικό.


Στο πόρισμα, τεκμηριώνεται, με στοιχεία και όχι εκτιμήσεις και εικασίες, ότι το 1974 υπήρξε προδοσία στην Κύπρο. Υλοποιήθηκε σχέδιο για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Πίσω από το σχέδιο αυτό βρίσκονταν οι Αμερικανοί. Για την υλοποίησή του πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν η χούντα των Αθηνών, οι χουντικοί στην Κύπρο και η ΕΟΚΑ Β…


Για το πραξικόπημα το ΠΟΡΙΣΜΑ αναφέρει αυτολεξεί τα εξής: «Η εκδήλωση της πραξικοπηματικής ανατροπής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου δεν ήταν ένα στιγμιαίο γεγονός. Ήταν το αποκορύφωμα της συνωμοτικής δραστηριότητας η οποία εκπορευόταν από διάφορους κύκλους στην Αθήνα και στόχευε στην ενδονατοϊκή επίλυση του Κυπριακού. Ο αρχικός προσδιορισμός αυτών των ενεργειών τοποθετείται στο 1965.


 Στη συνέχεια, με την ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από τη χούντα, προσλαμβάνει πλέον επιθετική μορφή και με την καθοδήγησή της σχεδιάζονται απόπειρες δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, αλλά και διενέργειας πραξικοπήματος»


Το πραξικόπημα έγινε για να ανοίξει ο δρόμος για την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. 

Άκρως απόρρητα έγγραφα (που περιλαμβάνονται στον προειρημένο Φάκελο της Κύπρο), με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1974, αποκαλύπτουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Κίσινγκερ ζητούσε απομάκρυνση – ανατροπή του Μακαρίου και επιβολή των ΝΑΤΟικών σχεδίων. Άλλο απόρρητο έγγραφο του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς, τρεις ημέρες πριν από πραξικόπημα, εκφράζει συμφωνία με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Σίσκο για υποστήριξη της τουρκικής εισβολής… (Τα Στοιχεία αυτά είναι στο ΠΟΡΙΣΜΑ της Βουλής των Αντιπρόσωπων για το Κυπριακό).


Και μια θλιβερή λεπτομέρεια.
 
Το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, δεν ήταν αναίμακτο. Οι στρατιωτικοί έλληνες και ελληνοκύπριοι ήταν διχασμένοι και χωρισμένοι σε «ενωτικούς» (χουντικοί που ήθελαν την ένωση της Ελλάδας με την Κύπρο) και σε Μακαριακούς, που ήταν αντίθετοι με το απριλιανό καθέτως της Αθήνας.


 Έχουν καταγραφεί 92 νεκροί και 260 τραυματίες, έλληνες και ελληνοκύπριοι στρατιώτες, πολίτες και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Έλληνες εναντίον ελλήνων και ελληνοκυπρίων. Θύματα του αδελφοκτόνου φανατισμού, που επέβαλαν οι παράφρονες πραξικοπηματίες της Απριλιανής Χούντας. 


Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Ταγματάρχη Ζερβού Κωνσταντίνου, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στο γραφείο του από συνάδελφό του, επειδή είπε, ότι δεν συμφωνεί με την Ανατροπή του Μακαρίου! Και υπάρχουν πολλές (άγνωστο πόσες) τέτοιες δολοφονίες στρατιωτικών, που τις έχει σκεπάσει η σιωπή ή η συνενοχή. 

Ποιος θα απολογηθεί στις οικογένειες των θυμάτων για αυτά εγκλήματα, ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που οφείλονται στη βλακεία , των ψυχοπαθολογικών ηγετών της χούντας του ΙΩΑΝΝΙΔΗ;


Χρήστος Α. Καπούτσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.