Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

Απέρριψε την πρόταση μομφής η κυβέρνηση - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ - Κανονικά θα γίνει η ψηφοφρία

Σε μία πολιτική σύγκρουση άνευ προηγουμένου η κυβέρνηση υπό το φόβο να υπάρξει εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης αλλά και πιθανών διαρροών στο πρόσωπο του Γ. Στουρνάρα, απέρριψε την πρόταση μομφής που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του Αλ. Τσίπρας κατά του υπουργού Οικονομικών. για το θέμα των τραπεζών.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αμέσως καταθέτοντας νέα πρόταση μομφής, αυτή τη φορά κατά του Προέδρου της Βουλής επειδή ταυτίστηκε με την άποψη της κυβέρνησης.
 


Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» θα συνεχιστεί κανονικά και θα ψηφιστεί σήμερα το βράδυ – ψηφοφορία που από την κυβέρνηση έχει πάρει πλέον χαρακτηριστικά παροχής ψήφου εμπιστοσύνης – ενώ η πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής θα συζητηθεί αύριο Δευτέρα.Η κυβέρνηση αρχικά αιφνιδιάστηκε. Αν και αρχικά(μέσω του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη) είχε δεχτεί να διεξαχθεί η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη συνέχεια και μετά από έντονο παρασκήνιο απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικό σκεπτικό της κυβέρνησης παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ε. Βενιζέλος σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά την ίδια στιγμή  να απουσιάζει από την πρωτοφανή αυτή πολιτική σύγκρουση.

Πάντως, αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου. Δεν της πέρασε. Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού».
 


Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης όπως την ανέπτυξε ο κ. Βενιζέλος είναι ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «απαράδεκτη» συνταγματικά καθώς δεν μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά υπουργού αν δεν περάσουν έξι μήνες από την προηγούμενη πρόταση (είχε κατατεθεί στις 7 Νοεμβρίου 2012) επειδή ασκεί κυβερνητική πολιτική και ενεργεί κατ’ εντολή της κυβέρνησης. Άποψη την οποία υποστήριξε αργότερα και ο Πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια της χώρας.  


Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης, αναρωτήθηκε ποιος εκφράζει την κυβέρνηση, μίλησε για «συνταγματική εκτροπή»  και «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κάνει κουρέλι το Σύνταγμα επειδή το ζητούν οι δανειστές» καταθέτοντας την πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής και ανακοινώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως θα επιστρέψει στη ψηφοφορία. Την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή όχι όμως και η Δημοκρατική Αριστερά.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.