Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Aρχή από τις άγαμες

 

Από τις άγαμες θυγατέρες φαίνεται να ξεκινά η αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η κυβέρνηση, δηλαδή, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει μέρος ή και όλο το ποσό που αντιστοιχεί στη σύνταξη του θανόντα γονέα, που κόπηκε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013, στις ανύπαντρες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων.

Αν και ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και κυρίως ο τρόπος αναδιανομής του, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζουν ήδη σενάρια επιστροφής του ποσού που κόπηκε ή μέρους αυτού, καθώς θεωρούν πως τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν το 2012 δημιούργησαν στρεβλώσεις και αδικίες.



Πρόκειται για περίπου 30.000 άγαμες θυγατέρες που «σώθηκαν» από τις πρώτες περικοπές του 2010, είδαν όμως τη σύνταξη να κόβεται ή να περιορίζεται δραματικά από τις αρχές του 2013.
Αναλυτικά, με το μνημόνιο του 2010 καταργήθηκε η ισόβια σύνταξη και πλέον δεν αποδίδεται σε καμία άγαμη θυγατέρα.


Διατηρήθηκε βέβαια για αυτές που τη δικαιούνταν, περίπου 30.000 με 32.000, οι οποίες είχαν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, την 21η Ιουλίου 2010.


Το 2012, στο πλαίσιο ευρύτερων περικοπών σε χιλιάδες συνταξιούχους (που είχαν πληρώσει εισφορές για τη σύνταξη που μειώθηκε) επιβλήθηκαν περικοπές και στις άγαμες θυγατέρες που έπαιρναν σύνταξη.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο, αναδρομικά από 1.1.2013 ορίστηκε πλαφόν κύριας σύνταξης για άγαμες θυγατέρες τα 720 ευρώ μηνιαίως ή 8.640 ευρώ τον χρόνο (720 x 12 μήνες = 8.640), χωρίς να θίγονται πάντως οι επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα που λαμβάνουν. Η μείωση ξεκίνησε τον Αύγουστο, αναδρομικά και σε δόσεις.


Παράλληλα, τέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων αν η δικαιούχος έχει εισοδήματα και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια, μισθούς κ.λπ.), τότε το ετήσιο σύνολο των εισοδημάτων αυτών αφαιρείται από το ποσό των 8.640 ευρώ, με αποτέλεσμα η μηνιαία σύνταξη να μειωθεί για τις περισσότερες σε 250 έως 500 ευρώ. 

Σε περιπτώσεις μάλιστα που τα λοιπά εισοδήματα ξεπερνούσαν τα 8.640 ευρώ, έχασαν ολόκληρη τη σύνταξη.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η διακοπή ή η περικοπή της σύνταξης έγινε με βάση τα εισοδήματα του 2011 (δηλώσεις 2012), τα οποία όμως ήταν σημαντικά μειωμένα το 2013.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.