Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Συνεκπαίδευση USS George Bush με πλοία του ΠΝ στο Μυρτώο Πέλαγος - Άσκηση προσομοιώσης για Κριμαία;



Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush με το συνοδευτικό καταδρομικό σκάφος Philippine Sea που απέπλευσαν σήμερα το πρωί από τον Πειραιά και κινούνται προς τη Μεσόγειο θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι κοινά γυμνάσια με πολεμικά πλοία του ελληνικού Στόλου στο Μυρτώο Πέλαγος.



Η άσκηση στην οποία θα συμμετάσχουν σίγουρα ελληνικές φρεγάτες περιλαμβάνει κυρίως σενάρια αντιμετώπισης αεροπορικής και πυραυλικής απειλής. Θεωρείται πολύ πιθανό πώς θα απονηωθούν για το σκοπό αυτό και αεροσκάφη από το USS George H.W. Bush.


Γεγονός που δεδομένης της κρίσης στην Ουκρανία και την ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ σε Πολωνία και «Μαύρη Θάλασσα», ως απάντηση στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής της Ρωσίας προκαλεί σκέψεις για διεξαγωγή άσκησης προσομοίωσης μίας Συμμαχικής επιχείρησης στην Κριμαία.


Μπορεί το αεροπλανοφόρο βάσει της συνθήκης του Μοντρέ να μην μπορεί να διέλθει τα στενά του Βοσπόρου και να μπει στη Μαύρη Θάλασσα (απαγορεύονται πλοία άνω των 45.000 τόνων για χώρες που δεν είναι στη Μαύρη Θάλασσα), μπορούν ωστόσο άλλα πλοία αν εξασφαλίσουν άδεια από την Τουρκία.


Ένα εξ αυτών ήδη μεταβαίνει στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι το αντιτορπιλικό USS Truxtun, κλάσης Arleigh Burke, το οποίο επί της ουσίας συνιστά αντιβαλλιστική πλατφόρμα. Το συγκεκριμένο σκάφος είχε αποπλεύσει μαζί με το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush από το ναύσταθμο Norfolk, στη Virginia.



Η δύναμη συμπληρώθηκε εν πλω από τα σκάφη USS Roosevelt και το USS Philippine Sea κλάσης Ticonderoga τα οποία είχαν αποπλεύσει από τη βάση τους στο Mayport της Florida για να σχηματίσουν έτσι την ομάδα κρούσης CSG 62 (Carrier Strike Group) που θα αναπτυχθεί στη Μεσόγειο και στον Περσικό Κόλπο για την υποστήριξη της επιχείρησης Enduring Freedom.



Με αυτά τα πλοία θα συνασκηθούν σκάφη του ελληνικού ΠΝ.
 Και το ερώτημα είναι: Η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά θα είναι αυτή που μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο θα συμμετάσχει ή θα συνδράμει σε μία στρατιωτική επιχείρηση στην Κριμαία;


Το ενδεχόμενο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, αλλά για την ιστορία να αναφέρουμε πώς η επιχείρηση του 1919 για να καταπνιγεί η τότε επανάσταση των Μπολσεβίκων κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία.


Καλό θα ήταν πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος να διδαχθεί από την ιστορία και να μην ανοίγει το στόμα του και να κάνει δηλώσεις κατά της Ρωσίας για να φανεί αρεστός στους Ευρωπαίους και στους Αμερικανούς που έχουν προκαλέσει αυτή την κρίση στην Ουκρανία.


Το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος ενέδωσε στον τότε Γάλλο πρωθυπουργό Κλεμανσώ και έστειλε δυνάμεις στην Κριμαία με αντάλλαγμα την ευμενή στάση της χώρας του υπέρ των εθνικών διεκδικήσεων σε Ανατολική Θράκη και Μικρά Ασία στη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων.   


Σκοτώθηκαν 400 Έλληνες στρατιώτες, τραυματίσθηκαν άλλοι 657 και η συμμετοχή της Ελλάδας στην εκστρατεία στη χερσόνησο της Κριμαίας αποδείχθηκε καταστροφική, αφού τα Σοβιετικά στρατεύματα έκαναν επέλαση και διέλυσαν τα πάντα στο πέρασμα τους.


Οι εθνικές διεκδικήσεις σε Ανατολική Θράκη και Μικρά Ασία δεν ευοδώθηκαν, αφού μεσολάβησε η Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ η ελληνική εμπλοκή κόστισε βαρύτατα στις ελληνικές κοινότητες της νότιας Ρωσίας, που θεωρήθηκαν αμφίβολης νομιμοφροσύνης από τις σοβιετικές αρχές και πολλά μέλη της αναγκάσθηκαν να καταφύγουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα.


Θέλουμε να πιστεύουμε πώς η ελληνική κυβέρνηση θα δείξει ωριμότητα και δεν θα επαναλάβει το τραγικό λάθος του Βενιζέλου το 1919. Αυτό που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα από τους Ευρωπαίους είναι καταστροφικά μνημόνια, που διέλυσαν την κοινωνία και έβαλαν ενέχυρο τη δημόσια περιουσία και τίποτα περισσότερο.


Ας μην βάλουμε και τη Ρωσία απέναντι μας με απερίσκεπτες ενέργειες και χονδροειδείς δηλώσεις (βλέπε Ευάγγελο Βενιζέλο) που μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στα εθνικά μας συμφέροντα.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.